

TRT'nin Kurt Kanunu dizisi ezberleri bozacak!
Kemal Tahir’in Kurt Kanunu romanı yazar Alev Alatlı’nın konsept danışmanlığında Pana Film tarafından televizyona uyarlandı. İlk bölüm yarın TRT 1’de ekrana gelecek.
Kemal Tahir’in yakın tarihi mercek altına alan romanlarından Kurt Kanunu, Pana Film eliyle dizi olarak televizyona uyarlandı.
1926 yılında Atatürk’e karşı düzenlenen İzmir Suikasti’nin arka planını konu alan romanın uyarlaması da şimdiden tartışma yaratacağa benziyor.
Yarın akşam TRT 1’de ilk bölümü ekrana gelecek dizinin senaristlerinden Bahadır Özdener’le Kurt Kanunu’nu ve yapım sürecini konuştuk.
Kemal Tahir’in resmi ideolojiye karşı eleştirel tavrının dikkat çektiği bir romanını dizi olarak üstelik de devlet televizyonu için çekiyorsunuz. Proje sizden mi TRT’ye gitti, TRT mi sizden böyle bir dizi talep etti?
Ben bu görüşünüze çok katılmıyorum. Kurt Kanunu romanı İzmir Suikasti konusunda sadece bir suikast hazırlığının olduğunu, fırsat bulurlarsa bu suikastın işleneceğini, ancak bu tertibin içerisinde hükümetin de parmağı olduğunu söyler. Kurt Kanunu romanı değilse de Kemal Tahir’in resmi ideolojiyle sorunları olduğu, bu kapsamda 12 yıl hapis yattığını da söylemek isterim. Ama bugünkü Türkiye’de geçmişimizin karanlık noktalarına ışık tutmak, bugüne ve geleceğe ışık tutacaktır.
TRT’den talep var müdahale yok
TRT’nin herhangi müdahalesi oldu mu?
TRT yönetimi bize bu romanı uyarlayıp uyarlamayacağımızı sordu. Biz de bunu memnuniyetle yapacağımızı ama zor bir iş olduğunu, kendi içerisinde hem dönemin hem siyasetin sıkıntıları olduğunu ifade ettik.Uzun bir süreç oldu. Kurumun dizinin içeriğine ilişkin herhangi bir müdahalesi olmadı. Herhangi bir kurumun da olmadı. Dizinin belirli sahnelerinin daha gerçekçi, daha etkileyici olması için dizi revizyona tabi tutuldu. Bu, yine TRT’yle birlikte alınan karardır. Bugün vardığımız noktada bu revizyonun dizi için çok olumlu olduğunu, dizinin daha etkili, daha seyredilir bir hal aldığını gördük.
Engin Ardıç, dizinin fragmanına bakarak bazı değerlendirmelerde bulunmuş. Bu anlamda romana ait olmayan unsurlar ne ölçüde yer alacak dizide?
Engin Ardıç’ın yazısını okudum. Açıkçası aceleci buluyorum bu tip yorumları. Sağlıklı yorum yapabilmek için dizinin seyredilmesi gerekir. Romanın ruhuna, içeriğine sadık bir uyarlama yapıyoruz. Ama aslına zarar vermeyecek şekilde dramatik unsurların emrettiği biçimde yeni ve farklı karakterler eklendi.
Dönem işine doğulu bakış getiriyoruz
Hangi ezberleri bozacak Kurt Kanunu?
Kurt Kanunu siyaseten ne tip bir ezber bozacaktır bilmiyorum ama dramatik olarak şöyle ezberler bozacaktır: Anlatılan dönem işlerinde daha şaşalı, görkemli; açıkçası bir parça batı gözüyle çekilmiş, kurgulanmış ya da yazılmış hikayeler seyrettik. Ama Kurt Kanunu’nda daha doğudan bakan ve bize ait, eski TRT dizileri gibi bir yapım seyredeceğiz.
Kurt Kanunu şimdiden konuşulmaya başlandı. Ne tür tepkiler bekliyorsunuz?
Ben genel kabulün dışında, Türkiye’nin hem siyaseten hem insan kalitesi olarak olgunlaştığını, farklı fikirlere tahammülün arttığını düşünüyorum. Diziyle ilgili her çeşit tepkiye hazırız ve razıyız. Yeter ki meraklı insanlarımız, döneme dair kitapları, farklı fikirleri okusunlar.
Yakın zamanda televizyonda yapılan roman uyarlamaları eserlerin adından ibaret gibi duruyor. Siz nasıl bir yol takip ettiniz?
Kemal Tahir’e çok saygılı, O’nu ve O’nun Türk edebiyatına, topluma katkılarını çok önemseyen bir ekibiz. Onu onore edecek, hak ettiği yere koyacak bir çalışma içinde olduk. Tabii ki kusurlarımız vardır, bunlar için milletimizin affına sığınırız. En zor tarafı da dönemi anlatırken romanın ruhuna sadık kalmaktı. Çünkü senaristlerin alanları hem siyaseten hem de romanın çizdiği çerçeveyle sınırlıydı ama üstesinden geldiklerini düşünüyorum.
Alev Alatlı’nın danışmalığı nasıl gelişti?
Alev Alatlı’yla özel hukukumuz var. Kurtlar Vadisi Irak filminden sonra şahsen görüştüğüm, fikirlerini dinlemekten zevk aldığım, çok önemsediğim bir yazar. Onun Kemal Tahir’i ne kadar önemsediğini, ne kadar titizlendiğini çok iyi biliyorum. Bu proje doğunca, TRT de Alev Hanım’la birlikte çalışmamızı benimsedi, tasvip etti.
Şaşalı bir dönem dizisi çekmedik
Kemal Tahir’in ünlü romanı Kurt Kanunu’nu televizyona uyarlayan senarist Bahadır Özdener, batı gözüyle çekilmiş dönem dizilerinin aksine daha doğudan bakan bir yapıma imza attıklarını söylüyor.
Gülcan Tezcan / Star


|
İstanbul
15 / 21 °C
|
Ankara
10 / 22 °C
|
İzmir
12 / 25 °C
|
Bursa
11 / 20 °C
|
Adana
17 / 26 °C
|












