1999 yılı öncesi sigorta başlangıcına erken emeklilik ! Erken emekli olma şartı belli oldu!

TAKİP ET

Emekli olmak için yaş sınırını bekleyenlere müjde geldi. 1999 yılından önce sigortalı işte çalışmaya başlayan kadın erkek fark etmeden erken emeklilik yaşı hesaplaması yapılacağı duyuruldu. Emeklilik yaşını hesaplamak isteyenler arayışlara başladı. E-devlet üzerinden SGK emeklilik yaş hesabı yapmak mümkün. Kaç yaşında emekli olunur? Emekli olma şartları nelerdir?

Reklam
Reklam

Son dakika haberlerinde yer alan emeklilikte yaş değişikliği 1999 yılının Eylül ayında sigortası başlayanları sevindirdi. Büyük avantajlı olan 1999 yılında sigorta yaptıranlar kaç yaşında emekli olabilecek sorusu sorulmaya başladı. 1999 öncesinde prim ödemesine başlamış kadın ve erkeklerin yaş konusunda, yaş haddi ile emeklilik tanımlanmasında ve tamamlanması gereken prim şartları yerine getirilmesi diğer çalışanlara göre kolaylık sağladı. Erken yaşta emekli olmak için neler yapılır? Emeklilik yaşı nasıl hesaplanır? İşte detaylar...

1999 öncesi kadın ve erkekler için emeklilik yaş tablosu 

Emeklilik tablosunda 10 ve 15 yıl hakları

1999 yılının öncesinde çalışmaya başlamış ve günümüzde çalışamayacak konuma geldiyse %60 iş gücü kaybı raporu alarak 10 yıl çalışma ve 1800 gün primi doldurması halinde emekli kabul edilecektir. Bu durumlarda kişinin yaşına bakılmadan emekli sayılır. 

Erken emeklilik şartları nelerdir? Kimler erken emekli olabilir? 

Erken emeklilik fırsatından yararlanmak isteyenlerin, sigorta başlangıçlarının mutlaka 8 Eylül 1999 ve öncesinde yapılmış olması gerekiyor. Öte yandan, staj başlangıcı 1999 ve öncesi dönemde olanlar bu kapsamda değerlendirilmiyor.

8 Eylül 1999 önce SGK kapsamında çalışmaya başlayanların, 15 yıllık hizmet süresini doldurması gerekiyor. Bu fırsat kapsamında erken emekli olmak isteyenlerin, 3600 gün ya da 10 yıl boyunca eksiksiz prim ödemiş olması gerekiyor.

Erken emeklilikten yararlanmak isteyen kişinin çalışma hayatını, 4A (SSK), 4B (BAĞ-KUR) ve 4C (Emekli Sandığı) sigorta kollarından birine dahil olarak tamamlamış olması gerekiyor.İşveren ya da sigortalı tarafından SGK’ya ödenen primlerin eksiksiz yatırılmış olması, bu kapsamda SGK’ya herhangi bir borç bulunmaması şart koşuluyor.15 yıllık sigortalılık süresi ve 3600 prim günü şartlarının, 9 Eylül 1999-30 Nisan 2008 tarihleri arasında tamamlanmış olması gerekiyor. 

8 Eylül 1999 ve öncesinde SGK'lı olanların avantajları neler? 

Kişinin ilk sigorta girişi 8 Eylül 1999 yılından önce yapıldıysa vatandaşlara emekli olabilmek için 15 yıllık hizmet dönemini tamamlamaları ve 3600 gün prim ödemeleri yapılmış olmaları sayesinde kişiler yaş engeline takılmadan emekli sayılacaklardır. 

erken emekli olma şartı erken emeklilik şartları yaş yaşında emekli olunur 1999 yılı öncesi sigortalılar