2021 yurtdışı emeklilik borçlanması nasıl yapılır? Yurtdışı emekli borçlanması için gerekli şartlar nelerdir?

TAKİP ET

2019 yılında borçlanma ile emeklilik işlemlerinde yapılan değişiklik ile borçlanma tutarları yükseltildi. Bununla birlikte emeklilik biraz daha zorlaştı. Yurtdışı emeklilik şartları ve yurtdışı borçlanma için ödenecek günlük en düşük ve en yüksek ücretlerde brüt asgari ücrete göre hesaplanmaktadır. Emekli olmak isteyenler tarafından araştırılan emeklilik şartları nelerdir? Yurtdışı emekliliğinde günlük kaç para verilmektedir? Borçlanma yaparak nasıl emekli olabilirim? sorularının yanıtları...

Reklam
Reklam

2021 yurtdışı emeklilik şartları emekli olmak isteyenler tarafından araştırılmaktadır. Borçlanma ve emeklilik işlemlerinde 2019 yılında yapılan değişikliklerle borçlanma tutarları yükseltildi. Bu durum emekli olmak isteyenler için daha zor hale geldi. Peki emeklilik şartları nelerdir? Borçlanma ile nasıl emekli olunur? Yurtdışı emekliliği için ne kadar para verilir? Sorularının yanıtlarını sizler için araştırdık. İşte merak edilen soruların yanıtları…

2021 Yurtdışı Emeklilik Şartları Nelerdir?
Yurtdışında çalışan kişilerin Türkiye’de emekli olabilmesi ya da emeklilik başvurusu yapabilmesi için bazı şartların sağlanması gerekiyor. Yurtdışı borçlanma şartları aşağıdaki gibidir;

•    Türk vatandaşı olmak. Türk vatandaşlığından çıktıysanız Türk vatandaşlığında geçen çalışma sürelerini ve ev hanımlığı sürelerini borçlanabilirsiniz. Mavi kartlılar için de aynı durum geçerli.
•    Türkiye ile Sosyal Güvenlik sözleşmesi olan ülkelerden birisinde ikamet ediyor ya da çalışıyor olmanız,
•    Sosyal Güvenlik Kurumu’na yurtdışı emeklilik borçlanması başvurusu için istenen belgeler ve yurtdışı emeklilik başvuru formu ile başvurmanız gerekiyor.
•    2019 yılında yapılan son güncelleme ile artık Türkiye’de son çalışmaya bakılmadan sadece bağkur kapsamında borçlanma yapabilirsiniz. Öncesinde başvuru yapanlar ve ödeyenler için haklar saklı kalacaktır.
•    Türkiye’de ya da bulunduğunuz ülkedeki sigorta başlangıç tarihinize göre Türkiye’de Sgk yurtdışı emeklilikte size gerekli olan prim gün sayısı ve yaş şartını hesaplamanız gerekmektedir.


2021 Yurtdışı Ev Hanımı Emeklilik Şartları
Türkiye ile sosyal güvenlik sözleşmesi olan anlaşmalı ülkelerde resmi olarak ikamet eden ya da çalışan kadınlar ikamet ya da çalışma sürelerini Türkiye’de borçlanarak emeklilik hakkı elde edebilmektedirler.
Türkiye ya da yabancı ülkedeki emekli olmak isteyen kadınlar için ilk prim ödeme tarihi ve yurtdışı emeklilik hesaplama tablosuna göre hesaplanır ve bu hesaplamalar farklılık gösterir. 
Borçlanma yapmayı düşünen kişiler, öncelikle yurtdışından emeklilik şartlarınızı öğrenmeniz gerekir. Daha sonra hem Türkiye’de hem de bulunduğunuz ülkede ilk prim ödeme tarihlerinizi bilmelisiniz. Toplam hizmet sürenizi ve doğum tarihiniz ile dış borçlanmanızı hesaplayabilirsiniz. 

2021 Yurtdışı Emeklilik Tablosu Erkek
Eğer Türkiye’de hiç çalışmamış iseniz şu şartlar gereklidir;
•    Borçlanma ile başlangıç tarihiniz 08.09.1999-30.04.2008 tarihleri arasına çekilirse bağkurdan 5400 gün 62 yaş ile ya da 9000 gün 60 yaş ile emekli olabilirsiniz.
•    Borçlanma yaptığınızda başlangıç tarihiniz 01.05.2008 tarihi veya sonrası olursa 60 yaş 9000 gün ya da 63 yaş 5400 günle emekli olabilirsiniz.
•    Borçlanma ile birlikte giriş tarihi 08.09.1999 tarihinden önceye çekilirse bu durumda giriş ne kadar eskiye giderse o kadar erken emekli olabilirsiniz. 

Yurtdışı Borçlanma 3600 Gün 2021
SGK emeklilik için yurtdışı borçlanması yaparak Türkiye’de SSK kapsamında 3600 günden emekli olabilirsiniz.  Yurtdışı borçlanmada 3600 gün emeklilik hakkı kapsamında borçlanma yaparsanız hem daha az prim ödemiş olursunuz hem de emekli maaşı yüksek almış olursunuz. 
3600 günden emeklilik olabilmek için Türkiye’de 08.09.1999 tarihinden önce girişiniz olması gerekmektedir. Bunun dışında yine 3600 günün SSK kapsamında tamamlanmış olması gerekir.

Emekli olacakların yaşı ise 3600 günün ve 15 yıl çalışmış olma şartının tamamlandığı tarihe göre değişmektedir. 

SGK Yurtdışı Borçlanma Başvurusu Nasıl Yapılır?
Yurtdışı SGK borçlanma başvurusu yapmak isteyenler Türkiye’de Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuru yapmalıdır. SSK borçlanması içinde Türkiye’de kaydı bulunan kişiler bağlı olduğu SGK’ya,  kaydı bulunmayan kişiler ise herhangi bir SGK’ya başvuru yapabilir.

SSK yurtdışı emeklilik başvurusu için istenen başlıca belgeler şunlardır;
•    Yurtdışı emeklilik borçlanması başvuru formu,
•    Yurtdışı borçlanma beyan ve taahhütname belgesi,
•    Ev hanımı sürelerini borçlanacaksanız belediye ya da benzeri resmi kurumdan aldığınız ikametgah belgesi,
•    Çalışma süreleri ve işsizlik maaşı süreleri için onaylı hizmet belgesi,
•    Kimlik fotokopisi.

2021 Yurtdışı Borçlanma Günlük Ne Kadar? 
Yurtdışı emeklilik günlük borçlanma miktarı asgari ücrete göre hesaplanmaktadır. Bu miktar her yıl 01 Ocak’tan itibaren artar ve 31 Aralık tarihine kadar bu tutar üzerinden borçlanma yapılır.  Brüt asgari ücret üzerinden yapılan yurtdışı emeklilik hesaplamasına göre tutarlar şu şekildedir;

•    01 Ocak 2021-31 Aralık 2021 tarihleri arasında başvuru yapanlar için SGK yurtdışı borçlanma günlük ücreti 53,66 TL;
•    Yurtdışı borçlanma hesaplamasına göre en yüksek yurtdışı borçlanma bedeli ise 402,47 TL 

Türkiye’de 2021 Emeklilik İçin Kaç EURO Ödeniyor?
Emeklilik borçlanma tutarları EURO üzerinden hesaplanmamaktadır. Emeklilik borçlanması TL esas alınarak hesaplanmaktadır. 

Yurtdışı Çalışma SGK Borçlanması Ödeme Süresi Nedir?
Borçlanma başvurusu yapan kişiler için Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından bir tebligat gönderilir. Gelen tebligatta ise borç döküm cetveli bulunmakta ve bu çıkarılan borcun tebliğ alındıktan sonra en geç 3 içerisinde ödenmesi gerekmektedir.

2021 Yurtdışı Borçlanma Tutarı Taksitle Ödenir Mi?
Yurtdışı borçlanma tutarını taksit ile ödeme yapamazsınız. Borçlanma tutarının tebliğ tarihinden itibaren en geç 3 ay içerisinde peşin olarak ödenmesi gerekmektedir. 3 ay içerisinde peşin olarak ödenme yapan kişilerin işlemleri iptal edilir. Borçlanma için kredi de verilmemektedir. Kendi imkanlarınız ile belirtilen tarihe kadar başvuruyu yapmanız gerekmektedir.

Yurtdışı Borçlanma Takip Nasıl Yapılır?
Yurtdışı borçlanması için online bir uygulama yoktur. İsteyen kişiler e devlet sistemi üzerinden sorgulama yapabilirler. Bunun için;
•    e- Devlet- Aylık bilgisi seçeneği üzerinden emekli maaşınızın bağlanıp bağlanmadığını sorgulayabilirsiniz.
•    Borçlanma ile başvuru yaptığınız sürelerin ödeme işlemlerini tamamladıktan sonra SGK hizmet cetvelinize aktarılıp aktarılmadığı konusunda da sorgulama yapabilirsiniz. 

SGK Yurtdışı Emeklilik Sorgulama Nasıl Yapılır?
E- Devlet üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan emekli maaşınızın bağlanıp bağlanmadığını ne kadar ve ne zaman alabileceğinize bakabilirsiniz. Bunun için  e- Devlet Sosyal Güvenlik Kurumu kısmında;
4b aylık bilgisi bölümünden Bağkur emekli maaşı sorgulaması,
4a aylık bilgisi kısmında ise SSK emekli maaşı sorgulaması yapabilirsiniz.

2021 Yurtdışı Emekli Maaşı Ne Kadar? 
Yurtdışı borçlanma sistemi herkes için aynı değildir. Birçok kritere göre değişen bu sistem için kriterler;
•    Hizmet borçlanması yapacağınız süreler, 
•    Türkiye’de çalışma varsa bu çalışmaların geçtiği süreler, 
•    Borçlanma tutarının tabandan mı ya da yüksekten mi yapmanıza göre farklılık gösterebilmekte.  
Taban tutarlardan borçlanma yaptıysanız ve Türkiye’de çalıştıysanız bu çalışmalarınızın da asgari ücretten ödenmiş olması durumunda yurt dışı borçlanması için alabileceğiniz ortalama 2021 emekli maaşları şu şekilde;
•    Eğer hizmetlerinizin/borçlanma sürelerinin tamamı 2000 yılından önce ise ortalama 2000-2200 TL arasında,
•    Eğer hizmetin/borçlanma sürelerinin bir kısmı 2000 yılından önce bir kısmı da 2000-2008 arası ise ortalama 1800-2000 TL arasında,
•    Eğer hizmetin/borçlanma sürelerinin bir kısmı 2000 yılından önce, bir kısmı 2000-2008 arası ve bir kısmı da 2008 sonrası ise en düşük 1500 TL olacaktır. 
•    Hizmetlerin/borçlanma sürelerinin tamamı 2000 yılından sonra ise yine son düzenleme ile en düşük 1500 lira olacaktır. 

2021 Yılı 5400 Günden Yurtdışı Emeklilik Maaşı Ne Kadar?
Türkiye’de çalışmış olsanız da olmasanız da son ödenen sigorta koluna bakılmadan borçlanma işlemi artık Bağkur yani 4/b kapsamında yapılmaktadır. 2019 Ağustos ayından öncesinde yapanlar için bu geçerli değildir. Ancak sonrasında başvurduysanız ve toplam hizmet süresi içerisinde Bağkur fazla olacaksa Bağkur’dan 5400 günden kısmi aylık, 9000 günden ise normal emeklilik hakkı elde edersiniz.

•    Bağkur yurtdışı emeklilik hesaplamasına göre 5400 gün borçlanma yaparak emekli olacaklara 2021 yılında ortalama 1500-1700 TL arasında,
•    Yurtdışı emeklilik tablosuna göre 9000 gün borçlanma yapacaklara ise ortalama 2000-2200 TL arasında maaş bağlanacaktır.
•    Belirtilen bu Bağkur emeklilik yurtdışı maaşları borçlanma işlemlerini asgariden yani tabandan yapanlar için geçerlidir.

Yurtdışı borçlanması anlaşmalı ülkeler hangileridir ?
Yurtdışı borçlanması konusunda Sgk anlaşmalı ülkeler tablosu aşağıdaki gibidir. Uzun vade-Evet olan ülkeler borçlanma hakkınızın olduğu ülkelerdir.


Yurtdışı Borçlanması Anlaşmalı Bankalar Hangileridir?
Yurtdışı borçlanması yapanlar banka kredisi ile ödeme yapabilirler. Yurtdışı hizmet borçlanması durumunda kredi veren bankalar anlaşma şartlarına göre değişim göstermektedir. Bağlanan krediyi ödeme şekli ise emekli aylığının kredi borcuna bağlanması ile gerçekleştirilir. Yapılan anlaşma doğrultusunda bankalar değiştiği için herhangi bir banka ismi verilmemektedir. 


2021 Yurtdışı Emeklilik Yayınlanan Yeni Genelge Nedir?
Yurtdışı borçlanması yaparak Türkiye’de emekli olan kişilerin bulundukları ülkede sigortalı çalışmaları yasaktır. Çalıştığı tespit edilen kişilerin emekli maaşları kesilir. Ancak yapılan yeni düzenleme doğrultusunda yurtdışında çalışan emekliye çalışma izni çıkarıldı.
Resmi gazetede yayımlanan kanun ile emekli olan kişiler anlaşmalı ülkelerde minijob yani küçük iş olarak nitelendirilen kısa süreli işlerde çalışabilecek. Bu düzenleme doğrultusunda minijob işletmelerde çalışanların Türkiye’deki aylıkları kesilmeyecek. Özellikle Almanya ve diğer ülkeleri kapsayan düzenlemeyle yurtdışı emekli maaşı alan kişilerin maaşlarında kesim yapılamayacak.


Hem Yurtdışı Hem Türkiye’de Emeklilik Aynı Anda Mümkün Mü?
Bulunduğu ülke ile yapılan anlaşmalar doğrultusunda hem yurt dışı hem de Türkiye’de emekli olunabilir. Bulunduğu ülke mevzuatına göre yaşlılık aylığı için gerekli şartları sağlayarak kendilerine aylık bağlanan kişiler Türkiye’den de emekli olabilir. Bu durum malulen ya da erken emeklilik için geçerli değildir. Onlar için durum daha farklı işlemektedir. Malulen emekli ya da erken emekli olan kişiler bazı istisna durumlar dışında normal aylığa dönene kadar Türkiye’de emekli olmazlar.

2021 yurtdışı emeklilik 2021 yurtdışı emeklilik borçlanması yurtdışı emeklilik borçlanması 2021 yurtdışı emeklilik şartları