2022 Kıdem tazminatı fon yasası nedir? Kıdem tazminatı ne zaman yasaya girecek?

TAKİP ET

Kıdem tazminatı ile ilgili olarak uzun süredir yeni bir sisteme geçilmesi yönünde hazırlıklar yapılıyor. Fon düzenlemesi hem işverenler hem de işçiler tarafından dört gözle bekleniyor. Kıdem tazminatı fon yasası olarak nitelendirilen bu düzenleme ile kıdem tazminatında köklü düzenlemeler yapılacak. kıdem tazminatının ne olduğunu merak eden pek çok kişi araştırma yapıyor. Peki, Kıdem tazminatı nedir? Kıdem tazminatı fon yasası nedir? İşte merak edilen soruların yanıtları…

Reklam
Reklam

Kıdem tazminatı fonuna geçişle ilgili olarak pek çok soru merak edilmektedir. Kimleri kapsıyor, kıdem tazminatı ne zaman yasalaşacak, fona aktarılacak mı gibi sorular kafalarda dolaşmaktadır.  Merakla beklenen kıdem tazminatı ile ilgili hazırlıklar yapılıyor. Peki, Kıdem tazminatı nedir? Kıdem tazminatı fon yasası nedir? İşte merak edilen soruların yanıtları haberimizde…

Kıdem tazminatı nedir?

İşyerinde en az 1 yıl süre ile çalıştıktan sonra iş sözleşmesi feshedilen çalışanlara kanunen belirlenmiş olan şartları sağlamak kaydı ile ödenen tazminat türüdür.

Kıdem tazminatı fon yasası nedir?

Aslında yeni tazminat yasasının uygulanışı mevcut sisteme göre çalışanlar açısından daha avantajlı olacak.

Çalışanlar adına bireysel tazminat hesabı açılacak.

İşveren çalışanın hak ettiği tazminatı aylık olarak bu hesaba gönderecek.

Çalışan adına hesaba gönderilen tazminat tutarları belirlenen fonlarda değerlenecek.

Yani aslında bireysel emeklilik sistemi ile aynı.

Hatta tazminat fonu düzenlemesinin bireysel emeklilik sistemi ile entegre edilmesi plan arasında.

Nasıl ki işveren her ay sizden bireysel emeklilik kesintisi yaparak sizin adınıza ödüyorsa bu sistem de öyle olacak.

Tabi bireysel emeklilik sizin isteğinize bağlı iken bu sistem zorunlu olacak.

İşveren tarafından hak edilen tazminat tutarları aylık olarak hesaba aktarılacağından çalışan kendi isteği ile bile işten ayrılsa tazminat kaybı olmayacak.

Başka işyerine geçtiğinde yeni işveren de çalışanın tazminatını aynı hesaba ödemeye devam edecek.

Bu sistem çalışan açısından bir avantajken işverenler için ek maliyet olarak görülmektedir. İşverenin aylık giderleri arasına çalışanların tazminat hakları da eklenecek. Bu durum yeni tazminat yasasının çıkarılmasının önündeki engel olarak görünmekte.

Eski çalışanların tazminat hakları ne olacak?

Eski çalışanların tazminat haklarına ne olacağı, fona devredilip devredilmeyeceği merak edilmektedir. Bu durumlar sistemin çıkarılmasının önündeki en büyük engel olarak görülmektedir. Bununla ilgili Hükümet yetkilileri ve işveren sorumluları ortak bir noktada uzlaşmak için çalışacak. Şu an mevcut çalışanların tazminat haklarının fona devredilip devredilmeyeceği ve işten ayrılma durumunda tazminat haklarının ne olacağı konusunda kesin bir hüküm yer almamaktadır.

Yeni tazminat sisteminde çalışanların fonda biriken tazminatlarını alabilmesi için en az 3600 gün hizmet ve 15 yıllık sigortalılık süresi şartlarını sağlamaları gerekiyor. 

Kıdem tazminatı fonu mevcut çalışanları kapsıyor mu?

Yeni fon sistemine geçilmesi halinde mevcut çalışanların durumunun ne olacağı konusu kafaları karıştırmaktadır. Bu konuyla ilgili belirsizlik hala devam etmektedir. Bu durum fon sistemine geçişin önündeki en büyük problemlerden birisi olarak görülmektedir. Yeni yasa ile ilgili çalışmalar tamamlandığında sistemin mevcut çalışanları nasıl etkileyeceği konusunda ayrıntılı bilgi daha sonra verilecektir. 

Kıdem tazminatı fonu kimleri kapsıyor?

En çok araştırılan konular arasında yer alan yeni kıdem tazminatı yasası kimleri kapsıyor sorusu pek çok kişi tarafından merak edilmektedir.  Bu yasa hizmet akdine tabi olarak bordrolu çalışanları kapsıyor. Bordrolu çalışan kişilerin kim olduğu merak edilirse şu şekilde açıklanabilir;

Örneğin SSK kapsamında bir işyerinde çalışanlar, bankalarda çalışanlar vs. gibi ücret karşılığı çalışan ve tazminat hükümleri iş kanununa göre uygulananlar yeni tazminat kasası kapsamında olacak. Yasa devlet memurlarını kapsayacak mı konusunda net bir hüküm yer almamaktadır.

2022 Kıdem tazminatı kalktı mı? 

Kıdem tazminatının kalkıp kalmadığı da merak edilmektedir. Mevcut uygulama kıdem tazminatı devam etmektedir. Yani işyerinde en az 1 yıl çalışması olan ve tazminat için gerekli olan şartları sağlayanlara tazminat ödenmelerine devam ediliyor. 

2022 Kıdem tazminatı fonu ne zaman yürürlüğe girecek?

2022 yılı itibariyle kıdem tazminatlarının fona ne zaman geçeceği araştırılmaktadır. Aslında bu konuda şu anda net bir şey yoktur belirsizlik devam etmektedir. Taslak çalışmada yer alan düzenlemeler tepkiye yol açtığından sisteme geçilmesi durumu şu an için ertelenmiştir. Bu durum ile ilgili çalışmalara ise şu an ara verilmiştir.   

Kıdem tazminatı 2022 Kıdem tazminatı 2022 Kıdem tazminatı ne zaman yasaya girecek