2022 Güneş tutulması ne zaman olacak? Güneş tutulması ne zaman gerçekleşir?

TAKİP ET

Güneş tutulması belirli zamanlarda gerçekleşmektedir. Güneş tutulmasına ilişkin detaylar araştırılmaktadır. 2022 Güneş tutulması ne zaman olacak? Bu haberimizde güneş tutulmasına ilişkin detayları sizler için derledik. İşte Güneş tutulmasının gerçekleşeceği tarihler...

Reklam
Reklam

Güneş tutulması, yörünge hareketi sırasında Ay'ın Dünya ile güneş arasına girerken güneşi kısmen veya tamamen kapladığı doğal bir olaydır. Güneş tutulması ne zaman gerçekleşecek?

Güneş tutulması

Güneş tutulmasının gerçekleşmesi için Ay'ın yeni ay evresinde olması ve Güneş ile Dünya'ya göre kavuşum yapması, yani yörünge düzleminin Dünya'nın güneş etrafındaki yörünge düzlemi ile çakışması gerekir. Ay, yılda yaklaşık bir düzine kez Dünya'nın etrafında dönse de, Ay'ın yörünge düzlemi ile Dünya'nın yörünge düzlemi arasındaki kabaca 5 derecelik açı nedeniyle, ay her zaman doğrudan güneşin önünden geçmez ki bu nadir bir rastlantıdır. . . Bu nedenle her yıl iki ila beş güneş tutulması gözlemlenir. Bunlardan en fazla ikisi tam güneş tutulması olabilir. Tutulmalar, Dünya üzerinde dar bir koridoru takip eder. Bu nedenle güneş tutulması herhangi bir bölge için çok nadir görülen bir olaydır.

Tam Güneş Tutulması: Ay'ın Dünya'dan Güneş'e bir disk olarak görünen fotosferi tamamen kaplamasıyla oluşur. Güneşin çok parlak fotosferi, ayın gölgesi tarafından gizlenir ve güneşin koronası, çıplak gözle görülebilen, güneşin fotosferinden çok daha soluktur. Bir güneş tutulması ancak meydana geldiğinde çıplak gözle güvenli bir şekilde izlenebilir. Aynı zamanda hava, parlak yıldızlar ve gezegenler çıplak gözle görülebilecek kadar kararır. Dünya yüzeyindeki dar bir koridorda tam güneş tutulması gözlemlenebilir.

Halkalı güneş tutulması: Ay tam kavuşum halindeyken ayın güneşi tamamen örtmemesi ve güneşin önünden geçmesiyle oluşur. Bu nedenle, Dünya'dan bakıldığında Ay'ın görünen boyutu, Güneş ile yaklaşık olarak aynıdır. Ancak, ne Dünya'nın Güneş etrafındaki yörüngesi ne de Ay'ın Dünya etrafındaki yörüngesi mükemmel bir daire olmadığından, Ay her kavuşum geçişinde Güneş'i tamamen örtmeyecektir. Bu durumda, güneş diskinin ayın kapsamadığı kısmı Dünya'da bir halka olarak gözlenir.

Hibrit tutulma: Dünya yüzeyinin bazı yerlerinde tamamen gözlemlenebilen ve bazı yerlerde halka şeklinde olan güneş tutulması. Karışık tutulmalar nadirdir.

Kısmi Tutulma: Ay'ın Güneş'i kısmen örtmesiyle oluşur. Her tam ve halkalı tutulma, parçalı bir tutulma ile başlar ve tam bir kavuşumun ardından parçalı bir tutulma ile devam eder ve biter. Tam güneş tutulması sırasında, tutulma, Dünya yüzeyindeki dar bir koridorun ötesinde geniş bir alanda meydana gelen ve tutulmanın tamamının izlenebildiği parçalı bir tutulma olarak görülür.

30 Nisan 2022 Parçalı Güneş Tutulması

25 Ekim 2022 Parçalı Güneş Tutulması

Güneş tutulması ne zaman gerçekleşir?

Güneş tutulması, yörünge hareketi sırasında Ay'ın Dünya ile güneş arasına girerken güneşi kısmen veya tamamen kapladığı doğal bir olaydır.

Ay yılda yaklaşık bir düzine kez Dünya'nın yörüngesinde dolaşsa da, Ay'ın yörünge düzlemi ile Dünya'nın yörünge düzlemi arasındaki açı yaklaşık 5 derece olduğundan, Ay her seferinde Güneş'in doğrudan önünden geçmez ve bu tür tesadüfler nadirdir. 

2022 güneş tutulması güneş tutulması