1 Mayıstan itibaren geçerli olacak elektrik zammı iddiası! Kallavi zam geliyor!

TAKİP ET

Dün benzine gelen zammın üzerine zamlar hala devam ediyor. 1 Mayıstan itibaren elektrik faturalarına da çok fazla zam geleceği belirtildi. Üretim maliyetleriyle tarifeler arasındaki fark gittikçe büyüyor. Şu an maliyeti 2.41 TL'yken 1.26 TL'ye satıldığı belirtilen elektriğe 1 Mayıs sonrasında yeni zammın gelmesi bekleniyor.

Reklam
Reklam

Bu yılın başında ve nisan ayında elektriğe zam yapılmasının ardından maliyet artışları sebebiyle yeni zammın geleceği ifade ediliyor. Elektrik üretim maliyeti ve satışı arasındaki fark özellikle konut aboneliklerinde kendini gösteriyor. Yüzde 92’ye çıkan farkın artık sürdürülemez duruma geldiği vurgulanıyor. Enerji Piyasaları Uzmanı Çağada Kırım, temmuz ayında zammın beklendiği, fakat maliyet açısından mayıs ayına çekilebileceğini belirtti.
Üretim maliyeti katlanarak artıyor! Satış maliyetinden yüzde 92 fazla oldu
Farkın özellikle konut tüketimlerinde kendini gösterdiğine, satış fiyatının kWh (kilovatsaat) başına 1.26 TL, üretimininse 2.41 TL olduğuna Çağada Kırım dikkat çekti. Maliyet artış hızının bu şekilde devam etmesinin ağustos ayına kadar üretim maliyetini 3.54 TL’ye çıkaracağını aktardı. Aradaki farkın bu durumda yüzde 92’lik durumdan yüzde 181’e çıkacağını ekledi. Zammın ilerleyen dönemlere kadar gecikmesi durumunda oranın da katlanarak artacağını, zammın büyütülmek istenmeyebileceğini de ifade etti.

Fiyat artışı tüm abone gruplarında söz konusu
Ocak 2021’den bu zamana kadar BOTAŞ’ın elektrik üretim doğalgaz tarifesinin standart metreküp fiyatının 1.41’den 10.75 TL’ye yükseldiğini Enerji Piyasaları Uzmanı Çağada Kırım belirtti. Elektrik satışına tüm maliyetin yansıtılmadığını belirten Kırım, ancak bunun sürdürülemeyecek bir noktaya gelmiş bulunduğunu aktardı. Kırım, tüm abone gruplarına zammın yakın zamanda gelebileceğini belirtti. Fakat zam oranının şu an tahmin edilemeyeceğini ekledi.