2022 Ev hizmetlerinde çalışanların sigorta primi ne kadar ?

TAKİP ET

Türkiye geneli ev hizmetinde çalışanlar sigorta primi brüt maaşlara göre hesaplanırken yeni yıla sayılı günler kala ev hizmetinde çalışanların sigorta primi ne kadar oldu sorusu sorulmaya başladı. İşte ev hizmetinde çalışanlar hakkında merak edilenler detaylarıyla haberimizde yer almaktadır

Reklam
Reklam

SGK ev hizmetleri ek 9 10 günden fazla ve 10 günden az kapsamında çalıştırılanların asgari ödeyeceği sigorta primleri ise asgari ücret üzerinden hesaplanmakta. 2022 net ve brüt asgari ücretin belli olması ile birlikte ek 9 10 günden az ve ek9 10 günden fazla prim ödemesi 2022 tutarları da belli oldu.

Ek 9 10 günden fazla teşvik şartları nelerdir?

5510/5 puanlık indirim.10 günden fazla çalışan ev hizmetleri prim ödeme kapsamında 5510/5 puanlık indirimden yararlanabilmeniz için 10 günden fazla çalışan prim ödemenizi zamanında yapmanız ve geçmiş dönem prim borcunuzun olmaması gerekiyor. Bunun haricinde bir şart aranmaz.

4447/19. madde ( 7103 sayılı kanun). Bu teşvik 2018 yılında getirilen bir teşvik. Teşvik kapsamında 15 ay boyunca evde çalışan sigortası priminin tamamını devlet ödüyor. Ev hizmetlerinde çalışanların sigortalılığı kapsamında teşvikten yararlanabilmeniz için İşe alınan çalışanın İşkur’da işsizlik kaydının olması, İşe aldığınız çalışanın işe giriş tarihinden önceki son 3 aylık dönemde 10 günden fazla sigortalı çalışmasının olmaması, bağkur tescilinin olmaması gerekiyor.Bu teşvik kapsamında teşvikten yararlanma süresi normalde 12 ay. Ancak işe aldığınız çalışan 18 yaş üstü kadınsa, 18-25 yaş arası erkek ise ya da engelli ise 18 ay boyunca primin tamamını devlet ödüyor.Tabi siz sgk 10 günden fazla prim ödeme kapsamında ilk defa tescil açacağınızdan bu teşvikten işe alınış tarihini takip eden 3. aydan itibaren yararlanmaya başlayacağınız için teşvikten yararlanma süreniz 15 ay olacaktır.

4447/50. madde ( 15921 sayılı kanun):  Evde çalışanlara sigorta kapsamında bu teşvikten yararlanabilmeniz için işe aldığınız çalışanın İşkur’da aktif olarak işsizlik maaşı alıyor olması gerekiyor. Bu teşvikte de neredeyse primin tamamı devlet tarafından ödenmekte.

Ev hizmetlerinde çalışanların maaş hesaplaması

Ev de çalışanlara sigrota yapılması zorunlu hale getirildi. Fakat gelir vergisinden muaf tutulmaktadırlar. Bu nedenle evde çalışanlara asgari ücret hesaplamalarında net ücretten AGİ dışında diğer tutarlar açısından hesaplama yapılmaktadır. 2022 yılında asgari ücret 4.250 TL olarak belirlendi. 

Ev hizmetlerinde çalışanların ücret bordrosu örneği

Ek9 10 günden fazla prim borcu sorgulaması nasıl yapılır? 

Çalışanların borcu sorgulaması için online uygulama henüz mevcut değildir. Bu aratma e-devlet üzerinden de yapılmamaktadır. prim borcu sorgulama işemi Sosyla Güvenlik Merkezi'ne gidilerek kimlik numarası ile gerçekleşmektedir. 

Ek9 10 günden fazla prim ödemesi nasıl yapılır?

Ek 9 10 günden fazla ödemesini Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşmalı tüm bankalardan, PTT’den, mobil ya da internet bankacılığından işveren T.C.  numarası üzerinden SGK Ödemeleri-Ek 9 10 günden fazla ödeme menüsünden ödeyebilirsiniz. Bazı bankalarda ödeme menüsü 61 ek-9 10 günden fazla tahsilatı olarak da geçebilmektedir.  

Ev hizmetlerinde çalışanların emekliliği nasıl olur? 

Ek 9 ve 10 günden fazla çalışarak prim ödemesi yapıldığında SSK nedeniyle sigortalı sayılacaktır. Emeklilik için gerekli olan prim, yaş, ve sigorta süresi emekli olmak için başlıca nedenlerdir. İlk sigorta prim ödeme tarihinizi ve doğum tarihinizi bize yorum kısmından yazarsanız ne zaman emekli olabileceğinizi hesaplayabiliriz.

ev hizmetlerinde çalışanların ücreti 2022 ev hizmetleri ücreti