2022 asgari ücreti ne zaman açıklanacak? Asgari ücret bugün açıklanacak mı?

TAKİP ET

2022 yılında geçerli olacak asgari ücret zammı için görüşmeler devam ediyor. İşçi, işveren ve hükümet arasında gerçekleşen görüşmelerin bu hafta sonuçlanması bekleniyor. Milyonlarca vatandaş ise zammın ne zaman açıklanacağını araştırıyor. 2022 asgari ücreti ne zaman açıklanacak? Asgari ücret bugün açıklanacak mı? Detaylar haberimizde... 

Reklam
Reklam

1 Aralık’ta başlayan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun son toplantısı 9 Aralık tarihinde gerçekleşti. Bu hafta yapılacak olan toplantıda ise milyonlarca vatandaşın merakla beklediği zam oranları açıklanacak. 
 

Asgari ücret 4. toplantısı ne zaman yapılacak? 

Dördüncüsü yapılacak olan asgari ücret toplantısı bu hafta gerçekleşecek. Bu toplantının sonucu, yaklaşık olarak 7 milyon kişiyi ilgilendiren ve dolaylı olarak da 30 milyona yakın kişiyi etkiliyor. Asgari ücretle ilgili 4 bin TL olacağı gibi bir beklenti oluşurken zam kararının ise bugün çıkması bekleniyor. 
 

“Ciddi bir asgari ücret artışı gerçekleştireceğiz” 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücret açıklandığı zaman bir bayram havası oluşacağını belirterek, "Biz buradan, sizlerin beklentisi nedir bilmiyorum ama, toplumun beklentisini karşılayacak ciddi bir asgari ücret artışı gerçekleştireceğiz" dedi. 
 
2022 bütçe görüşmeleri devam ederken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin milletvekillerine sunum yaptı. Bakan Bilgin, yeni bir Anayasa ihtiyacını dile getirerek, emeği korumak zorunda olduklarını ve üretimin devam etmesi için üretim araçlarının olmasına dikkat çekti.

Bakan Bilgin, “Türkiye bugün endüstriyel ürünleri ihraç eden ülke haline gelmiştir. Ankara’dan İstanbul’a giderken fabrika sahalarından geçiyoruz. Bunlar, Türkiye’nin üretim gücünün yükseldiğini ortaya koyuyor. Emeğin özel durumu vardır. Çalışma Bakanlığının görevi de emeğin korunmasıdır. İstanbul’daki bir örnek olaydan bahsetmek isterim. İstanbul’da fabrikada örgütlendikleri için işçimiz kapının önüne koyuldu. Sonra sayıları 400’ü buldu. Oraya müdahalede bulundum. İstanbul Vali’mizi aradım, ‘CEO’suyla görüş, hukukumuz olduğunu söyle, yoksa kapısına gelirim, o hukuku uygulatırım’ dedim. Hangi görüşten olduğunuza bakmam, ben emeğin örgütüne bakarım, hakkını yemeye kalkan kim olursa karşısına çıkarım” ifadelerini kullandı.



Bakan Bilgin, asgari ücrete dair bir açıklamada da bulundu. Bakan Bilgin açıklamasında “Asgari ücretle çalışan bazen 10 milyon bazen 15 milyon gibi birçok rakam dolaşıyor.” diyerek gerçek sayının bu olmadığını belirti.

Bakan Bilgin devam eden açıklamasında gerçek sayıları bildiğini ifade ederek ve bunun nedenini söyleyerek şöyle devam etti, “Çünkü vergi alıyoruz, prim alıyoruz. Yaklaşık 6 milyon civarında asgari ücretli var. Ailelerle birlikte oluşturduğu bütünlüğü ele almamız lazım. Asgari ücret adı üzerinde asgari bir ücrettir. İşçilerimizin büyük çoğunluğu, yüzde 37’si 3 bin 700 ile 4 bin arası beklentisi olduğunu söyledi. Küçük işletmelerde çalışan işçilerin daha alt düzeyde talep ettiğini gördüm. Biz buradan sizlerin beklentisi nedir bilmiyorum ama toplumun beklentisini karşılayacak ciddi bir asgari ücret artışı gerçekleştireceğiz." diye konuştu. 

Asgari ücret açıklandığı zaman bir bayram havası olacağını belirten Bakan Bilgin, "Daha yüksek düzeyde açıklanması önemlidir, ekonomik olarak daralmadan geçiyoruz. Asgari ücret çalışanlarımızı korusun, aynı zamanda Türkiye’nin ve bütün dünyanın yaşadığı ekonomik dalgalanmaların Türkiye’ye de rahat nefes aldırsın. Rahat nefes alacak seviyede belirleyeceğimizi ifade etmek isterim” şeklinde konuştu. Bakan Bilgin, 3 bin 600 ek göstergeye ilişkin ise, “Teklif çalışmayı yaptık. Önümüzdeki hafta komisyonu yollayacağız. Meclis’e göndereceğiz” dedi. 
 

asgari ücret asgari ücret görüşmeleri 2022 asgari ücret 2022 asgari ücreti ne zaman açıklanacak Asgari ücret bugün açıklanacak mı