2022 'de Nevruz bayramı hangi tarihe denk geliyor?

TAKİP ET

Nevruz, bahar aylarının gelişini simgeleyen, tarihi kökenleri çok eski zamanlara kadar uzanan ve dünyada ki pek çok ülke tarafından da farklı şekillerde kutlanan bir bayram olarak bilinmektedir. 2022 'de de geride bıraktığımız diğer senelerde olduğu gibi nevruz kutlamaları çeşitli pek çok ritüel eşliğinde yapılacaktır. Nevruz bayramı 2022 'de hangi gün kutlanacak? 2022 'de Nevruz bayramı hangi tarihe denk gelmektedir? İşte detayları..

Reklam
Reklam


İlk cemrenin havaya düşmesi ile birlikte bahar aylarının müjdecisi olan Nevruz araştırmaları da hızlandı. Bahar aylarının geldiğini müjdeleyen Nevruz, hem bütün dünyada hem de ülkemizde her sene aktif olarak kutlanmaktadır. Dünyada Anadolu ile Orta Asya ülkeleri tarafından kutlanmakta olan geleneksel bir bayram olan Nevruz bayramı 'nın 2022 'de ne zaman kutlanacağı da merak edilmektedir.

2022 'de Nevruz bayramı hangi gün kutlanacak?
Nevruz, her sene olduğu gibi bu sene de 21 Mart gününde kutlanacaktır. Nevruz bayramının her sene bu tarihte kutlanıyor olmasının ise bir sebebi vardır. Güneş 21 Mart gününde Güney Yarımküreye hem daha fazla ısı, hem de daha fazla ışık verir ve bu denge 21 Mart gününde eşit hale gelerek sonra da Kuzey Yarımküre lehine olacak şekilde bozulmaktadır.

Nevruz bayramının tarihi ve anlamı nedir?
Nevruz geleneğinin, tarihin en son Buzul Çağı 'nın sona ermesinden hemen önceki günlere yani 15 bin yıl öncesine kadar uzanmaktadır. Efsanevi Pers Kralı Cemşid, Indo - Iranlıların avcılık hayatından hayvancılık ile yerleşik düzene geçiş yapmalarını temsil etmektedir. O çağlarda mevsimler insanoğlunun hayatında günümüzde olduğundan çok daha fazla yaşamsal bir öneme sahipti ve yaşam ile ilgili olan her şey dört mevsim ile çok yakından ilgiliydi. Zor şartlar altında geçmiş bir kış döneminden sonra gelen bahar günleri, doğanın çiçekler ve yeşillenen bitkiler ile uykusundan uyanarak sığırların yavrulamaya başlaması, insanoğlu için çok büyük bir fırsat ve bolluğun da yeniden canlanması anlamına geliyordu. İşte böyle bir dönemde de Nevruz kutlamalarını başlatan kişinin Kral Cemşid olduğu söylenegelmektedir.
Gece ile gündüzün eşit olduğu 21 Mart gününde, güneş göçmen kuşlar gibi Kuzey Yarımküreye yönelmektedir. 21 Mart günü ile beraber hava sıcaklıkları artmaya başlar, yeryüzündeki karlar erir, ağaçlar yeniden çiçek açar, toprak yeşillenir ve göçmen kuşlar da terk etmek zorunda kaldıkları yuvalarına geri dönüş yaparlar. Bu yüzden de 21 Mart günü yeryüzünde yaşayan bütün canlılar ve varlıklar için bir uyanış, bir diriliş ya da bir yaradılış günü olarak kabul edilir ve Nevruz veya Yenigün bayramı adı verilerek kutlama yapılır.
Orta Asya 'da yaşayan Türkler, Anadolu Türkleri ile İranlıların yılbaşı olarak kabul ettikleri güne de Nevruz denir ve bu gün '' yeni gün '' anlamına gelmektedir. Gece ile gündüzün eşitlendiği Miladi 22 Mart günü, Rumi 9 Mart gününe denk gelmektedir.
Nevruz - i Sultani, Sultan Nevruz, Sultan Navrız, Navrız ya da Mart Dokuzu gibi pek çok isimle de bu özel gün insanlar tarafından anılmaktadır.
Oniki Hayvanlı Türk Takviminde de görüldüğü gibi Türklerde de çok eski zamanlardan itibaren bilinir ve törenler eşliğinde kutlamalar yapılır. Türklerde Nevruz ile ilgili başlıca dile gelen rivayet ise bugünün bir kurtuluş günü olarak kabul edilmesidir. Yani Ergenekon 'dan çıkış günüdür. Bu yüzden de 21 Mart günü Türk toplumunda Nevruz, yeni yıl başlangıcı olarak kabul görmüş ve günümüze kadar da bayramlarda kutlanarak süregelmektedir. Orta Asya 'da yaşayan Türk topluluklarından Azeriler, Kazaklar, Kırgızlar, Türkmenler, Özbekler, Tatarlar, Uygur Türkleri, Anadolu Türkleri ile Balkan Türkleri de Nevruz geleneğini canlı tutarak günümüze kadar yaşatmayı başarmışlardır. 

2022 Nevruz bayramı ne zaman kutlanacak? 2022 Nevruz ne zaman? 2022 Nevruz bayramı hangi güne denk geliyor? Nevruz bayramı kutlama Nevruz nedir