2022 Araç muayene ücreti ne kadar? Sınıflara göre güncel araç muayene ücretleri

TAKİP ET

2022 araç muayene ücretlerini merak eden araba sahipleri, güncel araç muayene ücretlerinin ne kadar olduğunu merak ediyor. Bu yazımızda araç sahibi vatandaşlara periyodik araç muayenesi, muayene yönetmelikleri ve etkileri gibi konuları ele alacağız. İşte araç muayenesi hakkında bilinmesi gereken detaylar haberimizde

Reklam
Reklam

Araç muayene ücreti için tüm istasyonlarda öncelikle kredi kartı veya nakit ödeme seçenekleri bulunmaktadır.  Fakat kredi kartı ya da banka kartı için işlem yapacak olan vatandaşlar firmaların sağladığı yasal mevzuata göre hareket etmeli ve ona göre bedel ödemektedir. Karayolları Trafik Kanunu’nun 35. Maddesine göre muayene süresi için geçen araçları için her muayene ücreti %5 olarak fazlasını istemektedir. Eğer muayene sonunda raporda ağır kusur bulunur ise araç muayenesi onaylanmaz. Eğer emniyetsiz olduğu görülür ise muayene yine onaylanmamaktadır.

2022 araç muayene ücreti ne kadar?

Araç muayene ücretlerinde tarife, 1 Ocak’tan geçerli olmak üzere yeniden değerleme oranında artırılarak, KDV dahil 258 lira ila 685 liraya yükseldi.

Karayolu Taşıma Kanunu ve Karayolu Trafik Kanunu ile bu kapsamdaki yönetmeliklerde düzenlenen belge, ceza ve muayene ücretleri 2022 yılı için yeniden belirlendi.

Söz konusu ücretlerde, Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile 2022 yılı için belirlenen yüzde 36.20’lik yeniden değerleme oranında artışa gidildi.

Sabit muayene istasyonunda araç muayenesi onaylanmadıysa araçlar tekrar muayeneye aynı istasyonda bir ay içerisinde ücretsiz şekilde girebilir. Gezici muayene istasyonları için onaylanmayan araçlar ise yine aynı girdiği muayene istasyonunda bir ay içerisinde ücretsiz şekilde girebilir.

Gezici traktör muayene istasyonuna onaylanmadıysa cins taşıtlar ile ücretsiz bir ay içerisinde muayene edilir. Muayene tekrarı yapılmış olan araçlar ise bir ay içerisinde eğer tekrara götürülmediyse araçlardan tam muayene ücreti alınır.

Periyodik araç muayenesi nedir?

Periyodik araç muayenesi, trafikte aktif olarak bulunan motorlu veya motorsuz taşıtları teknik olarak yeterliliklerinin muayeneye sokulması, trafik ve yolcu güvenliğinin sağlanması açısından tespit edilir. 2918 Karayolları Trafik Kanunu’nun 34.maddesine göre araç muayenesi her araç için zorunludur.  Araç muayenesi ise tek yetki ve görev yer TÜVTÜRK’tür.

Periyodik araç muayenesi yaptırmak neden önemlidir?

Periyodik araç muayenesi yaptırmak araç eksiklikleri görülür ve dikkatli şekilde yola çıkılması sağlanır. Sonuç olarak araç içerisinde bulunan kişinin can güvenliği ve diğer yolcuların güvenliği için periyodik araç muayenesi oldukça önemlidir. Aracın eksiklikleri giderilir ve onay alınmadığı süreç araç trafiğe çıkmamalıdır. Aracın ömrü uzaması ile birlikte periyodik araç muayenesine giren kişinin bütçesinde avantaj sağlanır. Düzenli şekilde muayeneye giden araçlar ise trafikte oluşabilecek zararların önüne geçer ve ikinci el arabalarının değeri bu sayede yükselir.

Araç Muayenesinde hangi yönetmeliklere bakılmalıdır?

Taşıt muayenesinde yönetmelik ve uygulamalar dikkate alınarak hareket edilmelidir.

Araç Muayene İstasyonları Yönetmeliği (Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı)

2918 Sayılı Trafik Kanunu (Emniyet Genel Müdürlüğü)

Karayolları Trafik Yönetmeliği (Emniyet Genel Müdürlüğü)

Tip Onay Yönetmelikleri (Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı)

AİTM Hakkında Yönetmelik (Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı)

Araç muayenesi dönemleri nelerdir?

Araç muayenesi dönemleri, araçların cinsi için farklılık gösterir. Özel ve resmi araçlar iki yılda bir ilk üç yaş ve sonrasında muayene edilir. M1G sınıfında yer alan özel ve resmi araçlar arazi sayılır.  Lastik tekerlekleri ise 3 yılda değişir. Taksi, kamyon otobüs gibi diğer ticari araçlar ise 1 yaş ve ilerleyen yıllarda sadece yılda bir kez muayene olur. L kategoride yer alan motosiklet ve motorlu taşıtlar ise iki veya üç tekerlekli araç sınıfına girer. 3 yaşından büyük taşıtlar 2 yılda bir kez muayene edilir. Otomobil, kamyonet, kamyon gibi çekici taşıtlar ise ilk bir yaş ve sonrası yıllarda bir kez muayene edilir.

Araç muayene etkileri nelerdir?

Araç muayene etkileri ise 2918 sayılı Trafik Kanunu’nun 35. maddesi gereği çıkarılmış olan Araç Muayene İstasyonlarının Açılması, İşletilmesi ve Araç Muayenesi Hakkında Yönetmelik gerekçesine göre gerçekleştirilir. Onaylanmış taşıtlar 16.maddeye göre çok iyi olması gerekir. Muayenesi onaylanmış plakalar da ise etiketi yapıştırılması gerekir.

Araç Muayene etiketleri

2023-1 Turuncu Etiket

Bu etiketin geçerlilik süresi 1 yıl olup, fiyat grubu 1 ve fiyatı 685,58 TL'dir.

Kullanım alanları otobüs, kamyon, çekici, tanker kamyon ve arazi taşıtı kamyondur.

 

2023-2 Turuncu Etiket

Bu etiketin geçerlilik süresi 1 yıl olup, fiyat grubu 2 ve fiyatı 507,40 TL'dir.

Kullanım alanları taksi, ticari tescilli otomobil, minibüs, panelvan, ambulans, özel amaçlı tüm taşıtlar, kamyonet, römork - yarı römork ve itfaiye (ağır-hafif) araçlarıdır.

 

2024-2 Yeşil Etiket

Bu etiketin geçerlilik süresi 2 yıl olup, fiyat grubu 2 ve fiyatı 507,40 TL'dir.

Kullanım alanları (hususi ve resmi tescilli) otomobil ve arazı taşıtı otomobillerdir.

 

2024-3 Yeşil Etiket

Bu etiketin geçerlilik süresi 2 yıl olup, fiyat grubu 3 ve fiyatı 258,42 TL'dir.

Kullanım alanları motosikletler ve motorlu bisikletlerdir.

 

2025-3 Mavi Etiket

Bu etiketin geçerlilik süresi 3 yıl olup, fiyat grubu 3 ve fiyatı 258,42 TL'dir.

Kullanım alanı traktörlerdir.

 Araç muayenesi için gerekli evraklar nelerdir?

Otomobil sahipleri araç muayenesi telaşı sararken araç sahipleri muayenesi için gerekli olan evrakları araştırdı.

Süresi dolmamış olan trafik sigortası,

Bir başkasının aracını muayene götürecek iseniz vekalet ile kimlik veya sürücü belgesi,

Araç ruhsatı veya satış yapılırken ruhsat noterde kaldıysa noter tarafından verilen EK 44 araç tescili için verilen belge,

LPG ‘li araçlar için yakıt sistemi montaj belgesi,

Ayrıca LPG’li araçlar için mevzuatta vurgulanan gaz deposu kullanım süresi aşılmış ise muayeneden geçmeyeceği için muayene tekrar geldiğinizde mutlaka yakıt sistemli montaj belgesi ile gelinmelidir.

Eğer araç üstünde tamir işlemi yapıldıysa ve muayene için onay alındıktan sonra gerekli belgelerle trafik tescil bürosuna gidip yapılan tamir ve değişikleri tescil kayıtlarına işletilmesi gerekmektedir.
 

Araç muayenesi öncesi yapılması gerekenler

Araç muayenesi zamanı gelenler öncelikle intenet üzerinden veya telefon ile çağrı merkezinden TÜVTÜRK den muayene için randevu almaları gerekmektedir.

Muayeneye gitmeden önce mutlaka varsa taşıt vergisi borcu, trafik cezası, yol ve köprü borçların ödenmesi gerekmektedir. Muayeneye giderken gerekli olan evrakların tam olup olmadığı kontrol edilmeli. Özellikle trafik sigortasının süresinin geçip geçmediği kontrol edilmelidir. Araç ruhsatı ve T.C kimlik belgeniz veya sürücü belgenizi yanınızda götürmelisiniz. Normal şartlarda vekalet olmadan bir başkasının aracını muayeneye götüremezsiniz ancak bir defa mahsus olmak üzere şirket aracını muayeneye götürebilirsiniz. Egzoz emisyon ölçümü için geçerli olmayan araçlar ise mutlaka kontrollerini yaptırmaları gerekir.

Egzoz emisyon ölçümü için bilinmesi gerekenler; Egzoz sistemi üstünde yer alan delikler ve çatlaklar onarılması ve sağlam olması gerekmektedir. Katalitik konvertörlü araçlar ise konvertörlerin sağlam olması gerekmektedir. Aracın yaşı, salım değeri gibi birçok etken değişiklik gösterebilir. Ölçüm sonrasında ise araç Egzoz gazı emisyon ölçümü raporu tamamlanır ve değerler aynı olur. Tekrar ölçüm ise 30 gün içinde iki kez ücretsiz şekilde yapılır.

2022 Araç muayenesi sırasında yapılması gerekenler nelerdir?

Araç muayenesi için trafik aksatılmaması halinde park edilir. Taşıt kabul işlemleri için müşteri kabul alanına gidilir. Plaka ve araç kilometresi TÜVTÜRK üzerinden bilet alınır ve sıraya girilir. Sıra gelindiğinde müşteri kabul edilir ve kimlik ve araç ruhsatı verilir. Araç borcu olmamış kişiler Trafik Sigortası bulundurur. Muayene ücret ödendikten sonra araç teslimi yapılır ve emniyet kemerleri görünür şekilde olmalıdır. Muayene işlemleri yaklaşık olarak 15 dakika sürer. Araç muayeneden geçemez ise mutlaka bir ay içerisinde gerekli tamirler yapılmalıdır.

Araç muayenesi sırasında zorunlu olarak kontrol edilen bölgeler;

Taşıt Tanıtımı

Fren Sistemleri

Direksiyon ve Sistemi

Görüş Özellikleri

Lambalar, Yansıtıcılar, Elektrik Teçhizatı, Aydınlatma Sistemleri

Dingiller, Lastikler, Süspanyon

Şasi ve Şasi Bağlantıları

Zorunlu Ekipmanlar

Gürültü Kirliliği, Gürültü Kirliliği Seviye Kontrolü

Yolcu Taşıyan Araçlar için ilave kontroller

Yola elverişlilik muayene hizmeti nedir?

Yola elverişlilik muayene hizmeti, Avrupa ülkelerine yük taşımak ile birlikte, kamyon, çekici, römork gibi taşıtlara verilen hizmettir.  Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü bakımından yetki verilmiş 19 ilde yer alan 30 TÜVTÜRK Araç Muayene İstasyonunda gerçekleştirilmektedir. Yola elverişlilik hizmeti ise 1 yıl geçerlilik süresi olur. Onaydan geçen araçlar ise belge alır.

Zorunlu araç muayenesi nedir?

Zorunlu araç muayenesi, tadilat gerektiren araçlar için geçerlidir. Zamanında muayenesi yaptıran araçlar ise trafik denetlemesinde kalır. Trafik polisi tarafından kontrol halindeki araçlar tespit edilir ve zorunlu muayene sevk edilmiş ise o araçlara öncelik tanınır. Periyodik araçlar için uygun görülen kurallar zorunlu muayene ücreti içinde geçerlidir.

2022 Araç muayene değerlendirilmesi nasıl olur?

Araç muayene değerlendirilmesi, araç istasyondan çıktıktan sonra 4 ayrı sonuç çıkar bu sonuçlar kusursuz, hafif kusurlu, ağır kusurlu ya da emniyetsiz olarak ayrılır. Sonuçlara göre kusursuz veya hafif kusurlu çıkan araçlar bir sonraki muayene gününü bekler. Eğer ağır kusurlu veya emniyetsiz ise 1 ay içerisinde eksik görülen yerler onarılır ve tekrardan ücretsiz şekilde muayene edilir. Araç bir aylık müddetten sonra mutlaka taşıtın eksik görülen yerleri düzeltilmiş olması gerekir.  Eğer aracın kusuru devam ederse muayene sokulmaz ve süreç baştan başlar. Tekrar istasyona gelecek kişiler randevu almalı ve muayene tekrarı raporu ile ziyaret etmelidir.

Kusursuz raporu:

Aracın tekrar muayenesine gerek yoktur.

Aracın ön plakasına muayenenin geçerlilik süresinin belli olduğu etiket yapıştırılır.

Hologram, muayene raporuna yapıştırılır.

Muayene raporu detaylı verilir ve rapor bir sonraki muayene süresince saklanır.

Hafif Kusurlu Raporu:

Aracın tekrar muayenesine gerek yoktur.

Aracın ön plakasına muayenenin geçerlilik süresinin belirten etiket yapıştırılır.

Muayene raporu detaylı verilir ve bir sonraki muayene süresince saklanır.

Ağır kusurlu raporu:

Aracın eksikleri tamamlanıp tekrar muayeneye girmesi gerekmektedir.

Taşıtın muayene raporuna geçici kusurlu taşıt etiketi yapıştırılır.

Muayene raporu onaylanmaz ve bu araçların tekrar muayeneleri, bir ay içinde ücretsiz olarak yapılabilir.

Muayene aynı istasyonda yapılabileceği gibi, aynı ildeki başka sabit muayene istasyonlarında da muayene yapılabilir.

Gezici istasyonlarda yapılmış olan muayenelerin tekrarında ise aracın tamiri sonrası yine aynı gezici istasyonlarda veya aynı ildeki sabit diğer istasyonlarda muayene yaptırılabilir.

Tekrar muayene olan araçların kusurları devam ediyorsa veya ücretsiz tekrar muayene süresi içinde getirilmeyen araçlardan muayene ücreti tam olarak alınır.

Tekrar muayeneye bu rapor ile gelinmesi zorunludur.

Kusurların giderilmediği araçların muayene işlemleri tamamlanmış sayılmamaktadır.

Emniyetsiz raporu:

Aracın emniyetsiz rapor durumu, en yakın Trafik Zabıtasına bildirilir.

Emniyetsiz olduğuna dair araç raporu verilir.

Emniyetsiz raporu alan araçların muayeneleri onaylanmaz.

Emniyetsiz raporu alan araçların tekrar muayeneleri, bir ay içinde ücretsiz olarak yapılabilir.

Tekrar muayene aynı istasyonda yapılabileceği gibi, aynı ildeki başka sabit muayene istasyonlarında da muayene yapılabilir.

Gezici istasyonlarda yapılmış olan muayenelerin tekrarında ise aracın tamiri sonrası yine aynı gezici istasyonlarda veya aynı ildeki sabit diğer istasyonlarda muayene yaptırılabilir.

Tekrar muayene olan araçların kusurları devam ediyorsa veya ücretsiz tekrar muayene süresi içinde getirilmeyen araçlardan muayene ücreti tam olarak alınır.

Tekrar muayene için raporla birlikte müracaat edilmesi gerekmekte olup, eğer araçtaki kusurlar giderilmemişse muayene işlemleri tamamlanmış sayılmamaktadır.

Muayene tekrarı için belirtilen süre aynı zamanda tamir için verilen izin olarak sayılır. Bu süre içerisinde araçların trafiğe çıkmaması gereklidir. Kusurlu araçlar mutlaka taşıtlarını yaptırmaları gerekir. Ticari kayıt araçların raporunda eğer kusurlu veya emniyetsiz yazıyorsa raporlarda ‘araç trafiğe açık karayollarında kullanılamaz’ uyarısı yazmaktadır.
 

Araç muayenesinde engel teşkil eden durumlar nelerdir?

Araç muayenesinde engel teşkil eden durumlar genellikle muayene işlemleri gerçekleşmiş olmaz. Muayene evraklarında eksik bulunmaması her zaman önemlidir.  Tehlike arz eden durumlarda gaz kaçağı gibi veya araç yüksekliği AİTM yönetmeliğine uymuyorsa araç yol esnasında olumsuz durumlar oluşturabilir.  Muayene istasyonunda duran araçlar eğer çalışmıyorsa tehlikeli madde dolu araçlar olarak engel teşkil eder. Bu durumda ise araç muayenesi tamamlanmaz.

Tespit muayenesi hangi uygulamalar için geçerlidir?

Tespit muayenesi için geçerli bir muayenesi bulunan araçlarda ücretsiz olarak yapılan bir uygulama olup şu uygulamalar kapsamında geçerlidir:

Taşıt üzerine logo işletilmesi

Taşıt üzerinde bulunan logonun söktürülmesi

Şasi numarasının tespiti

Motor numarasının tespiti

Servis taşıtlarına kuşak takılması

Servis taşıtlarından kuşak sökülmesi

Taksimetre takılması

Özel otomobilin ticariye dönüştürülmesi

Ticari taksinin özel otomobile dönüştürülmesi

Bu işlemler Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından belirlenmiştir. Bu süreçte vatandaştan hiçbir şekilde ücret alınmaz. Tespitler elektronik olarak düzenlenir ve renk değimi yaşayan taşıtlar ise tekrardan muayene edilmelidir.

Araç tadilat sonrasında muayene nasıl yapılır?

Araç tadilatı için, fabrikadan çıkan araçlar veya hizmet sürecinde olan araçlar üstyapı veya benzeri işlemlerin yapıldığı muayenedir. Projeye uygun olup olmadığı tespit edilir ve tadilat sonrası muayene denilir. TÜVTÜRK istasyonlarında ise hizmet alınır. Araçlara eğer izin verilirse AİTM (Araçların İmal, Tadil ve Montajı) yönetmeliğine ek belirtilmiştir.

Araç tadilat onayı nasıl yapılır?

Araç tadilat olayı için ilk olarak konu yetkili mühendisler tarafından projelenir ve onaylanması gerekmektedir.  Mühendislerin onayladığı projeye göre tadilat gerçekleşir.  1 Ocak 2018 tarihli her proje ve sonrası taşıtların egzoz emisyon muayenesi olması gerekir. LPN/ CNG tadilatları ise sistemin montajını yapan firma ile düzenlenir ve yakıt sistemi montaj belgesi verilir. Bu belgeler TÜVTÜRK muayene istasyonlarına gelirken bulundurulması gerekir. Periyodik muayeneler için sadece araç uyumu kontrol edilmekle kalmaz taşıtın tam şekil muayenesi yapılır. LPG veya CNG tanklarının üstünde bulunan bilgiler ise kolay şekilde gözükmesi gerekmektedir. Tadilat muayenesinde ise yakıt sistemi montaj belgesi zorunlu olur.  Muayene sonrasında aracın sahibi mutlaka gerekli belgeler halinde notere mutlaka tüm değişikliklerin bildirilmesi gerekir ve kayıt altına alınması gerekmektedir.

Gezici İstasyon Programı nasıl kullanılır?

Gezici istasyon uygulamasına TÜVTÜRK programı ile ulaşılabilir. Uygulamaya erişim halinde şehir ve tarih seçimleri için sorgulama ekranı gelir. Belirlenen tarihe göre haftanın programları görüntülenir. Sadece randevulu sistemler ile çalışan bu uygulama egzoz gazı emisyon ölçümü bulunmayan taşıtların muayeneden geçemedikleri görüldü. Bu ölçümü traktör muayeneleri ve bütün sabit muayeneleri yetkili olan kişiler yaptırabilir.

Özel otoyol ve köprüler için HGS/ OGS borcu nasıl sorgulanır?

TÜVTÜRK sitesi tarafından sorgulanan borçlar 2021 araç muayenesinden onay almadığı sürece bu borçlar ödenmesi gerekir. Bunun için özel otoyol ve köprüler HGS/ OGS borç kontrol kısmına gidilir.

Bu kısımda; Avrupa otoyolu butonu ile sisteme giriş sağladıktan sonra ihlal geçicisi sayfasına gidilir. Araç plaka sorgulama, temel bilgilerin girilmesinin ardından birçok sorgulama işleminden geçilir. Güvenlik kodunun girilmesinin ardından borç sorgulanır.

Anadolu Otoyolu butonu için; sayfaya girdikten sonra ödeme yerine gelinir. Araç plakası sorgulandıktan sonra gerekli bilgiler girilir ve İGB numarası ile tercih edilen seçenek tuşlanır. Güvenlik kodunun ardından borç sorgulanır.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü için; sayfaya giriş yapılır ve sorgulama işlemlerinin ardından vergi numarası, icra dosyası tamamlanır ve geçişler sorgulanır.

İstanbul- Bursa- İzmir otoyolu için; Sisteme giriş sağlanır ve daha sonra plaka numarası, vergi numarası, kimlik numarası İGB numarası ile doğrulama kodu girilir. Sonuçların tamamlanması ardından geçiş borcu sorgulanır.

Kuzey Ege Otoyolu butonu için; sisteme giriş sağladıktan sonra, plaka, vergi numarası, kimlik numarası, İGB numarası yazılır. Güvenlik kodunun tamamlanması halinde geçiş borçlarına ulaşılabilir.

 

2022 araç muayene ücreti ne kadar olacak 2022 araç muayene ücreti zammı 2022 araç muayene ücreti ne kadar oldu 2022 araç muayene ücreti tüvtürk 2022 araç muayene ücreti ne kadar artacak