2022 iş arama izni nasıl hesaplanır? 

TAKİP ET

İş arama izni, ihbar süresi içerisinde işçiye yeni bir iş bulabilmesi için verilen günlük 2 saate denir. Peki, 2022 iş arama izni nasıl hesaplanır? İş arama izni nedir? Detaylar haberimizde.

Reklam
Reklam

İş arama izni, ihbar süresi içerisinde işçiye yeni bir iş bulabilmesi için verilen günlük 2 saate denir. İşçinin işten çıkması ya da işvereni tarafından sözleşmesinin feshedilmesi durumunda veya benzer durumlarda, süreli fesih yoluna gidilirse işçiye ihbar süresi içerisinde yeni iş arama izni verilmek zorundadır. 

2022 kanuni ihbar süreleri
İhbar süresi, iş kanunu esas alınarak belirlenmektedir ve bu süreler işçinin işyerindeki çalışma süresine bakılarak hesaplanmaktadır. İşveren ya da çalışan kişi sözleşmeyi feshedecekse bunu aşağıda belirtilen sürelere uyarak yapmalıdır. Yasal ihbar süresi işyerindeki kıdemi; 

Yukarıda belirtilen sürelerden önce ve sürelere uymadan sözleşmeyi fesheden taraf karşı tarafa uymadığı gün kadar tazminat ödemek zorundadır. 

İş arama izni nasıl hesaplanmaktadır? 
4857 Sayılı İş Kanununca yeni iş arama izninin belirtilen süreler içerisinde işçiye verilmesi zorunludur. İhbar süresi içerisinde de iş arama izni devam etmektedir.  Daha doğru bir şekilde ifade etmek gerekirse, iş arama süresi ihbar süresiyle başlar ve ihbar süresiyle biter. 

6 aydan az çalışmış işçi-2 haftalık ihbar süresinden 14 x 2 = toplam en az 28 saat izin süresi olur. 

6 ay-1.5 yıl arası çalışan işçi-4 haftalık ihbar süresinden 28 x 2 = toplam en az 56 saat izin süresi olur. 

1.5 yıl-3 yıl arası çalışan işçi-6 haftalık ihbar süresinden 42 x 2 = toplam en az 84 saat izin süresi olur. 

3 yılın üzerinde çalışan işçi-8 haftalık ihbar süresinden 56 x 2 = toplam 112 saat izin süresi olur. İş arama izni ne kadar? 
İhbar süresinde, iş arama izni hesaplamasına göre işverenin bu süreler boyunca işçiye en az 2 saat iş kanunu iş arama izni vermesi zorunludur. Bu verilmesi gereken minimum süredir. 

İhbar süresinde çalışmak istemeyen işçi için ne yapılır? 
İş Kanununca işverende işçide bu sürelere uymak zorundadır. Bu sürelere uymayan bir taraf olursa karşı tarafa tazminat ödemek zorundadır. İhbar süresince çalışmayan işçinin çıkış işlemleri hemen yapılabilir. Fakat, uyulmayan gün sayısı kadar işveren tazminat talep edebilir. 

İhbar süresi içerisinde işe gitmemek derhal fesih sebebidir. Bu durumda da işveren sözleşmeyi anında fesih edebilir ve işçiden uymadığı gün sayısı kadar tazminat talep edebilir. 

İş arama izni ücreti 
Verilen 2 saat iş arama izni süresince, işçinin maaşından herhangi bir kesinti yapılamaz. Bu izinlerden dolayı işçinin maaşından hiçbir şekilde eksiltme yapılmaz ve varsa yıllık izin hakkından düşürülmez. 

İstifa eden işçinin iş arama izni olur mu? 
İşçinin çıkışı, işveren tarafından da yapılsa, kendi isteği doğrultusunda da olsa her iki durumda da uyulması gereken süreler zorunludur. Bundan dolayı işçi kendi isteğiyle istifa etmiş bile olsa ihbar sürelerine uymak zorundadır ve belirlenen bu süreler içerisinde işveren tarafından en az 2 saat ihbar sürelerinde iş arama izni verilmesi de zorunludur. 

iş arama izni 2022 iş arama izni iş arama izni nedir iş arama izni hesaplama ihbar süresi