2022'de elektriğe ne kadar zam geldi? 2022'de elektrik zammı yüzde kaç oldu?

TAKİP ET

2022 'de elektriğe ne kadar zam geldi? sorusu yeni yılın en çok merak edilen sorularının başında yer aldı. 2022 yılına giriş yapmamız ile birlikte elektriğe yapılan zam da gündem oldu ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu 'nun konu ile ilgili kurul kararı da Resmi Gazete mükerrer sayısında yayımlandı. 2022 yılında elektriğe ne kadar zam yapıldı? 2022 yılında elektriğe yapılan zammın yüzdesi ne kadar? sorularının cevapları ise haberimizin detayında gizli..

Reklam
Reklam

Yeni yıla giriş yapmamız ile birlikte elektrik faturalarında da kademeli tarife sistemi uygulamasına geçildi. Uygulanacak olan bu yeni sistem ile beraber artık elektrik faturaları ikiye ayrılıyor ve ayrıca da elektrik fiyatlarına da bir miktar zam yapıldı.

2022 'de elektriğe yüzde kaç zam yapıldı?
Elektrik Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından yapılan yazıl açıklama ile şu sözler kamuoyu ile paylaşıldı;
'' TBMM tarafından kabul edilen yasa dahilinde kademeli olarak tarife uygulama sistemine geçişyapıldığı belirtildi ve, ' Yeni uygulanacak olan bu kademeli eektrik tarifesinin amacı hem dar geliri olan vatandaşlarımızı korumak hem de enerji kullanmında tasarruf verimliliğini artırmaktır. Bildiğiniz üzere pandemi döneminin getirmiş olduğu koşullardan dolayı hammadde fiyatlarında ki artışlardan dolayı enerji maliyetlerinde de çok büyük miktarlarda artışlar meydana geldi.
Düna spot piyasalarında elektrik üretiminde kullanılmakta olan kömürün fiyatlarında 5 kat, doğal gaz fiyatlarnda da 10 kat artışlar meydana geldi. Türkiye enerji sektörü ise bu süreç içerisinde küresel düzeyde ortaya çıkan olağanüstü maliyet artışlarından bir hayli etkilenmiştir. Fakat, kurumlarımızın aralarında yapmış oldukları iş birlikleri sayesinde ise bu fiyat artışları tüketicierimize olduğunca asgari düzeyde yansıtılmştır. Aynı zamanda devletimiz de vatadaşlarımızı yaşanan bu fiyat artışlarından korumak için elektrik faturalarının yarısını, doğal gaz faturalarının ise 5 / 4 'ünü karşılayarak 2021 yılında toplamda 100 milyar TL 'lik bir destekte bulunmuştur. ''
Gelinen bu noktada ise hem enerji piyaslarının sürdürülebilirliği, hem de maliyet bazlı olan fiyatlandırmanın ve öngörülebilirliğin sağlanması amacı ile zorunlu hale gelen bir düzenleme yapıldığının aktarıldığı söz konusu açıklamada, '' Verimlilik odaklı olan kademeli tarife sistemi uygulamasına geçiş yapmak ile beraber 1 Ocak 2022 tarihi itibari ile mesken abonesi olan kişiler için aylık olarak 150 kWh 'e kadar olan tüketim miktarları için kararlaştırılan nihai fiyat 1,37 TL / kWh, aylık elektrik tüketimlerinin 150 kWh 'ın üzerinde olan kısım için de 2,06 TL / kWh olarak uygulanması uygun görülmüştür. ''
Elektrikte güvence bedelinde ise sanayi ve icaret abonesi olan vatandaşlarımız için de kilovatsaat başna birim bedeli olarak 129,6 TL, mesken abonesi olan vatandaşlarımız için de 45,6 TL olarak kararlaştırılmıştır.
Güvence bedelinde sanayi ve ticarethane için kilovatsaat baına birim bedeli olarak 129,6 TL, mesken abonesi olan vatandaşlarımız için de 45,6 TL, şehit ailesi ve muharip gazilerimiz için de 22,8 TL, tarısal sulama abonesi olan vatandaşlarımız, aydınlatma ve diğer abone grubu içinde yer alan vatandaşlarımız için de 61,5 TL olarak belirlenmiştir.
Aynı zamanda, Sayaç Kontrol Bedellerine İlişkin Usul ve Esaslar kapsamında da direkt olarak bağlı tek fazlı aktif ya da üç fazlı aktif ve reaktif sayaç bedelleri de 33,7 TL, akım trafolu ya da gerilim trafolu olan aktif ve reaktif sayaç bedelleri de 42,7 TL olmuştur.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından alınmış olan kurul kararlarına göre görevli tedarik şirketlerinin dağıtım yapan şirketlerden almış oldukları ödeme bildirimi bırakma bedeli de alçak gerilim ile orta gerilim için sadece 72 kuruş, ikinci gerilim bırakma bedeli ise sadece 1,44 TL olarak belirlenmiştir.
Yapılan hesaplama işlemine göre ise, mesken abonesi olan vatandaşlarda aylık olarak 150 kilovatsaate kadar olan 1. kademede yer alan tüketim miktarları için ödenecek olan fiyatlar ise % 50 oranında artacaktır ve 150 kilovatsaatin üzerinde yer alan 2. kademe tarifesi ise 1. kademeye göre de % 50 oranında daha fazla olacaktır.

elektriğe zam yeni yılda elektriğe ne kadar zam yapıldı? elektrik zammı yüzde kaç oldu? yeni yıl epdk tbmm 2022 elektriğe zam ne kadar oldu? 2022 elektriğe zam