2022 evde bakım maaşı ne kadar? Evde bakım maaşı alma şartları nelerdir?

TAKİP ET

İnsanların 2022 yılında en çok araştırdığı konular arasında evde bakım maaşı da yer alıyor. Bakıma muhtaç kişiler başta olmak üzere pek çok kişi 2022 evde bakım maaşı ne kadar? Evde bakım maaşı alma şartları nelerdir? Evde bakım maaşı başvurusu nasıl yapılır? sorularının yanıtlanmasını bekliyor. İşte konu hakkında merak edilenler...

Reklam
Reklam

2022 yılında pek çok alanda çalışan kişilerin maaşlarına zamlar yapılmaya devam ediyor. Kendi kendisine bakamayan ve bakıma muhtaç olan kişilerin aldığı evde bakım maaşı 2022 yılının en çok merak edilen konuları arasında yer alıyor. Evde bakım maaşının 2022 yılında ne kadar olduğunu öğrenmek isteyen insanlar arama motorlarını meşgul etmeyi sürdürüyor. Bununla birlikte ‘’ 2022 evde bakım maaşı ne kadar? Evde bakım maaşı alma şartları nelerdir? Evde bakım maaşı başvurusu nasıl yapılır?’’ sorularını da internetten araştırıyor. 
2022 Evde Bakım Maaşı Ne Kadar?
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, yaşlı, engelli ve bakıma muhtaç kişilere verilen maaşlara zam yapıldığını açıkladı. Bakan Yanık, Ocak ayında memur maaş katsayısında yapılan yeni düzenleme neticesinde yaşlı aylığı, engelli aylığı, yüzde 70 ve üzeri engelli aylığı, evde bakım maaşı ve Sosyal Ekonomik Destek (SED) ödemelerinde önemli artışlar yapıldığını açıklandı. Buna göre evde bakım maaşı 1.798 TL’den 2.354 TL’ye, yüzde 70 ve üzeri engelli maaşı 991 TL’den 1.298 TL’ye yükseltildi. 
18 yaş altı engelli yakını olan kişilere verilen engelli yakını aylığı 661 TL’den 865 TL’ye ve ağır silikozis hastalarına verilen aylıkların ise 1.819 TL’den 2.382 TL’ye çıkarıldı.
Evde Bakım Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Evde bakım maaşı almak isteyen vatandaşların kendilerine en yakın Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İl Müdürlüğü’ne müracaat etmesi gerekiyor.
Evde Bakım Maaşı Alma Şartları Nelerdir?
Evde bakım maaşı almak isteyen kişilerin belirli bazı şartları karşılaması gerekiyor. İşte o şartlar:
1. Bu maaşı alabilmek için istenen şartların en önemlisi ve en çok aranılan şart gelir kriteri şartıdır. 2021 yılı için 4 kişilik ailenin Evde Bakım Yardımı alabilmesi için gelirleri toplamda 6818 TL olmalıdır. Bir kişinin dikkate alınacak gelir kriteri ise 1706,67 TLdir. Bu gelir kriteri asgari ücret ile belirlenmektedir.
2. Engelli oranına bakılmaksızın, 18 yaşının altındaki çocuklar için Engelli Sağlık Raporunda 'özel koşul ya da çok özel koşul gerektirir' ibaresi yer alıyorsa, engelli yakını Evde Bakım Yardımından faydalanabilir. 18 yaşının üstündekiler içinse, raporda 'tam bağımlı' ifadesi yer alıyorsa, yine engelli yakın yardımdan faydalanabilir.
Evde bakım maaşını almak isteyen kişilerin Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği hastanelerde muayene olması ve sağlık kurulu raporlarından en az yüzde 50 engelli ve ağır engelli sonuçları alması gerekiyor. Bu iki sonuçtan birisinin ortadan kalkması durumunda evde bakım maaşı verilemiyor.
 

evde bakım maaşı Derya Yanık Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı engelli aylığı yaşlı aylığı