2022 İşsizlik maaşı koşulları nelerdir?

TAKİP ET

İşsizlik maaşı belirli durumlarda verilmektedir. İşsizlik maaşının hangi durumlarda alındığı araştırılmaktadır. 2022 İşsizlik maaşı koşulları nelerdir? Bu haberimizde İşsizlik maaşı koşullarını sizler için derledik. İşte 2022 işsizlik maaşı koşulları...

Reklam
Reklam

İşsizlik ödeneği almak isteyen vatandaşlar, işsizlik ödeneği şartlarını araştırmaktadır. İşsizlik ödeneği nasıl alınır?

İşsizlik ödeneği şartları

İşsizlik ödeneğine hak kazanabilmek için sigortalıların, işsizlik süresince belirli bir süre ve belirli miktarda  ödeme yapması ve kanunda belirtilen şartlara uyması gerekir. İşten çıkarılan işçi için işsizlik parası gerekli bir koşul değildir. İşsizlik ödeneğinden yararlanmak için gerekli şartlar ve şartlar şunlardır:   İşçinin vasiyeti veya kusuru ile işsiz kalması  Hizmet akdinin bitiminden 120 gün önce çalışmış olması  İşsizlik sigortasında en az 600 gün prim ödemiş olması  hizmet sözleşmesinin sona ermesinden son 3 yıl önce, sona erdiği tarihten itibaren 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine başvurmak veya bu başvuruyu online olarak yapabilirsiniz.

İşsizlik maaşı başvurusu nereye yapılır?

İşsizlik ödeneği başvurusu, işveren tarafından iş ilişkisinin sona erdiği tarihten itibaren 30 gün içinde yapılmalıdır. Bu 30 günlük süre içinde işsizlik maaşı başvuru süreci başlatılmazsa bu destekten yararlanamazsınız.Başvurular herhangi bir İŞKUR şubesine gidilerek şahsen veya resmi internet sitesi üzerinden elektronik ortamda yapılabilir.   İnternet üzerinden işsizlik maaşına başvurmak için İŞKUR sistemine kayıt olmanız gerekmektedir. İŞKUR'a kayıtlı olup, internet sitesi üzerinden işsizlik maaşı başvurusu yapacak kişiler,  belirtilen adımları takip ederek işsizlik maaşı için örnek başvuru formu talep edebilirler.

https://www.iskur.gov.tr

İşsizlik maaşı kaç ay alınır?

3 yıl içerisinde 600 prim gün sayısı olan kişiler: 180 (6 ay)

3 yıl içerisinde 900 prim gün sayısı olan kişiler: 240 (8 ay)

3 yıl içerisinde 1080 prim gün sayısı olan kişiler: 300 (10 ay) işsizlik maaşı alabilirler.

İşsizlik maaşı detayları

İşsizlik sigortası kapsamında iş günü içinde işten çıkarılan ve işsizlik parası almaya hak kazanan kişilerin alacakları tazminat miktarı hiçbir şekilde asgari ücretin brüt tutarının %80'İni aşamaz.  İşsizlik parası birkaç kez alınabilir, ancak işsizlik parası süresinin bitiminden sonra  işsizlik parası alma koşullarının yeniden sağlanması gerekir. İşsizlik ödeneğine yeniden hak kazanmanın ilk şartı 3 yıl içinde 600 günlük prim gününü doldurmak olduğundan, kişilerin işsizlik ödeneği aldıktan sonra ilk  kez  600 gün çalışması gerekir. 4447 Sayılı Kanuna göre kalan işsizlik parasının geri verilmesi. , sigortalının yeni işinde aldığı maaşa göre işsizlik ödeneği azalmalarından önce işsizlik ödeneği alabilmesi, ancak kişi yeni işinde kanunun öngördüğü şartları yerine getirerek işsiz kalması halinde ancak işsizliği alabilir. bu yeni duruma göre belirlenecek maaş, ödenen prim oranında işsizlik ödeneği almaktadır.

2022 İşsizlik maaşı İşsizlik maaşı başvuru şartları