2022 çiftçilere mazot desteği ne kadar? Çiftçiler için mazot ve gübre desteği nedir? 2022 çiftçilere mazot desteği ne zaman yapılacak?

TAKİP ET

2022 yılında Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) dahil olan çiftçilere ödenecek gübre ve sertifikalı tohum kullanım destekleri belirlendi. Çiftçilere destek sağlanması için yapılan bu yardımlar birçok kişi tarafından merak ediliyor. Peki, 2022 Çiftçilere Mazot Desteği ne zaman ödenecek? Çiftçilere Mazot ve Gübre Desteği nedir? Çiftçilere Mazot Desteği kimler yararlanabilir? İşte merak edilen tüm detaylar…

Reklam
Reklam

Çiftçilere yapılan desteklerle pek çok çiftçiye yardım sağlandı. Resmi Gazete’de “2021 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemeler ve 2022 yılında Uygulanacak Gübre ve Sertifikalı Tohum Kullanım Desteklerine İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı” yayımlandı. Peki, 2022 Çiftçilere Mazot Desteği ne zaman ödenecek? Çiftçilere Mazot ve Gübre Desteği nedir? Çiftçilere Mazot Desteği kimler yararlanabilir? İşte merak edilen tüm detaylar…

2022 ÇİFTÇİLERE MAZOT DESTEĞİ NE KADAR?

2022 yılında Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) dahil olan çiftçilere ödenecek gübre ve sertifikalı tohum kullanım destekleri belirlendi. Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında yapılacak olan yardımlar şu şekildedir:

Buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale için dekar başına 22 lirası mazot, 20 lirası gübre olmak üzere 42 lira destek sağlanacak.

Resmi Gazete’de “2021 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemeler ve 2022 yılında Uygulanacak Gübre ve Sertifikalı Tohum Kullanım Desteklerine İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı” yayımlandı.

Resmi Gazete’de yayınlanan karara göre alınacak olan ödemeler şu şekildedir;

Çiftçi Kayıt Sistemi’ne dahil çiftçilere Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında, dekar başına buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale için 22 lirası mazot ve 20 lirası gübre olmak üzere toplam 42 lira destek sağlanacak.

Çeltik, kütlü pamuk için 68 lirası mazot ve 8 lirası gübre olmak üzere 76 lira, nohut, kuru fasulye, mercimek için 24 lirası mazot ve 8 lirası gübre olmak üzere toplam 32 lira destek sağlanacak.

Kanola, aspir için 20 lirası mazot ve 8 lirası gübre olmak üzere 28 lira, patates, soya için 30 lirası mazot ve 8 lirası gübre olmak üzere 38 lira destek sağlanacak.

Yağlık ayçiçeği için 29 lirası mazot ve 8 lirası gübre olmak üzere 37 lira, dane mısır için 27 lirası mazot ve 8 lirası gübre olmak üzere 35 lira destek sağlanacak.

Kuru soğan, yem bitkileri için 19 lirası mazot ve 8 lirası gübre olmak üzere 27 lira destek sağlanacak.

Yaş çay, fındık için 18 lirası mazot ve 8 lirası gübre olmak üzere 26 lira destek sağlanacak. 

Zeytin ve diğer ürünler için 17 lirası mazot ve 8 lirası gübre olmak üzere 25 lira destek sağlanacak. 

Nadas için de dekar başına 8 liralık mazot desteği sağlanacak.

Toprak analizi desteği olarak asgari 50 dekar ve üzeri tarım arazilerinde, her 50 dekar araziye kadar analiz başına yetkili toprak analiz laboratuvarlarına 40 lira destek sağlanacak.

Organik tarım için kategorilerine göre dekar başına 10 ila 100 lira destek ödemesi yapılacaktır.

2022 ÇİFTÇİLERE MAZOT DESTEĞİ NE ZAMAN YAPILACAK?

2022 çiftçilere mazot desteği ne zaman yapılacağı da merak edilen konular arasındadır. 2022 çiftçilere mazot desteği ücretleri Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından bu yardımların ne zaman yapılacağı da araştırılmaya başladı. 2022 çiftçilere mazot desteğinin ne zaman yapılacağıyla ilgili henüz bir açıklama yapılmadı.

ÇİFTÇİLERE MAZOT DESTEĞİ KİMLER YARARLANABİLİR?

Çiftçilere yapılan yardımlar kapsamında birçok çiftçi bu desteklerden yararlanmaktadır. Yapılan yardımlardan yararlanmak isteyen kişiler bunun için hangi şartların olması gerektiğini araştırıyor. Yapılan yardımlardan yararlanmak için elbette bazı şartların olması gerekmektedir.

Tarımsal destekleme alabilmek için gerekli bazı şartlar şu şekildedir:

Gübre desteği başvurusu yapabilmek için en az 1 dekar alana sahip olunması gerekmektedir.

50 dekardan fazla araziye sahip olan kişilerin toprak analizi yaptırmaları gerekmektedir.

Toprak analizi yaptırmayan çiftçiler sadece mazot desteği alabileceklerdir. Toprak analizi yaptırmayan kişiler gübre desteklerinden yararlanamayacaktır.

Yapılan destek doğrultusunda 100 TL'lik mazotun 50 TL'si devlet tarafından karşılanacaktır.

Ayrıca ektiğiniz ürünün coğrafi koşullara uygun olup olmadığının da tespit edilmesi gerekmektedir.

çiftçilere mazot desteği ne kadar çiftçilere mazot desteğinden kimler yararlanabilir çiftçilere mazot desteği çiftçilere mazot desteği ne zaman yapılacak 2022 çiftçilere mazot desteği