10 milyonda bir görülen hastalığa yakalandı! 2 saat yaşar dendi, 5 aydır yaşıyor!

TAKİP ET

Midesini üşüttüğünü düşünen kadın Gaziantep'te doktora gitti. 10 milyonda bir görülen hastalığa yakalandığını öğrenen Gökçe Ünal 2-3 saat yaşar denmesine rağmen 5 aydır hayatta. İnce bağırsakları olmadan yaşayan Ünal, 2 kızı için hayatta kalma mücadelesi veriyor. Organ bağışı bekleyen Gökçe Ünal, 'İnsan başına gelmeden bilmiyor, organ bağışında bulunmak gerekiyor' diyerek düşüncelerini ifade etti.

Reklam
Reklam

2 çocuk annesi olan Gökçe Ünal’ın (35) hayatı 10 milyonda bir rastlanan hastalıkla altüst oldu. Pıhtı atması sonucunda ince bağırsağı kangren olan genç kadın, aylardır çıkmadığı hastane odasında hayat mücadelesi veriyor. Ailesine doktorlar 2-3 saat yaşayabileceğini söylemişken, o 5 aydır ince bağırsağı olmadan yaşıyor. İnce bağırsak nakli bekleyen iki hastadan birisi de o. Birçok ameliyat geçiren ve ince bağırsağın çok küçük bir bölümüyle hayata tutunmaya çalışan Ünal’ın zamanı gittikçe azalıyor.
30 kilo 5 ayda gitti
İnce bağırsak bağışı hem çok az hem de nakli zor olan organlardan birisi. Fakat Ünal kız çocukları içiin bu hastalığa direnmeyi sürdürüyor. Aden ve Irmak isimli kızları için bu hastalığa direnmeyi sürdürüyor. İnce bağırsağı olmadığı için şu an serumla beslenen Ünal, vücudundaki emilimin olmamasından dolayı 30 kiloyu 5 ay gibi kısa bir sürede kaybetti. Odadan hiç çıkamayan ve günden güne eriyen Ünal, kendisine uyumlu bir ince bağırsak bulunmaması durumunda bu durumun ne kadar süreceği konusunda endişeli.
Midesini üşüttüğünü zannederek hastaneye başvurdu
Midesini üşüttüğünü sandı, özel hastaneye gitti. Ardından ince bağırsağının kangren olduğunu ameliyat edilerek öğrendi. Hastalığı tespit edilince Malatya’da bulunan Turgut Özel Tıp Merkezi ve Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile irtibat kuruldu. İnce bağırsağının küçük bir parçası sağlam kaldı ve dikildi. Malatya’da tedavisini gördü. Gaziantep’te ince bağırsak bağışını beklemeye 5 aydır devam eden Ünal yaşadığı acı günleri anlattı.
Vatandaşlara organ bağışı konusunda duyarlılık beklediğini duyurdu. Direnmeye çalıştığını, 2 kızı için hayatta kalma mücadelesi verdiğini söyledi. İnsanın başına gelmeden anlayamayacağı bir durum olduğunu idrak eden Ünal, organ bağışında bulunmak gerektiğini vurguladı.

Pıhtı gelmesi sonucunda kangren oluyor
Hafiften bir karın ağrısı sebebiyle midesini üşüttüğünü düşündü ve doktora başvurdu. Ünal, 29 Kasım 2021 tarihinden itibaren öğrendiği bu hastalıkla mücadele ediyor. İshal ve kusma belirtileriyle doktora gittiğini söyleyen Ünal, önce dizanteriden şüphelenildiğini, ancak dahiliye uzmanının kendisini servise almak istemesi ve ardından yoğun bakıma alınmasıyla 10 milyonda bir rastlanan hastalığa yakalandığını ifade etti. Aslında cinsiyetinin ve yaşının bu hastalıkla uyuşmadığını, ancak yakalandığını öğreniyor. Komple ince bağırsağının kangren olduğu ameliyatla ortaya çıkınca kapatıyorlar ve bir şey yapılamayacağını düşünüyorlar.
2-3 saate cenazesini verebileceklerini söylüyorlar
2 gün önceden ince bağırsağının kangren olduğu söyleniyor. Ünal, hastalığın kendisinde net bir belirti göstermediğini belirtiyor. Aşırı şiddetli karın ağrısı ve şişme durumunun kendisinde meydana gelmediğini belirtiyor. Doktorların ailesine yapılacak bir şey olmadığını ve cenazesinin 2-3 saat sonra ailesine verilebileceğini söylüyorlar. Başka bir hastaneye kaldırıyor ve çok küçük bir parçanın sağlam kaldığı tespit ediliyor. Tüm tetkiklerinin yapıldığını ve şu anda ince bağırsak nakli için beklediğini belirterek çok az insanın bu bağışı yaptığından söz ediyor. En son yapılan ince bağırsak naklinin 3 yıl öncesine ait olduğunu söylüyor. Bu durumdaki hasta sayısının hem çok az olduğunu hem de naklin çok sık gerçekleşmediğini söylüyor.
İnce bağırsağın ne kadar önemli olduğunu kaybedince öğrendim
Beş ay boyunca ince bağırsak nakli için hastanede beklediğini söyleyen Ünal, günlerinin zorlu geçtiğini belirtir. İnce bağırsağın çok önemli bir organ olduğunu belirtiyor. Kendisinde olmadığı için krater açıldığını söylüyor. Vitaminlerini günlük olarak serum yoluyla aldığını, hiçbir şey yiyip içemediğini ve böyle olmasa hayatta kalmasının çok zor olacağını belirtiyor. Midesi ve vücudu zaten başka türlü kabul etmiyor. Çünkü emilim yok ve vücudu kabul etmediği için 5 ay gibi kısa bir sürede 30 kilo verdiğini söylüyor. İnce bağırsak bulunamazsa güçten düşecek ve yürüyememeye başlayacak. Kalın bağırsağının yüzde 50’si yok ve ince bağırsağının olmamasının kendisini çok kötü etkilediğini belirtiyor.
5 ayda 2 Covid-19 atlattı
Bedeni güçsüz olduğundan 1 yaşındaki yeğenini dahi sevemediğini söyleyen Ünal, bu süreçte iki kere Covid-19 atlattığını da söyledi. Doktorların da bu duruma şaşırdıklarını ifade ederek Malatya’da nakil bekleyen çok gençle karşılaştığını ve 3 yaşındaki bir çocuğun dahi karaciğer nakli beklediğini ifade ediyor.