2022 isteğe bağlı tarım sigortası nedir? İsteğe bağlı tarım sigortası şartları nelerdir? Tarım sigortası başvuru belgeleri nelerdir?

TAKİP ET

2011 yılında yürürlüğe girmiş olan isteğe bağlı tarım sigortası; tarım alanında mevsimsel olarak çalışan, emekli olmak isteyen kişilerin başvurabilecekleri bir sigortadır. Tarım işçileri tarafından araştırılan tarım sigortası aylık olarak ödenecek primler asgari ücretin brüt tutarına göre hesaplanmaktadır. 2022 isteğe bağlı tarım sigortası nedir? İsteğe bağlı tarım sigortası şartları nelerdir? Tarım sigortası başvuru belgeleri nelerdir? soruları merak ediliyor. İşte soruların yanıtları...

Reklam
Reklam

Tarım sigortası mevsimsel tarım işçilerinin emekli olabilmesi için bir sigortadır. 2011 yılından başlamış olan bu sigortadan yararlanmak isteyen kişilerin vergi kaydı veya çiftçi kayıt sisteminde kaydı olmaması gerekir. SGK kapsamında bu sigortadan faydalanmak isteyen kişilerin gerekli koşulları sağlıyor olması şarttır. 2022 isteğe bağlı tarım sigortası nedir? İsteğe bağlı tarım sigortası şartları nelerdir? Tarım sigortası başvuru belgeleri nelerdir? sorularının yanıtı merak ediliyor. İşte merak edilen tüm soruların yanıtları haberimizde…

İSTEĞE BAĞLI TARIM SİGORTASI NEDİR?

İsteğe bağlı tarım sigortası sistemi ülkemizde 2011 yılında yürürlüğe girmiştir. Bu sigortadan yararlanmak isteyen kişilerin vergi kaydı veya çiftçi kayıt sisteminde kaydı olmaması gerekmektedir. Aynı zamanda SGK kapsamında bu sigortadan faydalanmak isteyen kişiler gerekli koşulları da sağlıyor olması gerekmektedir.  Aylık olarak ödenecek primler asgari ücretin brüt tutarına göre hesaplanmaktadır. Herkesin ödediği prim miktarına göre alacakları emeklilik maaşı da değişmektedir.  Ödenecek olan aylık prim tutarlarında ise üst ve alt sınır vardır. 2022 yılında primlerini yüksekten ödemek isteyen kişiler için tutar 1306 lira olarak belirlendi. 

 

 İSTEĞE BAĞLI TARIM SİGORTASI İÇİN NASIL BAŞVURU YAPILIR?

2022 isteğe bağlı tarım sigortası (ek/5) kapsamında başvurunuzu SGK birimine ek 5 tarım sigortası dilekçesi ve kimlik fotokopiniz ile başvuru yapabilirsiniz. 

Ek 5 tarım sigortası sözleşmesi ile SGK kurumlarından yapacağınız başvurunuz ile primlerinizi SGK anlaşması olan banka ve PTT şubelerine ATM aracılığı ile ödeme yapabilirsiniz. 

Prim ödemeleri SGK gibi 30 gün değil 26 gündür.

Düzenli olarak yapılmayan prim ödemelerinde 2 aylık bir aksama olması durumunda kendiniz ve bakmakla yükümlü olduğunuz kişilerin ücretsiz sağlık hakkı kesintiye uğramaktadır. Bu nedenle prim ödemeleriniz düzenli ve aksatmadan yatırılması büyük önem arz etmektedir. 

Prim ödemelerinizi e-devlet üzerinden takip edebilir aynı zamanda online ödeme sistemi ile aylık ve gecikmiş ödemelerinizi yapabilirsiniz. 

2020 isteğe bağlı bağlı tarım sigortası (ek/5) kapsamında emekli olmak isteyen kişiler için aylık bağlanacak olan maaş tutarı en düşük primle SSK emeklisinden biraz daha az olacaktır. Bu tutarın 2023 yılına kadar eşitlenmesi beklenmektedir. Bunu yanı sıra daha yüksek bir maaş isteyen kişiler için aylık primler ödemeleri daha yüksek kademeden ödenebilmektedir.

İSTEĞE BAĞLI TARIM SİGORTASI İLE EMEKLİ OLMA ŞARTLARI NELERDİR?

2022 isteğe bağlı tarım sigortası(ek/5) ile emekli olmak isteyen pek çok kişi internette araştırma yapmaktadır. 2022 isteğe bağlı tarım sigortası(ek/5) ile emekli olmak için hangi şartların gerektiği merak ediliyor. 2022 isteğe bağlı tarım sigortası (ek/5) ile emekli olmak isteyen kişiler için şartlar şu şekildedir;

3600 prim gününden emekli olacak olan kişilerin emeklilik tarihi hesaplaması yapılırken sigorta başlangıç tarihi baz alınmaktadır.

Kadınlar için 1999 tarihi öncesinde sigorta başlangıcı yapmış olması gerekmekte ve 3600 prim gününü ve 58 yaşını doldurmuş olmaları gereklidir.

Erkekler için 1999 tarihi öncesinde sigorta başlangıcı yapmış olması gerekmekte ve 3600 prim gününü ve 60 yaşını doldurmuş olmaları gereklidir.

1999 ile 2008 yılları arasında sigorta başlangıcı yapmış olan kadınlarda sigortalı olarak geçirilen süre 25 yıl, prim günü 4500 gün ve 58 yaşını doldurmuş olmaları gerekmektedir. Erkekler için şartlar aynı olmakla birlikte 60 yaşını doldurmaları gerekmektedir.

2008 ve sonrası sigorta başlangıcı yapanlar için ise 25 yıl sigortalı kalmaları ve 5400 prim günü isteniyor. Bu durumda yaş kadınlarda 61 erkeklerde ise 63’tür.

İsteğe Bağlı Tarım Sigortası Başvuru Belgeleri Nelerdir?

2022 isteğe bağlı tarım sigortası(ek/5) başvurusu yapacak olan kişiler bu işlemler için hangi belgelerin gerektiğini araştırmaktadır.  2022 isteğe bağlı tarım sigortası(ek/5) başvurusu yapacak olan kişilerin bulundurması gereken evraklar şu şekildedir:

Vatandaşlık belgesi ve fotokopisi.

Ek5 isteğe bağlı tarım sigortası başvuru formu. (Yetkililer tarafından onaylanmış olmalı)

Başvuru yapacak kişiye göre özel belgeler de istenebilmektedir.

2022 isteğe bağlı tarım sigortası nedir isteğe bağlı tarım sigortası başvurusu nasıl yapılır isteğe bağlı tarım sigortası başvuru şarları isteğe bağlı tarım sigortası için gerekli belgeler nelerdir