18 Mayıs 2022 elektriğe %100 zam mı geldi? Elektriğe yüzde yüz zam haberi vatandaşları şoke etti!

TAKİP ET

Son dönemde ardı ardına zam haberleri vatandaşları çileden çıkartmaya yetti. Son gelen iddia ise şoke etti. Elektriğe %100 zam mı geldi? Sorusu sosyal medyada sorulmaya başlandı.

Reklam
Reklam

CHP İstanbul milletvekili ve CHP ekonomi masası delegesi Özgür Karabat'ın sosyal medyada ortaya attığı iddia en fazla konuşulanlar arasına girdi. Bu anlamda benzine yılbaşından bu yana oluşturulan 18’inci zamla eş güdümlü litre fiyatı 24 TL’ye çıkacak. Devletin vatandaşını koruyacak kuvveti maalesef kalmamıştır. Enerji maliyetleri direkt olarak yansıtılıyor. Ama en büyük zam elektriğe gelecek.

Engellilere elektrikte indirim var mı? Elektrikte engelli vatandaşlara indirim uygulanıyor mu?


Elektrik faturası ödenmezse ne olur? Elektrik faturası kaç gün ödenmezse kesilir?





 

18 Mayıs 2022 elektriğe %100 zam mı geldi? Elektriğe %100 zam haberi vatandaşları şoke etti!


Mesken düşük kademe vergi dahil kilovatsaat (kWh) başına 1,26 TL’ye satılıyor. Yüksek tüketim bedeli 1,89 TL. Fakat bir kWh elektriğin üretim maliyeti 2,7 TL’ye kadar çıkmış durumda. Sanayi ve ticarethane aboneleri de kWh başına 2,74 TL ödüyor.

Dolayısıyla mesken elektriğinin endüstri ve ticarethane aboneleri doğrultusundan sübvanse edilmesi de bundan sonra söz hususu değil. Enerji üretiminin aşağı yukarı %85’ini özel sektör yaptığı amacıyla, bunların da en az %70 seviyesinda döviz borçlusu olmasından zam kaçınılmaz!

Enerji sektöründeki hatalı özelleştirmeler ve tamamıyla dövize endeksli finans sistemi Türkiye’yi dünyanın en pahalı elektriğini tüketen ülkeler arasına soktu. Kamunun rezervleri boş olmasından şimdi AKP Hükümeti mecbur bir şekilde %100 zam yapacak.

Dolar kuru, petrol-doğalgaz fiyatları ile elektrik üretim maliyetleri arttıkça, AKP kasada 5 kuruş para bırakmadığı amacıyla bunların faturasını halka kesecek. AKP’nin bunu çözecek kabiliyeti de kalmamıştır.

1 kW Elektrik Kaç TL Oldu?

Mesken Aboneleri amacıyla 240 kiloWatt'a kadar: 1 kWh Elektrik 1,25 TL (KDV Dahil) (Tek vakitli Tek terimli Mesken Abonelikleri amacıyla geçerlidir)

Mesken Aboneleri amacıyla 240 kiloWatt üstü: 1 kWh Elektrik 1,89 TL (KDV Dahil) (Tek vakitli Tek terimli Mesken Abonelikleri amacıyla geçerlidir)

Ticarethane Aboneleri 900 kWh a kadar 1kWh amacıyla 2,06 TL (KDV Dahil) (Tek vakitli Tek terimli Ticarethane Aboneleri amacıyla Geçerlidir)