2022 doğum yapan annelere verilen devlet destekleri nelerdir?

TAKİP ET

Yeni doğum yapan annelere verilen devlet destekleri annelerin en zor zamanlarında yüzlerini güldürmektedir. Doğum parası ne kadar? Doğum yapan anneye hangi yardımlar yapılmaktadır? soruları merak edilmektedir. İşte merak edilen tüm soruların yanıtları haberimizde…

Reklam
Reklam

Devlet tarafından sağlanan pek çok yardım bulunmaktadır. Bunlardan biriside yeni doğum yapan annelere yardımdır. Birçok kişi bu yardımın ne olduğunu nasıl yapıldığı merak ediyor. Doğum parası ne kadar? Doğum yapan anneye hangi yardımlar yapılmaktadır? soruları merak edilmektedir. İşte merak edilen tüm soruların yanıtları haberimizde…

2022 Doğum Yapan Annelere Verilen Devlet Destekleri Nelerdir?

Türkiye’de devlet destekli pek çok yardım paketi bulunmaktadır. Bu yardımlardan biriside doğum yapan annelere yapılan desteklerdir. Hem doğum yapan hem de çalışan kadınlara doğum yardımı, emzirme ve süt desteği, kreş desteği, yarım gün doğum desteği 2022 yılında da devam etmektedir.

Miktarlar çocuk sayısına ve brüt maaşa bağlı olarak değişiklik gösterse de 2022 yılı için en düşük doğum parası 12.454 TL‘dir. Birçok anne bu desteğin nasıl olduğunu merak etmektedir.

2022 Çocuk Parası Ne Kadar? 

Doğum yapan annelere devlet tarafından aile yardımı sağlanmaktadır. 15 Mayıs 2015 tarihinden sonra doğan ve doğacak tüm çocuklara çocuk sayısına kadar ödeme yapılacaktır. Bu yardımdan şartları sağlayan çalışmayan tüm anneler faydalanabilir. Çocuk sayısına göre alınacak miktarda değişmektedir. Çocuk sayısına göre alınacak miktar şu şekildedir:

İlk çocuk için 300 TL.

İkinci çocuk için 400 TL.

Üçüncü ve sonraki çocuklar için ise 600 TL.

Yarım Gün Çalışma Desteği Nedir?

Çalışan kadınların doğum sonrası işyerlerinde yarı zamanlı çalışmasını sağlayan bu uygulama annelerin çocuklarına vakit ayırabilmesi için tanınan uygulamalardan bir tanesidir. Bunların bir kısmı işveren tarafından, bir kısmı da İŞKUR tarafından tam maaş almaktadır. Bu haktan yararlanabilmek için 3 yaşından küçük çocuk sahibi olmak gerekmektedir. Çalışan annenin bu haktan yararlanması durumunda günlük süt izninden yararlanamaz. Kadın isterse onun yerine kocası da bu haktan yararlanabilir. Yarı zamanlı çalışma ve tam zamanlı maaş alma, kadınlara sağlanan desteklerin bir parçasıdır.

2022 Süt ve Emzirme Ödeneği Desteği Nedir?

Süt parası, doğum yapan kişiye ya da eşine verilmektedir. Bundan yararlanmak için kişilerin SGK veya Bağkur’lu olması ve en az 120 gün prim ödemiş olması gerekmektedir. Başvuru yapmak isteyen kişiler Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı il müdürlükleri ile sosyal hizmetler müdürlüklerine başvuru yapabilirler. Ailelerin süt parasını alabilmeleri için başvuru sırasında yanlarında bebeğin kimlik kartını bulundurmaları gerekmektedir. Aile Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı resmi internet sitesinden yeni doğan kimlik numarası ile de başvuru yapılabilmektedir.

Emzirme ödeneği geçtiğimiz yıl 202 TL olarak ödenmekteydi. 2022 yılı itibariyle bu tutar 232 TL olarak verilmeye devam etmektedir. Bu ödenekten sadece anne değil babada yararlanabilir. Ödenek, çalışmayan anneler ile SGK veya BAĞ-KUR bünyesinde çalışan eşlerine ödenmektedir.

2022 Bakıcı Parası Ne Kadar? 

Çalışan annelere devlet tarafından bakıcı parası yardımını da yapılmaktadır. Fakat bu uygulama şuan sadece pilot illerde geçerlidir. Pilot il olan İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa’da yaşayan sigortalı çalışan annelere destek olarak 300-400 Euro ödenmektedir. 1.500 TL olarak hesaplanan bakıcı ödeneği parası alabilmek için bu illerden birinde ikamet etmek gerekiyor. Uygulama başarılı pilot illerden sonra, çalışan annelerin anneleri de Türkiye’deki diğer illerde uygulanacak olan bakıcı parasını alabilecektir.

2022 yılında doğum yapan annelere verilecek olan desteklerin asgari ücretli anne ilk çocukta toplam 12 bin lirayı geçebiliyor. Bu tutarlar şu şekildedir;

Emzirme ödeneği: 232 TL

Çocuk parası: 300 TL

Çalışan anne için İş görmezlik ödeneği: 12.424 TL

Çalışan anne için bakıcı parası: 1.500 TL‘dir.

Bu rakamların toplam 12.000 lirayı aşan ödemelerini almak için doğum yapan annelere ödeme yapılacaktır. 

İş Görmezlik Ödeneği Nedir?

Doğum yapan çalışan annelere verilen yardımlardan bir tanesidir. Doğumdan 8 hafta önce ve 8 hafta sonra toplam 16 hafta olarak verilir ve bu işten ayrılma süresi boyunca anneler 16 hafta iş görmezlik parası alabilirler. Çoğul gebeliklerde bu süre 18 haftaya çıkar.

Bu yardımdan yararlanmak isteyen anneler doğumdan önceki bir yıl içinde en az 90 gün sigorta primi ödemiş olması gerekmektedir. Asgari ücretle çalışan anneler 16 hafta engellilik ödeneği ile toplam 12.454 TL yardım alacaktır. 

Doğum Parası Başvurusu Nasıl Yapılır?

Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından hazırlanmış olan başvuru dilekçesini doldurarak bu imkandan yararlanabilirsiniz. Annenin başvuruda bulunamaması durumunda ise eşi ya da bir akrabası anne yerine başvuruda bulunabilir. Yaşadığınız ilde bulunan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na ya da Sosyal Hizmetler Müdürlüğüne başvuru yapabilirsiniz. Eğer ilçede yaşıyorsanız bulunduğu yerin Kaymakamlığına başvuru yapabilirsiniz.

E-Devlet Doğum Yardımı Sorgulama Nasıl Yapılır? 

Doğum yardımından yararlanmak isteyen kişiler bu imkandan yararlanıp yararlanamayacağını sorgulamak için e-Devlet üzerinden işlemlerini yapabilirler. E devlet sorgulama;

Arama kısmına “Doğum Parası” yazılır,

Çıkan bölümde “Doğum Parası Sorgulama” seçeneğini seçilir,

Böylelikle sorgulama işlemi gerçekleşir.

E-devlet üzerinden işlemleri yapamayan kişiler 183 veya 144 numaralı çağrı merkezlerini arayarak doğum parası sorgulaması yapılabilir ve gerekli bilgileri alabilirsiniz.

2022 Doğum Yardım Parası Ne Kadar?

Çocuk sayısına göre değişen ödenekler annelerin maaşlarına göre de değişmektedir. Bu nedenle her anneye aynı ücret verilmemekte, çocuk sayısına göre ücretlerde farklılık görülmektedir. Belirlenmiş olan kanunlara göre birinci çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü ve sonrasında doğan çocuklar içinde 600 TL doğum yardımı ödeneği verilmektedir.

Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesi

Doğum parası başvurusu yapmak isteyen kişiler bulunduğun ilin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na ya da Sosyal Hizmetler Müdürlüğüne başvuru yapabilmektedir. Doğum yardımı başvuru yapmak isteyen anne, Bakanlık tarafından verilen dilekçeyi eksiksiz ve hatasız bir şekilde doldurmalıdır. Doğumu gerçekleşen anneler istedikleri zaman bebeğe ait kimlik belgesi veya doğum belgesi ile başvuruda bulunabilmektedir. İlçede yaşayan anne bu işlemi Kaymakamlıklardan yapabilmektedir. 

PTT Doğum Parası Sorgulama

Annelere tanınan doğum parası hakkı için ödenecek tutarı bankadan değil, PTT üzerinden almaktadır. Doğum parasını almak isteyen annenin PTT’ye şahsen gitmesi gerekmektedir. Annenin adı ve soyadı üzerinden yapılan işlem için annenin kendisinin gitmesi gerekmektedir. Anne PTT şubelerine giderken kimlik kartını mutlaka yanında bulundurmalıdır. Bu konu hakkında yardım almak isteyen kişiler Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan bilgi alabilirler.  Bunun dışında anneler Bakanlığı arayarak doğum parası sorgulamasını yapabilirler.

E-Devlet Doğum Yardımı Başvuru Formu 

Anne doğum yaptıktan sonra bağlı olduğu ilin Nüfus Müdürlüğünde çocuğun kimlik paylaşım sisteminde (KPS) kayıt işleminin tamamlanması gerekmektedir. Daha sonra “Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesi” eksiksiz olarak doldurulmalıdır. Başvurular, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ya da Sosyal Hizmet Merkezlerine yapılmaktadır.

Bu yardımdan yurt dışında yaşayan annelerde yararlanabilmektedir. Yurtdışında yaşayan anneler ise başvurularını Büyükelçilik ve Konsolosluklara yapmaktadır. Yurtdışında yaşayan fakat bir süreliğine Türkiye’de bulunan kişiler herhangi bir Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ya da Sosyal Hizmet Merkezinden başvurularını yapabilirler.

Doğum yardımı başvurusu e-devlet üzerinden de yapılabilmektedir. T.C. kimlik numarası ve şifre ile giriş yapıldıktan sonra https://www.turkiye.gov.tr/ilksan-dogum-yardimi-basvurusu ekranı üzerinden başvuru formu doldurularak işlemler tamamlayabilirler.

2022 Doğum Parası Hesaplama

2022 yılı itibariyle annelere Toplamda en az 12.454 TL destek ödemesi yapılmaktadır. Anneler ilk çocukta 300 TL, ikinci çocukta 400 TL, üçünce ve daha sonraki çocuklar için 600 TL ödeme almaktadır. Şartlı doğum yardımı ise 150 TL’ye çıkarıldı. Ancak yapılacak yardım 1 kereliğine verilmektedir. Anneler devlet tarafından verilen süt parası da almaktadır. 2022 yılı süt parası desteği 232 TL olmaktadır.

Doğum yapan annelere rapor parası da verilmektedir. Miktar annenin maaşına göre değişiklik göstermektedir ve 112 gün üzerinden hesaplanmaktadır. Doğum yapan annelere verilecek olan tutar şu şekildedir:

bu veriler geçtiğimiz yılın verileri olmaktadır.

PTT Doğum Parası Sorgulama

2015 yılında uygulamaya koyulan yardımlardan yeni doğum yapan anneler yararlanmaktadır. E-devlet üzerinden yardım başvurusundan isteyen kişiler kimlik bilgileri ve e-devlet şifresi ile giriş yaparak sorgulama işlemini yapabilirler. İlk defa e-devlet şifresi almak isteyen kişiler PTT şubelerine giderek 2,5 TL karşılığında şifrelerini alabilirler. 

2015 yılında uygulanmaya başlanan yardımlar dan yararlanabilmek için bebeğin sağ olarak olması, T.C vatandaşı olması ve kişinin nüfusuna alınması gerekmektedir. Bu uygulamadan 2015 yılından önceki çocuklar yararlanamamaktadır.

2022 doğum yapan anne yardımları nelerdir doğum yapan anneye hangi yardımlar yapılmaktadır