18 yaş altı kişiler nasıl pasaport çıkartır? 18 yaş altı pasaport işlemleri nelerdir? 18 yaş altı pasaport için gerekli evraklar nelerdir?

TAKİP ET

Yurt dışına çıkmak isteyen kişilerin pasaport çıkartması gerekmektedir. 18 yaşın altında olup pasaport çıkarması gereken kişilerde neler yapması gerektiğini araştırmaktadır. Peki, 18 yaş altı kişiler nasıl pasaport çıkartır? 18 yaş altı pasaport işlemleri nelerdir? 18 yaş altı pasaport için gerekli evraklar nelerdir? İşte yanıtı…

Reklam
Reklam

18 yaş altı pasaport için gerekli evraklar yurt dışına çıkmak isteyen, öğrenci olan kişiler için merak ediliyor. 18 yaş altı çocuk sayılmaktadır. Çocuklara pasaport çıkarmak için atılması gereken adımlar yetişkinler için yapılan işlemlere çok benzemektedir.  Ülke dışına çıkmak için ister bebek olsun ister 18 yaş altı bir çocuk olsun mutlaka pasaport çıkartılması gerekmektedir. Bu nedenle kısa sürede pasaport işlemlerinin tamamlanabilmesi için gerekli tüm belgelerin toparlanmalı ve ilgili Nüfus Müdürlüğüne ibraz edilmelidir. Peki, 18 yaş altı kişiler nasıl pasaport çıkartır? 18 yaş altı pasaport işlemleri nelerdir? 18 yaş altı pasaport için gerekli evraklar nelerdir? İşte merak edilen tüm soruların yanıtı haberimizde…

 

Çocuklara Pasaport Nasıl Çıkarılır?

Pasaport çıkarmak isteyen kişiler çocuklar için hangi işlemlerin yapılası gerektiği, nasıl pasaport çıkartılacağını araştırmaktadır. Başvuru işleminden önce pasaportun kaç yıllık çıkarılacağına karar verilmesi gerekmektedir. Ardından da resmi sayfalardan bilgi edinilerek pasaport defter ve harç bedelleri yatırılmalıdır. Tüm evrakların tamamlanmasından sonra ödeme dekontu ile birlikte bulunulan ilin Nüfus Müdürlüğünden alınan randevuya mutlaka gidilmesi gerekmektedir. Gidilemeyecek bir durum olduğunda ise randevu iptal edilmelidir.

 

Öğrenciye Pasaport Nasıl Çıkarılır?

Öncelikle randevu alınması gereklidir. Alileler randevuya çocuk ile birlikte gitmelidir. Aynı zamanda 7 yaş üzeri çocukların parmak izlerinin de alınması gerekmektedir. Başvuru işlemlerinin ardından da pasaport genel olarak bir hafta içerisinde alınabilmektedir. 18 yaş altı pasaport için gerekli evraklar ise alınacak pasaport çeşidine göre kısmi farklılıklar gösterebilmektedir. 

 

18 Yaş Altı Pasaport Nasıl Alınır?

18 yaşına gelmeyen kişiler pasaport almak istediğinde neler yapması gerektiği merak edilmektedir. 18 yaş altı bordo umumi pasaport için gerekli evraklar şu şekildedir:

Nüfus Cüzdanının Aslı 

Biyometrik Fotoğraf (2 Adet)

Eski Pasaportlar (Varsa)

Pasaport Cüzdan Bedeli ve Harç Ödeme Dekontu

Müracaat sırasında başvuru sahibinin parmak izi ( 7 yaşından gün almış ve daha büyük çocuklar)

18 yaş altı pasaport için gerekli evraklar tamamlandıktan sonra 0-18 yaş arası çocukların pasaport başvurularında ebeveynlerinin her ikisinin de bulunması gerekmektedir. Başvuru esnasında ebeveynlerden birinin olmasına engel teşkil edecek bir durum var ise diğer ebeveynin de bilgisi ve rızası olduğuna dair muvaffakatname ile gidilmesi gerekmektedir. 

 

Pasaport İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Ebeveynlerin boşanmış olması durumunda velayet hangi ebeveyne verilmiş ise o kişinin müracaat sırasında çocuğun yanında olması gerekmektedir. Başvuru için de başvuru yapan, yasal temsilcinin kimlik belgesinin aslı, velayetin kendisine verildiğine dair mahkeme kararının aslı ve diğer ebeveynin bilgi ve rızasının yazılı olduğu muvaffakatnamenin aslı da başvuruda bulunacak olan ebeveynin yanında olması gerekmektedir.  Ebeveynlerden birinin vefat etmesi durumunda ise başvuruyu yapan yasal temsilcinin kimlik veya pasaport belgesinin aslı olması gerekmektedir.

 

18 Yaş Altı Pasaport İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

18 yaş altı pasaport için gerekli evraklar bordo umumi pasaport ile aynıdır. Ancak öğrenci belgesi ve harçsız pasaport dilekçesi de ek olarak evraklara eklenmelidir. Bordo pasaportun bir çeşidi de öğrenci pasaportudur. Bu nedenle randevu alınırken bordo pasaport seçeneği işaretlenmelidir. Milli eğitim kurumlarına dâhil kreşler, ilkokul, lise ve üniversite öğrencileri için geçerlidir.

Öğrenci pasaportları harçsız alınmaktadır. 18 yaş altı pasaport için gerekli evraklar tamamlandıktan sonra 18 yaş altı öğrenciler mutlaka ebeveynleri ile müracaatta bulunmalıdır.  Öğrenci pasaportu defter bedeli ise online randevu oluşturulduktan sonra resmi site üzerinden öğrenilebilmektedir. Belirtilen ilgili bankalardan birine defter bedelinin ödenmesi ve başvuru esnasında ibraz edilmesi gerekmektedir. 

 

Öğrenciler Harçsız Öğrenci Pasaportu Alabilir Mi?

Öğrenciler harçsız öğrenci pasaportu alabilirler. Ancak 18 yaş altı pasaport için gerekli evraklar arasında öğrenci pasaportu için defter ücreti talep edilmektedir. 18 yaş altındaki öğrencilere en fazla 5 yıl süreyle pasaport verilmektedir. Okuldan ya da e-Devlet üzerinden alınan öğrenci belgesi ve her iki ebeveyn ile başvuruda bulunulmalıdır. 

 

18 Yaş Altı Pasaport Randevusu Nasıl Alınır?

18 yaş altı pasaport randevusu için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü internet sitesi üzerinden randevu alınması gerekir. Aynı zamanda Alo 199 ile de pasaport randevusu almak son derece kolay bir işlemdir. Randevu alındıktan sonra 18 yaş altı pasaport için gerekli evraklar toparlanarak randevu gün ve saatinde ebeveynler ile birlikte Nüfus Müdürlüğünde olunmalıdır.

18 yaş altı kişiler nasıl pasaport çıkartır 18 yaş altı pasaport işlemleri nelerdir 18 yaş altı pasaport işlemleri 18 yaş altı pasaport 18 yaş altı pasaport için gerekli evraklar nelerdir