2022 Askerlik borçlanması nasıl hesaplanır?

TAKİP ET

Yeni yıla sayılı günler kala askerlik borçlanması günlük en düşük ve en yüksek ücretleri belli oldu. Vatandaşların merak ettiği askerlik borçlanması tutarları ise araştırılmaya başladı. Asgari ücretin belli olmasının arkasından askerlik borçlanmasının ne kadar olduğu merak konusu olurken haberimizde detaylara yer verdik

Reklam
Reklam

Borçlanma talebini, 01 Ocak 2022-31 Aralık 2022 tarihleri arasında başvuranlar da yeni tutarlar üzerinden borçlanma yapabilecek. Bu yazımızda hem güncel borçlanma tutarları hakkında ayrıntılı bilgi bulabilir hem de askerlik borçlanması nasıl yapılır konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz. Peki 2022 sgk askerlik borçlanması tutarları ne kadar oldu, askerlik borçlanması taksit oluyor mu ? İşte detaylar..

2022 Askerlik borçlanması şartları nelerdir? 

Askerlik borçlanması yapmak isteyenler askere gitmeden önce sigorta, bağkur gibi girişlerin olması şartı aranmaz. Fakat bunun yanı sıra askerlik sürecinde kişinin adına sigortasının yatırılmamış olması gerekmektedir. 

Askerlik borçalanmasının yapılabilmesi için diğer şart ise kişinin prim ödememiş olması gerekmektedir. Askerlik döneminde prim, sigorta veya bağkur gibi kurumlardan kişinin adına para yatırıldıysa o kişi askerlik borçlanması yapamaz. 

 

2022 Askerlik borçlanması nasıl yapılır? 

Başvuru için askerlik borçlanması başvuru formu ve kimlik fotokopiniz yeterli olacaktır. Artık askerlik şubesinden yazı almanıza gerek yok. SGK askerlik sürelerini sistemden görebiliyor.

Askerlik borçlanması başvurusu nereye yapılır? 

Askerlik borçlanması başvuru formu ve kimlik fotokopisi ile;

Son çalışmanız 4a ssk ise işyerinizin bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik Merkezi’ne,

Son çalışmanız bağkur ise bağkur dosyanızın bulunduğu Sosyal Güvenlik Merkezi’ne,

Son çalışma 4c emekli sandığı ise Kamu Görevlileri Tescil Daire Başkanlığı/Ankara adresine başvuru yapmanız gerekiyor.

Askerlik borçlanması hesaplaması nasıl yapılır?

Borçlanılacak gün sayısı borçlanma tutarı ile çarpılarak ödenecek tutar belirlenir.Brüt asgari ücretin günlük tutarının %32’si, en yüksek borçlanma tutarı da bunun 7,5 katı olacaktır. Borçlanma yapacak kişi dilerse taban ya da tavan tutar arasında bir tutar seçerek borçlanma yapabilmekte.

2022 Askerlik borçlanmasını devlet ödeyecek mi?

Yeni yılın yaklaşmasıyla alınan kararlar arasında askerlik borçlanmaların devlet tarafından ödenip ödenmeyeceği konusunda yenilik beklenmektedir. Askerlik borçlanması affı çıkacak konuşmaları gün geçtikçe artış gösteriyor. Askerlik borçlanmalarını devlet ödeyecek mi sorusuna kesin yanıt ise henüz verilmemektedir. 

Askerlik borçlanması sorgulaması nasıl yapılır? 

Askerlik borçlanmasının başvurusu kişi tarafından yapıldıktan sonra SGK üzerinden bilgilere ulaşılabilmektedir. Ama borçlanma tahakkuk yazısını almadan ödeme yapmayın. Bu yazıyı elden ya da posta yolu ile tebliğ aldıktan sonra ödeme yapabilirsiniz.

Askerlik borçlanması ne kadar geriye çeker hesaplaması

Askerlik yapılan süre ilk sigorta primi yatış tarihinden önce ise borçlanılan gün sayısı kadar sigorta başlangıç tarihi geri çekilir. 

askerlik borçlanması ne kadar askerlik borçlanması nasıl hesaplanır askelrik borçlanması şartları