2021 ehliyet yenileme ücreti ne kadar? Yabancı ehliyeti Türk ehliyetine çevirme

TAKİP ET

Yabancı ülkelerde ehliyet almış olan kişiler yabancı ehliyeti Türk ehliyetine çevirmenin nasıl yapıldığını merak ediyor. Ehliyet yenileme ücretleri de insanların gündemini meşgul ediyor. Peki 2021 ehliyet yenileme ücreti ne kadar? İşte cevabı...

Reklam
Reklam

Gerekli kursları görmüş  ve sınavları başarıyla geçmiş olan kişiler ehliyet almaya hak kazanmaktadır. Ehliyet için verilen kurslar da yapılan sınavlar da değişiklik gösterebilmektedir. Fakat bu ehliyetlerin belirli sürelerde bir yenilenmesi ve bu yenileme işlemi için belirli bir ücret verilmesi gerekmektedir. Bir çok insan ehliyetlerin yenilenmesi için ne kadar ücret verilmesi gerektiğini öğrenmek için arama motorlarını yoğun bir şekilde meşgul ediyor. Yabancı ehliyetlerin Türk ehliyetine çevrilmesi konusu da insanların kafalarını kurcalayan bir başka konu olarak dikkatleri çekiyor. Peki 2021 ehliyet yenileme ücreti ne kadar?
2021 Ehliyet Yenileme Ücreti Ne Kadar?

Ehliyet sahibi olan insanların belirli süreler de bir ehliyetlerini yenilemesi gerekmektedir. Ehliyetlerini yenilemek isteyenlerin İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne müracaat etmesi gerekmektedir. Fakat koronavirüs salgını sebebiyle randevu sistemiyle başvurular kabul edilmektedir. Ayrıca ehliyetlerin zorunlu şartların gerçekleşmesi durumunda yenileneceği de belirtilmiştir. Ehliyetlerini yenilemek isteyenlerin başvuru yaparken yanında bulundurması gereken belgeler ise şunlardır:
- Kimlik Belgesi (Nüfus Cüzdanı, Yeni Kimlik Kartı veya Pasaport) 
- Eski sürücü belgeniz (Eski ehliyet)
- Güncel sürücü belgesi 
- Sürücü belgesinin ödenen harç bedelinin makbuzu
Ehliyetlerini yenilemek isteyen insanlar yukarıda belirtilen belgelerle beraber İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne müracaat etmesi gerekmektedir. Doğrudan kurum binasına gitmek istemeyenler Alo 199 veya www.nvi.gov.tr internet adresi seçeneklerini de kullanabilirler. Ehliyet yenileme için randevu alımı bu adresler üzerinden yapılmaktadır. 2021 yılı için ehliyet yenileme ücreti 225 TL + 45 TL olarak belirlenmiştir. Ehliyet yenileme ücreti Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın onay verdiği bankalara yatırılabilmektedir. Türkiye’deki bir çok banka ehliyet yenileme ücretini kabul etmektedir. 
Yabancı Ehliyeti Türk Ehliyetine Çevirme
Yabancı ülkelerde alınmış ehliyetleri Türk ehliyetine çevirme konusunda anayasaların belirttiği herhangi bir zorunluluk yoktur. Fakat bu işlemi tercihen yapmak isteyenlerin de tıpkı ehliyet yenileme işlemlerinde olduğu gibi Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne başvuru yapması gerekmektedir. Yabancı ehliyeti Türk ehliyetine çevirmek için gerekli belgeler ise şu şekildedir:
- Noterden alınması gereken veya konsolosluktan da elde edilebilen kimliğin Türkçe Tercümesi
- Sağlık raporunun
- Kan grubunuzu gösteren belge
- Biyometrik fotoğraf
- Adli sicil belgesi
- Sürücü belgesi, harç bedeli ve beraberinde vakıf katkı payı ücretinin ödendiğini kanıtlayan dekont

2021 ehliyet yenileme ücreti İçişleri Bakanlığı ehliyet yenileme