2022 aylık sigorta primleri ne kadar? Asgari ücret sigorta primi

TAKİP ET

Milyonlarca işçi ve işveren asgari ücret sigorta priminin aylık ne kadar olacağını öğrenmek için internete yöneldi. Peki 2022 aylık sigorta primleri ne kadar? Yanıtı haberimizde...

Reklam
Reklam

Cumhurbaşkanı Erdoğan dün yapılan Asgari Ücret Tespit Komisyonu 4. toplantısının ardından 2022 yılının asgari ücretinin 4250 TL olduğunu açıkladı. 2022 yılının asgari ücretinin belli olmasının ardından milyonlarca vatandaşın yeni gündem maddesi asgari ücret sigorta priminin aylık ne kadar olacağı sorusu oldu. Bir çok insan aylık sigorta primlerinin aylık ne kadar olacağını öğrenmek için arama motorlarını yoğun bir şekilde meşgul ediyor. Peki 2022 aylık sigorta primleri ne kadar?
2022 Aylık Sigorta Primleri Ne Kadar?

Asgari ücretin 2022 yılında 4250 TL olacağının açıklanmasının ardından dikkatler asgari ücret sigorta priminin aylık ne kadar olacağı sorusuna çevrildi. Aylık sigorta primlerinin miktarı asgari ücretin brüt olarak ne kadar olduğuna göre değişiklik göstermektedir. Bununla birlikte işçi, işveren ve emeklinin ödeyeceği sigorta primleri birbirinden farklıdır. İşte aylık prim tutarları:
Normal çalışan için indirimsiz olarak aylık brüt kazancının toplam %37,5’i oranında,
Emekli olduktan sonra Sosyal Güvenlik Destekleme Primine tabi çalışanlar için brüt ücret üzerinden %32 oranında prim ödenir.
5 puanlık indirimden yararlanan işverenler brütün %32,5’i oranında,
6111 teşvikinden yararlanan işverenler ise brütün %17’si oranında sigorta primi ödemelidirler.
On günden fazla süre sigortalı olarak sektörde yer alan işverenler çalıştırdığı personelin aldığı asgari ücretten belirli bir miktarda sigorta primi ödemelidir. Sigorta primlerini ödememiş olan işverenlerin ödemeleri gereken miktarlar ise şunlardır:
Geçmiş dönem prim borcu olan ve prim ödemelerini düzenli olarak yapmayan 2022 yılında aylık olarak 1876,69 TL
Eğer işveren olarak geçmiş ssk borcunuz yoksa ve prim ödemelerinizi düzenli olarak yapan kişiler için asgari ücretli ssk primi 2022 yılında aylık olarak 1.626,46 TL olacaktır.
Emekli olduktan sonra Sosyal Güvenlik destekleme primine tabi olarak çalışmaya devam edenler için işverenler herhangi bir sigorta prim teşvikinden yararlanamaz. Emekliye asgari ücret için ödenen ssk primi 2022 yılında aylık olarak 1601,44 TL olacaktır.
İşverenlerin ve ev hizmetlerinde sigortalı çalıştıranların asgari ssk primi 2022 yılında 850,77 TL’dir.
Aylık ödenecek olan sigorta primleri alınan ücretin 30’da 1’i kadardır. Sigorta primlerini zamanında ödemeyen kişiler işçi, işveren ve emekli ayırt etmeksizin sigorta prim teşvik fırsatlarından mahrum kalacaktır. Bununla birlikte ödeme tarihini geçen sigorta primlerine faiz uygulanmaktadır. Bu nedenle sigorta primlerini düzenli ödemek emekli olmak adına oldukça önemli olan konulardan birisidir. Sosyal Güvenlik Kurumu’nda ödenecek olan sigorta primlerinin ödenmesi için detaylı bilgi elde edinmek isteyenler kendilerine en yakın Sosyal Güvenlik Kurumu binasına müracaat edebilirler. 

2022 aylık sigorta primi asgari ücret sigorta primi asgari ücret