2022 Emeklilik borçlanma kredisi nasıl alınır? Emeklilik kredisi veren bankalar hangileridir?

TAKİP ET

Yaş şartını tamamlamış fakat prim borcundan dolayı emekli olamayan kişiler emeklilik borçlanma kredisi alabilmektedir. Emeklilik borçlanma kredisi hizmet borçlanması için anlaşmalı bankalardan bağlanan emekli maaşından kesilmek sureti ile tahsil edilen bir kredi türüdür. Bu kredide faydalanmak isteyen pek çok kişi araştırma yapmaktadır. Emeklilik borçlanma kredisi nasıl alınır? Emeklilik kredisi veren bankalar hangileridir? gibi sorular merak ediliyor. İşte yanıtı…

Reklam
Reklam

Emeklilik borçlanması kredisi özellikle emeklilik için gerekli olan yaş şartını sağlamış ancak prim eksiği olup emekli olamayanlar tarafından merak edilen bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Aynı zamanda pek çok kişi askerlik borçlanması ve yurtdışı borçlanması konularını da merak etmektedir. Emeklilik borçlanma kredisi nasıl alınır? Emeklilik kredisi veren bankalar hangileridir? Askerlik borçlanması için kredi veren bankalar hangileridir? gibi kredi borçlanmaları hakkında aklınıza takılan soruları sizler için araştırdık. İşte merak edilen tüm detaylar yazımızda…

 

Emeklilik borçlanma kredisi nasıl alınır?

Yaş şartını tamamlamış fakat prim borcundan dolayı emekli olamıyor olmayan kişiler emeklilik kredisinden yararlanabilir. Yaşı tamamlamış ancak primi yetersiz olduğu için boş kalan çalışamadığı günler için borçlanması gerekenlere bazı koşullarda bankalar tarafından kredi sağlanabilmektedir.

Bağlanan emekli maaşlarının düşük olması nedeniyle bankalar yüksek faiz oranlı kredi vermeye yanaşmıyor. Bu nedenle kredi başvurusu yapacak olan kişiler bankaya gitmeden önce Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan emekli olunması durumunda alınacak emekli maaşı ve borçlanma tutarlarını gösteren bir yazı alması gerekmektedir. Başvuruda bulunacak kişiler bu yazı ile bankalardan teklif alınma gerekmektedir. Banka uygun görürse krediyi tahsis eder ve ödenecek tutarı emekli maaşından keser.

 

2022 Emeklilik kredisi veren bankalar hangileridir?

Ziraat Bankası ile Sosyal Güvenlik Kurumu arasında geçtiğimiz yıl yapılan yapılandırma zammı ile emeklilik borçlanma kredisiyle ilgili protokol imzalandı. Emekliliği hak eden fakat prim borcundan dolayı aylık bağlanamayan kişilere kredi tahsis edilerek emekli olmaları sağlanmış ve bağlanan emekli maaşı da krediye aktarılmıştı.

Şu anda bankalar arasında yapılan herhangi bir anlaşma bulunmamaktadır. Bu nedenle başvuru yapmak isteyen kişiler emekli olduklarında ne kadar maaş alacaklarını belirten bir yazı ile bankalara başvuruda bulunabilirler. Emeklilik kredisi teklifi yapılabilecek başlıca bankalar şu şekildedir;

Ziraat Bankası,

Halk Bank,

Vakıf Bank,

Deniz Bank,

Türkiye İş Bankası,

Yapı ve Kredi Bankası,

Garanti Bankası,

TEB.

2022 SSK emekli olmak için kredi veren bankalar hangileridir?

SSK kapsamında emekli aylığı alabilmek isteyen kişiler hem prim gününü hem de yaşını tamamlamış olması gerekmektedir. Boşta geçen sürelerin borçlanılması ve sigorta kapsamında saydırılması ya da kredi ile emekli olunması gibi bir durum SSK kapsamında mümkün değildir.

Bazı durumlar için borçlanma yapılar bilir bu durumlar şu şekildedir;

Askerlik süreleri, 

Kadınlar için doğumdan sonraki süreler, 

Yurtdışındaki çalışma

Ev hanımlığı süreleri olarak özetlenebilir. 

SSK’dan emekli olacaklara bu tür borçlanmaları yapmaları ve borçlanma tebliği SGK’dan gelen kişiler başvuru yapmak isteyen kişiler emekli olduklarında ne kadar maaş alacaklarını belirten bir yazı ile bankalara başvuruda bulunabilirler. Daha önce belirtilen bankalara başvuruda bulunabilirsiniz.

2022 Doğum borçlanması kredisi veren bankalar hangileridir?

Sigortalı kadınların ilk defa SGK tescil tarihinden itibaren doğan üç çocuğa kadar doğum borçlanması yapma ve toplamda da 2160 güne kadar prim borçlanması yapma hakkı bulmaktadır. Doğum borçlanması başvuru yapan kişilerin merak ettiği konuların başında bu borçları taksitle ödeyip ödeyemeyecekleri ya da borçlanma için kredi verilip verilmediğidir.

Borçlanma başvurusunun ardından Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından tebliğ edilen borç yazısı alındıktan sonra borcun peşin olarak ve tek seferde ödenmesi gerekmektedir. Yani SGK tarafından taksitlendirme yapılamamaktadır. Başvuruda bulunmak isteyen kişiler emekli olduklarında ne kadar maaş alacaklarını belirten bir yazı ile bankalara başvuruda bulunabilirler. Daha önce belirtilen bankalara başvuruda bulunabilirsiniz.

2022 Yurtdışı borçlanma kredisi veren bankalar hangileridir?

Türk vatandaşı olup yurt dışında çalışan ve Türkiye ile sözleşmesi bulunan ülkelerde yaşayan kişiler bu süreleri Türkiye’de borçlanarak emekli olma hakkına sahiptir. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun yurtdışı hizmet borçlanması için aktif olarak kredi anlaşması yaptığı emeklilik için kredi veren bankalar yoktur.

Yurtdışı borçlanma başvurusu yapıldıktan sonra SGK tarafından borçlanma tutarını gösterir yazı tebliğ edilir ve kişiye ödeme yapması için 3 aylık bir süre tanınır. 3 aylık süreç içerisinde kişilerin çıkartılan borç tutarını peşin olarak ve tek seferde ödemesi istenmektedir. 3 ay içerisinde borcun ödenmemesi durumunda borçlandırma işlemi iptal edilir.

Başvuruda bulunmak isteyen kişiler emekli olduklarında ne kadar maaş alacaklarını belirten bir yazı ile bankalara başvuruda bulunabilirler. Daha önce belirtilen bankalara başvuruda bulunabilirsiniz. Ancak hali hazırda Türkiye’de ikamet etmeyen, kayıtlı işyeri ya da kazancı olmayanlara Türkiye’den kredi tahsis edilmesi biraz zor. 

2022 Askerlik borçlanması için kredi veren bankalar hangileridir?

Erkekler er ya da erbaş olarak geçen süreler ile yedek subaylık okulu hazırlık sürelerini borçlanarak hizmetten saydırabilme hakkına sahiptir. Askerlik borçlanması kredisi için SGK ile anlaşması bulunan yani aktif askerlik borçlanması için kredi veren bankalar bulunmamaktadır. SGK askerlik borçlanması kredisi için daha önce belirtilen banklar ile görüşebilirsiniz. 

Askerlik borçlanması için SGK tarafından yazı gönderildikten sonra ödemenin en geç 1 ay içerisinde peşin yapılması gerekli. Yapılan borçlanma için taksit yapılmamaktadır. Emeklilik için alacağınız maaş tutarını gösteren yazı ile daha önce belirtilen bankalara başvuru yapabilirsiniz.

2022 Ziraat Bankası emeklilik kredisi başvurusu nedir? 

Şu anda Ziraat Bankası tarafından emeklilik kredisi verilmemektedir. Ancak yeniden yapılandırma ve SGK affı düzenlemesi çıkarsa;

Bağkurda yeniden yapılandırılan borçlara,

İhya borçlarına,

Diğer borçlanmalara kredi verilebilmekte.

Yeniden yapılandırma yasası çıktığında Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan ödeme listesi ve emekli olmak için ödenmesi gereken borç dökümünü alarak Ziraat Bankası’na başvurabilir ve emekli olabilirsiniz.

2022 Ziraat bankası askerlik borçlanması için kredi veriyor mu?

Devlet kurumları ile yapılan anlaşmalar konusunda öne çıkan banka Ziraat Bankası olmaktadır. Askerlik borçlanması, yapılandırma borçlanmasının kredi ile ödenmesi ve diğer borçlanmalar için genellikle SGK affı zamanlarında Ziraat Bankası tarafından kredi imkanı sağlanmaktadır. Bunun dışında herhangi bir yapılandırma kredisi söz konusu değildir. Bu durumda yapmanız gereken mevcut faiz oranları üzerinden ihtiyaç kredisi çekerek borçlanma ve diğer prim ücretlerini ödemek olacaktır. 

emeklilik borçlanma kredisi emeklilik borçlanma kredisi veren bankalar doğum borçlanması askerlik borçlanması yurtdışı borçlanması