2022 GSS ücretleri ne kadar oldu?

TAKİP ET

2022 yılına ilişkin GSS ücretleri merak ediliyor. Yeni yılla birlikte GSS ücretlerinde değişiklik oldu. 2022 GSS ücretleri ne kadar oldu? Bu haberimizde 2022 GSS ücretleriyle ilgili detayları sizler için derledik. İşte 2022 GSS ücretleri ve GSS detayları...

Reklam
Reklam

2022 SGK GSS primleri mevcut asgari ücret üzerinden hesaplandığından, GSS primleri de asgari ücret tarifesi yapılırken paralel olarak vadelendirilmektedir. 2022 GSS primleri asgari ücretin %3'ü olarak belirlendi. 2022 GSS ücretleri ne kadar?

2022 GSS ücretleri

SGK kapsamında sigortası olmayan vatandaşların genel sağlık sigortası yaptırmaları gerekmektedir. İşsiz ve sigortasız olan vatandaşlar, ihtiyaç göstermeleri halinde genel sağlık sigortalarını devlet tarafından karşılanacak. Genel sağlık sigortası kişinin iradesine bağlı olmadığı için prim ödenmesi gerekir. GSS; bireylerin sağlıklarını korumak için yapacakları sağlık harcamalarını ödemelerini sağlayan bir sigortadır.

Sağlık reformu öncesinde, farklı sosyal güvenlik kurumları nedeniyle sigortalılar sadece sosyal güvenlik kurumlarının sunduğu sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyordu.

GSS kimleri kapsar?

Sigortasız ve SGK kapsamında çalışmayan vatandaşların sağlık hizmetlerinden yararlanmasını sağlar. GSS primleri, kişinin maddi durumuna göre belirlenmektedir. Bireyin mali durumunu belirlemek için bir gelir testi yapılır. Test sonucunda yoksulluk düzeyindeki kişilere devlet tarafından prim ödeniyor. GSS, ihtiyacı ve geliri asgari ücret aralığında veya üzerinde olan sigortasız kişilerin sağlık hizmetlerinden küçük ödemelerle yararlanmasına olanak tanır. Genel sağlık sigortası, düzenli primlere dayanmaktadır. Yurt dışında çalışan ve Türk sağlık sigortasından yararlanmak için sigorta satın alan Türk vatandaşları GSS kapsamında değildir.

Türkiye'de ikamet eden yabancılar genel sağlık sigortası kapsamında değildir. Kamu kurumları tarafından yurt dışına gönderilen vatandaşlar genel sağlık sigortası kapsamında değildir.

 

2022 GSS ücretleri GSS ücretleri GSS