2022 Belediye yardımları nelerdir? Belediye yardımlarına nasıl başvuru yapılır?

TAKİP ET

Belediyeler tarafından ihtiyaç sahibi vatandaşlara yapılan yardımlar 2022 yılında da devam etmektedir. Haberimizde belediye yardımları nelerdir ve belediye yardımlarına nasıl başvuru yapılır konularına değindik.

Reklam
Reklam

Devlet tarafından ihtiyaç sahibi olan birçok kişiye çeşitli yardımlar yapılmaktadır. Bu kapsamda belediyeler öne çıkmakta ve maddi yardımlar başta olmak üzere halka birçok sosyal yardım sağlamaktadır. Yani ihtiyaç sahibi vatandaşların para, gıda, barınma, giyecek ve ısınma gibi temel ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik yardımlar yapılmaktadır.
Belediyeler hangi yardımları yapıyor?
Belediyeler, ihtiyaç sahibi vatandaşlara hemen hemen tüm alanlarda ulaşmakta ve mağdur olmalarını engellemek amacıyla çeşitli sosyal yardım projesi yapmaktadır. Bu nedenle her belediyenin yaptığı yardımlar farklılık gösterebilir. Belediyelerin yapmış olduğu yardımlar genellikle iki kategoriye ayrılır. Bunlar nakdi ve ayni yardımlardır.
Belediye yardımı almak için şartlar nelerdir?
Belediyelerden yardım alabilmek için kişilerin bizzat ilgili kuruma giderek başvuru yapmaları gerekir. Bunun dışında muhtarlıklar da muhtaç kişiler adına başvuru yapabilirler. Belediye yardımlarına başvuru yapabilmek için bazı şartların karşılanması gerekmektedir. başvuru sırasında genel olarak muhtaçlık belgesi talep edilmektedir. Yardım türüne göre başvuru şartları ve talep edilen belgeler değişiklik göstermektedir.
Nakdi yardımlar
Belediyeler, dar gelirli ve temel ihtiyaçlarını karşılayamayacak durumda olan vatandaşlara nakdi olarak destek sunmaktadır. Nakit para olarak verilen bu yardımlar tek seferlik ya da devamlı olarak verilebilir. Bu durum belediyelerin sosyal projelerine göre farklılık göstermektedir.
Erzak yardımı
Yukarıda ayni yardımlar olarak bahsedilen yardım genel olarak erzak yardımıdır. Bu yardım ile bir ailenin temel ihtiyacı olan gıda, temizlik, bakım, kırtasiye ve giyim gibi ihtiyaçların karşılanması hedeflenmiştir. Bu kapsamda bireye ya da aileye belediye tarafından içeriği farklılık gösteren erzak kolileri gönderilmektedir.
Kömür yardımı
Kömür yardımı, belediyeler tarafından binlerce aileye ulaştırılmakta ve bu ailelerin kış boyunca mağdur olmaması için verilen yardımdır. Kömür yardımı karşılıksız olarak verilmektedir. Bu yardım, kış mevsiminden önce yılda bir kez olmak üzere başvuru yapan ailelere verilmektedir. Kömür yardımı almak isteyen kişilerin bazı şartları karşılaması gerekmektedir.
Sosyal yardımlaşma para yardımı
Sosyal yardımlaşma para yardımı, genel olarak ihtiyaç sahiplerine verilen nakdi ve ayni yardımlarının genel adıdır. Bu yardım ile ihtiyaç sahibi aileye hem nakdi hem de ayni yardım yapılmaktadır.
Kira yardımı
Kira yardımı, nakdi desteklerden biridir. Bu yardım ile kirasını ödeyemeyecek durumda olan vatandaşlara yardım etmek hedeflenmektedir. Kira yardımı, belirli bir süre verilen bir yardımdır.
Engelli maaşı
Engelli maaşı, ihtiyaç sahibi kişinin herhangi bir engeli bulunması halinde engel oranına göre verilen bir ödenektir. Engelli maaşı alabilmek için ilk şart, hastaneden engelli olunduğuna dair bir rapor alınması ve bu raporda engel oranının belirtilmesidir. Her ay düzenli olarak verilen bu yardım ile engelli vatandaşların yaşamını kolaylaştırmak ve temel ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri hedeflenmiştir.
Fakirlik maaşı
Fakirlik maaşı, muhtaçlık belgesine sahip olan herkesin başvuru yapabileceği bir yardımdır. Vatandaşların kendisinin ve ailesinin temel ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri amacıyla verilen bir maaştır. Fakirlik maaşı alabilmek için belediyelere ve sosyal yardımlaşma ve dayanışma kurumuna başvuru yapılması gerekmektedir.
Dul maaşı
Dul maaşı, eşi vefat eden kadınlara her ay verilen bir yardım türüdür. Bu yardımdan yalnızca kadınlar ve varsa çocukları faydalanabilmektedir. Bunun yanında vefat eden kişinin çocukları da bu yardımdan yararlanabilmek içi gerekli şartları sağlamaları durumunda maaş miktarında yükselme olacaktır.
Çocuk parası
Çocuk parası, sigortalı olarak çalışan bir bireyin çocuğunun temel ve okul ihtiyaçlarını karşılaması için verilen bir yardımdır. Bu yardımdan öz çocukların yanı sıra evlat edinilen çocuklar ve mahkeme kararıyla sorumluluğu üstlenilen çocuklar da faydalanabilmektedir. Bu yardım, çocuğun yaşına göre farklılık göstermektedir. Çocuk 6 ya da 12 yaşına girdiğinde yardım ücreti yükselir. 3 ayda bir ödenen bu yardımdan yılda dört kez faydalanılmaktadır.
Süt parası
Süt parası, doğumdan sonra başvuru yapılabilen bir yardımdır. Bu yardımdan yararlanabilmek için doğumun gerçekleşmesi ve bebeğin sağ olarak doğması gerekmektedir. bir diğer şart ise anne ya da babanın SSK kapsamında çalışıyor olmasıdır.
Çocuk yardım parası
Çocuk parası, 15 Mayıs 2015 tarihinden sonra doğan çocuklar için verilen tek seferlik bir yardımdır. Yardımın miktarı çocuk sayısına göre değişmektedir. Bu yardımdan belirtilen tarihten sonra çocuk sahibi olan herkes yararlanabilmektedir.
Yetim maaşı
Yetim maaşı, annesi ya da babası vefat eden ve bu nedenle mağdur olan çocukların ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için verilen destektir. Bu yardım çocuk sayısına göre değişmekte ve belli bir yaş ile şarta göre verilen ödenektir.
Öğrenci yardımları
Öğrenci yardımı, eğitim görmeye devam eden öğrencilerin okul açılmadan önce gerekli okul ihtiyaçlarını karşılamaları için verilen ödenektir. Bu yardımlar ailesi ihtiyaç sahibi olan öğrencilere verilmektedir. Yardım, burs olarak da verilebilir. Bazı durumlarda da başarılı öğrenci olma koşulu da aranmaktadır.
Şartlı eğitim yardımı
Şartlı eğitim yardımı, ailenin maddi durumunun yetersiz olması nedeniyle, çocukların eğitiminin aksamaması için verilmektedir. Bu yardım genel olarak nüfusun yoksul olduğu bölgelerde yaşayan öğrencilere verilmektedir.
Taşınma yardımı
Taşınma yardımı, ev ve iş yeri taşınmaları için tek seferlik verilen nakdi yardımlardan biridir. Kentsel dönüşüm gibi durumlarda başvuru yapılabilen bu yardım ile taşınmak zorunda kalan kişilerin mağdur edilmemesi amaçlanmıştır.

belediye yardımları belediye yardımı başvuru