2022 gazi maaşı ne kadar oldu? Gazi maaşı nasıl hesaplanır? 2022 gazi maaşı hesaplama işlemi

TAKİP ET

Ülkemizde binlerce gazi vatandaşımız bulunmaktadır. Bu vatandaşlarımız çeşitli savaşlarda ya da çatışmalarda gazi olmuş kişilerdir. Vatanımızı korumak için kendilerini feda eden bu vatandaşlarımıza gazi maaşı verilmektedir. Vatandaşlarımız 2022 gazi maaşı ne kadar oldu, gazi maaşı nasıl hesaplanır, 2022 gazi maaşı hesaplama işlemini merak ediyor.

Reklam
Reklam

Günümüzde ülkemizde birçok gazi vatandaşımız vardır. Ülkemizde binlerce gazi vatandaşımız bulunmaktadır. Bu vatandaşlarımız çeşitli savaşlarda ya da çatışmalarda gazi olmuş kişilerdir. Vatanımızı korumak için kendilerini feda eden bu vatandaşlarımıza gazi maaşı verilmektedir. Vatandaşlarımız 2022 gazi maaşı ne kadar oldu, gazi maaşı nasıl hesaplanır, 2022 gazi maaşı hesaplama işlemini merak ediyor.

Gazi Maaşı Ne Kadar?

Bazı savaşlardan ya da çatışmalardan sağ çıkan ancak yaralanan ya da yaşamsal fonksiyonlarına engel olan bir kayba sahip olan kişilere gazi denmektedir. Bu kişilere gazilik unvanı verildiği gibi gazi maaşı da veriliyor. Bu onların cesaretine karşı verilen bir onu parasıdır. Gazi maaşı her yıl asgari ücret ne kadar arttıysa o derecede artırılır. 2022 gazi maaşları şu şekildedir;

Asker gazi maaşı 4.750 TL almaktadır.

15 Temmuz gazileri maaşı 3.860 TL ile 5.480 TL arasında değişiyor.

Kıbrıs gazileri maaşı 750 TL olmaktadır.

Kore gazileri maaşı 750 TL olmaktadır.

6. derece doğu gazi maaşı ise 3.750 TL olmaktadır.

Gazi Maaşı Kimlere Verilir?

1005 sayılı İstiklal Madalyası Verilmiş Bulunanlara Vatani Hizmet Tertibinden Şeref Aylığı Bağlanmasına İlişkin Kanun kapsamında gazilere maaş verilmektedir. Bu kanun kapsamında belirlenen şartlara uyan kişilere maaş verilir. Kanun kapsamında maaş alabilmek için şu şartları taşımanız gerekmektedir;

1950-1953 arasında yapılan Kore Savaşı gazileri,

1974 Kıbrıs Barış Harekatı’nda bulunan gaziler,

Milli mücadelede yer almış ve bunun sonucunda istiklal madalyası almaya hak kazanan kişiler.

Yukarıda belirtilen kişiler gazilik maaşı alabilmektedir. Ayıca askerlik ya da polislik yaptığı sırada, ülkenin güvenliğini sağlayan kişiler, terörden mağdur olanlar, savaşlardan mağdur olanlar, askerlikte yararlanan kişiler bu tür maaşları alabilmektedir. Gazilik maaşı kanun çerçevesinde verilmektedir.

Gaziler yaşamını yitirirse maaşın %75’lik kısmı gazinin eşine verilmektedir. Memur maaşları gibi gazi maaşları da her yıl belli bir oranda artmaktadır. Şehir yakınları ya da gazi olan kişiler maaş alabilmek için SGK’da bulunan Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğüne başvuruda bulunmaları gerekiyor. Kanun çerçevesinde gerekli şartları taşıyan kişilere gazilik maaşı bağlanır.

Gazi Ölünce Maaşı Ne Olur?

Gazi maaşı gazilere verilmektedir. Eğer gazi kişi vefat ederse ya da herhangi bir nedenden dolayı ölürse maaşın %75’i ölen gazinin yaşayan eşine bırakılır. Her yıl bu maaş da zamlanacaktır.

Gazi Maaşı Başvuru İşlemi Nasıl Yapılır?

Gazi maaşına başvuru yapmanız için öncelikle 1005 sayılı İstiklal Madalyası Verilmiş Bulunanlara Vatani Hizmet Tertibinden Şeref Aylığı Bağlanmasına İlişkin Kanun kapsamında belirtilen şartlara uymanız gerekecektir. 1950-1953 arasında yapılan Kore Savaşı gazileri, 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’nda bulunan gaziler, milli mücadelede yer almış ve bunun sonucunda istiklal madalyası almaya hak kazanan kişiler. Bu kişiler savaşa ya da çatışmaya katıldıklarını belgelemeleri gerekmektedir. Başvuru yapmak için SGK’da bulunan Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğüne başvuruda bulunmaları gerekiyor. Başvuru sonrasında sonuçlara E-Devlet üzerinden bakabilirsiniz. E-Devlet’te gazi yakınları ve şehit yakınları istihdam başvuru sorgulama ekranına giriş yapmanız gerekmektedir.

2022 Gazi Maaşı Hesaplama İşlemi Nasıl Yapılır?

Gazi maaşı hesaplama işlemini gerçekleştirmek için genel olarak ortaya çıkan enflasyon farkı hesaba katılmaktadır. Hesaplama işlemi yapılırken memur maaşlarındaki katsayı dikkate alınır. Memur maaşı katsayısı ile çarpılarak gazi maaşı hesaplama işlemi gerçekleştirilir.

Gazi Maaşı Nasıl Hesaplanır?

Gazi maaşı hesaplanırken enflasyon farkı gözetilir. Bütçe kanunu ve memur maaşı katsayısı ile gazi maaşının çarpılması sonucu gazi maaşı ortaya çıkacaktır. 2022 yılında da gazi maaşı artmıştır. Her yıl gazi maaşları artmaktadır. Bu maaşın yanında gazilere çeşitli sosyal haklar verilmektedir.

Sosyal güvencesi olmayan gazilere 5750 gösterge rakamıyla birlikte her yıl memur maaş zam katsayısı çarpılır. Bunun sonucunda gazi maaşı ortaya çıkar. Gazilere ayrıca elektrik konusunda %40 ve suda da %50 oranında indirim uygulanır. Bundan dolayı gazi olan vatandaşlarımıza çeşitli sosyal haklar tanınmaktadır.

2022 yılında gazilerimiz birbirinden farklı haklar aldığı gibi maaşları da yükselmiştir. Zam oranları sayesinde gazi maaşları artmıştır. Buna göre Asker gazi maaşı 4.750 TL almaktadır. 15 Temmuz gazileri maaşı 3.860 TL ile 5.480 TL arasında değişiyor. Kıbrıs gazileri maaşı 750 TL olmaktadır. Kore gazileri maaşı 750 TL olmaktadır. 6. derece doğu gazi maaşı ise 3.750 TL olmaktadır. Bu maaşlar sayesinde aslında gazilere onur ve şeref ödemesi yapılmaktadır. Ülkemizde vatanımızı korumak adına binlerce gazi bulunmaktadır. Bu gaziler ülkemizi korumak adına hiç düşünmeden, şüphe etmeden canlarını ve bedenlerini feda etmek için tek bir an bile düşünmemiştir.

2022 gazi maaşı gazi maaşı ne kadar