2022 kadın bekçi alımı olacak mı? Bekçi alımı ne zaman, başvuru şartları nedir?

TAKİP ET

2022 yılında kadın bekçi alımının yapılıp yapılmayacağını araştırıyor. Bekçilik başvuru şartlarının ne olduğu merak ediliyor. Peki, 2022 kadın bekçi alımı olacak mı? Bekçi alımı ne zaman, başvuru şartları nedir? İşte detaylar...

Reklam
Reklam

Ülkemizde geçmiş yıllarda aktif olarak kullanılan bekçiler 2017 sonrası büyük şehirlerde yeniden görev almaya başladı. Emniyetin kolluk kuvvetleri biriminde yer alan bekçiler, gece saatlerinde vatandaşın mal ve can güvenliğinden sorumlu olmaktadır. 

Nasıl bekçi olunur? 

Bekçilik, son zamanlarda oldukça tercih edilen mesleklerden biridir. Bekçi olmak isteyenler ise nasıl bekçi olunacağına dair araştırmalar yapaktadır. Öncelikle bakanlık, her ilin polis akademilerine kaç bekçi alınacağına dair kontenjan bilgisini iletiyor ve Polis Akademisi bu bilgi doğrultusunda bekçi alım ilanlarını açıyor. 

Bekçi olmak isteyen vatandaşlar e-Devlet üzerinden ilanlara başvuru yapabilmektedir. Başvuru yapan adayların öncelikle sağlık kontrollerinden geçmesi gerekmektedir. Sağlık kontrollerinden geçen adaylar ise daha sonra yazılı bir sınava giriyor. Her ikisinden de başarılı bir şekilde geçen adaylar son olarak fiziki mülakat sınavına girmeye hak kazanıyor. Bu sınavı da başarıyla geçen adaylar ise bekçi olarak görev almaya başlıyor. 

Açılan bekçi ilanlarına başvuru yapan kadınlarda sağlık kontrollerinden, yazılı ve fiziki sınavlarına katılıp bekçi olabilir. Fakat bekçi olabilmek için öncelikle bazı şartları da yerine getirmek gerekmektedir. Kadın bekçi adayları için bu şartlar şöyle: 

Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı olmak 

En az lise ve dengi okullardan mezun olmak 

1.67 boy ve üzerine sahip olmak 

Beden kitle endeksi 18 ila 27 arasında olmak 

Başvuru yapılan ilde en az 1 yıl ikamet ediyor olmak 

18 yaşını tamamlamış 31 yaşından gün almamış olmak 

Yüz kızartıcı bir suç işlememiş olmak 

Memur olmaya engel olabilecek durumların olmaması 

Silah taşımaya, silahlı görev almaya engel teşkil edecek hukuki engellerin olmaması 

e-Devlet üzerinden bekçilik başvurusu 

Bekçilik ilanları açıldıktan sonra belirtilen tarihler arasında e-Devlet üzerinden ilanlara online olarak ön başvuru yapabilirsiniz. Belirtilen tarihler dışında yapılan başvurular geçersiz sayılmaktadır. Başvuru tarihlerini ilinizdeki polis akademisi üzerinden takip edebilirsiniz. 

2022 Kadın bekçi maaşları ne kadar?

2022 yılında en çok merak edilen konulardan biri olan bekçi maaşları gelmektedir. Bekçi maaşlarında sabit, tek maaş bulunmamaktadır. Bekçi maaşları kişinin eğitim düzeyine göre belirlenmektedir.  

İlkokul mezunu: 4.302 TL 

Lise mezunu: 4.352 TL ile 4.455 TL arası 

Ön Lisans mezunu: 4.357 TL ile 4.500 TL arası 

Lisans mezunu: 4.400 TL ile 4.534 TL arası 

Bekçi çalışma saatleri nedir? 

Kadın ya da erkek, tüm bekçilerin çalışma şekli ve saatleri polisler gibidir. Polislerin net bir mesai saati olmadığı gibi bekçilerinde bulunmamaktadır. İl il, ilçe ilçe bu saatler değişiklik göstermektedir. Bekçiler hem gündüz hem de gece çalışabilmektedir. Bu durum, Vali ve Kaymakamlığın kararları doğrultusunda belirlenmektedir. 

Bekçilerin tayini var mı? 

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 1 Temmuz 2019 tarihinde tüm illere gönderdiği resmi yazıda, 772 sayılı Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu çerçevesinde bekçilerin hizmet sırasında tayin hakkı bulunmuyor. Sonuç olarak bekçiler görev süresi boyunca bekçi oldukları ilde çalışmak zorundadır. 

bekçi bekçi alımı 2022 kadın bekçi alımı bekçilik başvurusu kadın bekçilik başvurusu nasıl bekçi olunur bekçi alımı başvuru şartları