2021 PMYO Lise Polislik şartıları nelerdir? Lise mezunları Polis olabilir mi?

TAKİP ET

Lise mezunu olan yüzbinlerce kişi lise mezunlarının polis olup olamayacağını merak ediyor. Peki 2021 PMYO lise polislik şartları nelerdir? Lise mezunları polis olabilir mi? Yanıtları haberimizde...

Reklam
Reklam

Dört yıl boyunca ortaöğretim (lise) seviyesinde eğitim gördükten sonra mezun olan yüzbinlerce insan bulunuyor. Bu kişilerin aralarında hayatlarına polis memuru olarak devam etmek kişiler de bulunuyor. Fakat bu kişilerin aklında pek çok soru var. Bunlardan birisi de lise mezunlarının polis olup olamayacağı. Polis memuru olup olamayacağını merak eden yüzbinlerce lise mezunu arama motorları üzerinden bu sorunun cevabını yoğun bir şekilde araştırmaya devam ediyor. Peki 2021 PMYO lise polislik şartları nelerdir? Lise mezunları polis olabilir mi?
Lise Mezunları Polis Olabilir Mi?
Liselerinden mezun olarak hayata ilk adımlarını atan yüzbinlerce kişi lise mezunlarının polis mesleğinde yer alıp alamayacağını merak ediyor. Geçmişte böyle bir durum oldukça zor olsa da günümüzde Polis Akademisi lise, önlisans ve lisans mezunları arasından polis alımları yapabiliyor. Polis Meslek Yüksekokulu (PMYO) üniversitelerin önlisans ve lisans bölümlerinden mezun olan kişilerin başvurularını alıyor. Fakat bu durum insanların kafasında bir başka sorunun ortaya çıkmasına neden oluyor. O da ‘’2021 PMYO lise polislik şartları nelerdir?’’ sorusudur.
2021 PMYO Lise Polislik Şartları Nelerdir?

Lise mezunu olan kişilerin polis olması mümkündür. Fakat bunun için kişilerin Polis Meslek Yüksek Okulu’na şahsi olarak başvuruda bulunması, sonrasında yapılacak olan sınavları geçmesi ve okula girerek 2 yıllık eğitimini başarıyla tamamlaması gerekiyor. PMYO’ya başvuru yapmak isteyen kişilerin karşılaması gereken bazı şartları bulunuyor. İşte o şartlar:
- Herhangi bir liseden veya önlisans bölümünden mezun olmak
- Sınav senesinden önce 18 yaşını tamamlamış olmak
- Askerlikten muaf olan veya kadınlar için 24 yaşını geçmemiş olmak
- Erkek adaylar için askerlikle ilişiğinin kesilmiş olması
- Erkek adaylar için 26 yaşından büyük olmamak
- ÖSYM’nin sınavlarından birisi olan Temel Yeterlilik Testi’nden  (TYT) PMYO’ya yetecek puanı almış olmak
- PMYO’nun sınavlarından geçmeye yetecek bir puan almak gereken şartlardır.
İki yıl boyunca polis olmak isteyen herkese gereken eğitimleri vveren PMYO’ya lise mezunları da başvuru yapabiliyor. Fakat yukarıdaki şartların karşılanması oldukça önemli.
2021 PMYO Fiziki Şartlar Nelerdir?
PMYO’ya başvuru yapmak için gerekli bazı şartlar yukarıda belirtilmiştir. Fakat bu şartların dışında adayların fiziksel olarak karşılamaları gereken bazı şartlar da bulunuyor. Erkek ve kadın adaylarda fiziki şartlar farklı oluyor. Polis Meslek Yüksek Okulu’nun öğrencisi olmak isteyen her kişinin bu fiziksel şartları da aklından çıkarmaması gerekiyor. Fiziksel şartlarda genellikle boy ile kilo endeksinin birbiriyle orantılı olması, polislik mesleğinin yapılmasına engel olacak psikolojik sorunların bulunmaması, göz sağlığının yeterli olması, vücudun üzerinde belirtilen yerlerde dövme veya yara izinin bulunmaması gibi şartlar bulunmaktadır.
Erkek ve kadın adaylarda bazı fiziksel şartlar farklılık gösterebilmektedir. Örneğin PMYO’ya başvuru yapacak olan adayların en az 1,67 cm boyunda olması gerekirken kadın adayların boylarının ise 1,62 cm boyunda olması gerekiyor. Bu boyun altında kalan adayların başvuruları kabul edilmiyor.
Hem erkek hem de kadın için ortak olan şartlardan birisi de göz sağlığıdır. PMYO’ya başvuracak her adayda göz sağlığının yeterli olması şartı aranmaktadır. Miyop, katarakt, hipermetrop gibi göz sağlığı sorunları bulunan kişilerin başvuruları da maalesef kabul edilmeyecektir.
2022 PMYO Sınavları Ne Zaman Başlayacak?
2022 yılının Polis Meslek Yüksek Okulu sınavlarının ne zaman başlayacağı konusunda Polis Akademisi’nden henüz resmi bir açıklama gelmedi. PMYO sınavları her sene farklı dönemlerde yapılabiliyor. 2022 yılı PMYO sınavları hakkındaki son gelişmeleri takip etmek isteyen adaylar http://www.pa.edu.tr/ sitesine tıklayarak polislik mesleği ile ilgili merak edilen bir çok detaya ulaşabilirler.
PMYO sınavına başvuru yapmak isteyen adayların yapması izlemesi gereken süreçler ise şu şekilde:
- http://www.pa.edu.tr/ sitesine giriş yapmak
- Sitenin anasayfasında bulunan Aday İşlemleri Sistemi bölümüne giriş yapmak
- Çıkan ekranda yer alan başvuru şartları ve kılavuzu için tıklayınız yazısına tıklamak
 Bu işlemleri gerçekleştirmek isteyen kişilerin E-Devlet şifresine ve T.C. kimlik numarasında ihtiyaçları olduğunu unutmamaları gerekiyor.


 

2021 pmyo lise polislik şartları lise mezunları polis olabilir mi polis meslek yüksek okulu pmyo