2021 ALES sınavı ne zaman yapılacak, tarih belli oldu mu?

TAKİP ET

ÖSYM tarafından yapılacak olan sınava girecekler sınav takvimini merak ediyor. En çok girilen sınavlardan biri olan ALES'in ne zaman yapılacağı da araştırılan konular arasında yer alıyor. Peki 2021 ALES sınavı ne zaman yapılacak, tarih belli oldu mu? İşte konuya ilişkin detaylar...

Reklam
Reklam

Kısa adıyla ALES olarak bilinen Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı için adaylar hazırlanmaya çoktan başladı. Sınava hazırlanan kişiler ALES’in ne zaman yapılacağını araştırmaya başladı. Peki 2021 ALES ne zaman yapılacak? İşte konuya ilişkin detaylar…
ALES ne zaman yapılacak?
Birçok adayın merakla beklediği ALES, 21 Kasım 2021 tarihinde saat 10.15’te gerçekleşecek. Adayların dikkat etmesi gereken nokta ise sınav saati. Saat 10.00’dan sonra sınav binalarına giriş olmayacak.
ALES sonuçları ne zaman açıklanacak?
Sınav 21 Kasım’da gerçekleştirilirken 16 Aralık’ta ise sonuçları ÖSYM tarafından açıklanacak. Sonucunu öğrenmek isteyen kişiler ÖSYM’nin resmi internet sitesinden erişim sağlayabilecek. Giriş kısmında ise T.C kimlik numaraları ve ÖSYM giriş şifreleri istenecek.
ALES giriş belgesi nasıl alınır?
Sınava girecek olan adaylar sınavdan önce giriş belgelerini çıkarttırmalıdır. Bunun için de ÖSYM'nin "https://ais.osym.gov.tr" internet adresinden TC kimlik numaraları ve aday şifreleriyle sisteme girip belgeyi çıkartabilirler.
ALES hakkında
78 sayılı Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanları Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye, 5538 sayılı Kanunla eklenen Ek Madde 8 uyarınca, yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına yapılacak olan atamalarda, Türkiye’de lisansüstü eğitime girişte, yurt dışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların seçiminde ilgili kurumların kullanacakları puanları sağlayan sınav ALES olarak adlandırılmaktadır.
ALES puanı kaç yıl geçerli?
Kişinin girdiği sınav sonucunda aldığı puan sınavın yapıldığı tarihten itibaren 5 yıl geçerlidir.
ALES’e birden fazla girildiğinde hangi sınav geçerli olur?
Sınava giren kişi son girdiği sınavın puanını kullanmak zorunda değildir. Tarihleri geçerli olduğu sürece dilediği puanının kullanabilir.

2021ales alesnezaman alestarihi