2022 Kira beyannamesi nasıl verilir? 2022 kira vergisi hangi bankalardan ödenir?

TAKİP ET

Kira vergisi 2022 beyannamesi 01 Mart 2022 tarihinde başlayacak ve 2022 kira beyannamesi son veriliş tarihi 25 Mart 2022 Cuma günü olacak. Peki, 2022 gayrimenkul sermaye iradı istisnası ne kadar olacak? 2022 gayrimenkul sermaye iradı beyannamesi nasıl verilir? İşte merak edilen soruların yanıtları…

Reklam
Reklam

Kira beyannamesini 01 Ocak 2021-31 Aralık 2021 tarihleri arasında konut ya da işyerlerinden elde etmiş olduğunuz kira geliri belirlenen 2021 gmsi istisna tutarının üzerinde olanların vermesi gerekmektedir. Kira beyannamesinin nasıl verileceği merak edilmektedir. 2022 yılı için 1 Mart tarihinde başlayacak olan beyanname verilişi 25 Mart tarihinde son bulacaktır. Peki, 2022 Gmsi istisnası ne kadar olacak? 2022 GMSİ beyannamesi nasıl verilir? İşte merak edilen soruların yanıtları…

 

2022 Gmsi istisnası ne kadar olacak?

2021 yılında kiraya vermiş olduğunuz konutlar, daireler için vs. gayrimenkul sermaye iradı (gmsi) istisna tutarı 7000,00 TL’dir. Yani 01 Ocak 2021 tarihi ile 31 Aralık 2021 tarihleri arasında kiraya vermiş olduğunuz konutunuzdan elde ettiğiniz toplam gelir kira istisnası tutarı olan 7.000,00 TL üzerinde ise gayrimenkul sermaye iradı beyannamesi vermeniz gerekmektedir.

 

2022 GMSİ beyannamesi nasıl verilir?

Gayrimenkul sermaye iradı beyannamesinin nasıl verileceği merak edilmektedir. Bunun için birkaç yöntem bulunmaktadır. Yöntemler şu şekildedir;

Vergi dairesine elden verebilir,

Cep telefonunuza indireceğiniz uygulama ile de verebilirsiniz.

Ancak 2022 gmsi beyanı en kolay hazır beyan sistemi aracılığı ile verilmektedir.

Eğer beyanname vermeniz gerekiyorsa hazır beyan sistemine giriş yapmalısınız. 

Sisteme e devlet şifreniz ya da kimlik bilgileriniz ile kolayca giriş sağlayabilirsiniz. Sisteme giriş için ayrıca vergi dairesinden şifre almanıza gerek yoktur. Sisteme giriş sağladıktan sonra Beyanname İşlemleri-Hazır Beyan-Beyanname Doldur-2021 Beyanname Doldur menüleri aracılığı ile kira beyannamesini kolayca doldurabilirsiniz.

 

2022 kira beyannamesi cep telefonundan nasıl verilir?

Cep telefonundan bu işlemi yapmak isteyenler için çok basit bir işlemdir. Mobilden / tabletten beyanname vermek için şunları yapmalısınız;

İlk önce Hazır Beyan Sistemi uygulamasını Google App Store ya da Apple Store’dan indirin.

Uygulamayı indirdikten sonra sisteme girebilmek için e devlet şifresine ihtiyacınız var. (E devlet şifreniz yoksa ya da mevcut şifrenizi hatırlayamıyorsanız en yakın PTT şubesine giderek E devlet şifresi alabilirsiniz.

Hazır beyan sistemine ayrıca e devlet şifreniz olmadan kimlik bilgileriniz ile de girebilirsiniz.

Mobil uygulamadaki Hazır Beyan Sistemi ve kira beyanı verme internet üzerinden verilen hazır beyan sistemi ile entegredir ve aynı sistemdir.

Cep telefonundan kira beyannamesi vermek için şunları yapmalısınız;

Eğer sadece kira geliriniz varsa hazır beyan sisteminden kira beyanı verebilirsiniz. Kira gelirinizin yanında ticari, zirai bir faaliyetten dolayı elde etmiş olduğunuz gelir varsa hazır beyan sistemi ile kira gelir beyanı veremezsiniz.

Google Play Store ya da App Store’da Hazır Beyan Sistemi diye aratarak ilk önce uygulamayı indirmelisiniz.

Giriş yöntemi kısmında sizin için en uygun olan giriş yöntemi seçeneklerinden birisi ile sisteme giriş yapabilirsiniz. Sisteme giriş seçenekleri şunlardır; T.C Kimlik numarası, E devlet şifresi ile giriş, Mavi Kart bilgileri ile giriş, Yabancı Kimlik numarası ile giriş, Kayıtlı kullanıcı ile giriş (Daha önceden vergi dairesinden parola ve kullanıcı kodu olanlar bu seçenekten giriş yapabilir)

Sisteme herhangi bir seçenekten giriş yaptıktan sonra karşınıza Beyanname Doldur seçeneği çıkacaktır.

Beyannameyi hangi yılın kira geliri için verecekseniz o yılı seçin ve devam edin

Kayıt yapmak istediğiniz gelir türünü/türlerini seçiniz kısmında Kira seçeneğini seçin.

Seçip devam ettikten sonra Sicil Bilgileriniz ve İletişim bilgileriniz menüsü açılacak. Bilgilerinizi kontrol ederek İleri butonuna basın.

Açılan menüde Gayrimenkul Türü kısmında kiraya vermiş olduğunuz gayrimenkul türünü seçin. Mesken, işyeri gibi

Elde edilen süre kısmında kira gelirini kaç ay boyunca aldıysanız onu belirtin. Yılın tamamında aldıysanız 12 olarak işaretleyin.

Hisse kısmında eğer kiraya verilen mülk hisseli ise hisse oranını yazın. Eğer tamamı size ait ise 100 yazın.

Vergi değeri (hisseye düşen) kısmında bina ve ya arsanın emlak değerini yazın. Bilmiyorsanız bu kısmı boş geçin.

Kira geliri hisseye düşen kısmında elde etmiş olduğunuz toplam kira gelirinizi yazın.

Kesilen gelir vergisi: Kiracınızın size vermiş olduğu kira gelirinden Gelir Vergisi Kanunu gereği yapılan bir kesinti varsa bu kısma yazın.

Bilgileri girdikten sonra ileri butonuna basın.

Ardından açılan ekranda Götürü Gider Yöntemini Seçiyorum ya da Gerçek Gider Yöntemini Seçiyorum diye iki seçenek çıkacak. Gerçek gider yönteminde harcamış olduğunuz tüm giderler ödenecek vergiden düşülebilmektedir. Götürü gider yönteminde ise istisna kısmı düşüldükten sonra kalan tutarın üzerinden vergilendirme yapılır.

Ben götürü gider yöntemini seçerek işleme devam ediyorum.

İleri dedikten sonra Vergiye Tabi Kira toplamları kısmı açılacak. Bu kısımda girmiş olduğunuz toplam kira gelirinden 2020 yılı için konutlarda olan 6600 TL istisna tutarı düşülecek. Ekranda istisna düşüldükten sonra kalan kira geliri ve özet bir hesaplama göreceksiniz. Kontrol ettikten sonra ileri butonuna basın.

Gelir vergisi kesinti bilgileriniz kısmında kiraya verdiğiniz mülk için kiracı tarafından yapılan gelir vergisi kesintilerinin türünü ve tutarını belirtmeniz gerekiyor. Eğer yoksa boş bırakarak ilerleyin.

İndirimler kısmında eğer varsa sigorta primi, eğitim ve ya sağlık harcamaları, bağış ve yardımlar, v.s. gibi harcamış olduğunuz giderleri belirterek ödeyeceğiniz vergiden indirim alabilirsiniz. Yoksa devam edin.

Devam ettikten sonra Vergi Hesaplama kısmı gelecek. Burada ödeyeceğiniz vergi tutarı ve damga vergisi sistemde görünecek.

Beyanname onaylama ve gönderme kısmında beyannameyi gönderenin kim olduğunu da işaretledikten sonra Onayla ve Gönder diyerek işlemi tamamlayabilirsiniz.

 

2022 Kira beyannamesi vermeme dilekçesi 

Önceki yıllarda beyanname verdiniz fakat 2021 yılında elde ettiğiniz geliriniz 7000 TL altında ise beyanname vermeyeceksiniz ama bunu vergi dairesine bildirmelisiniz. Bu işlemi basit bir dilekçe ile kira gelirinizin istisna tutarı altında olduğunu ve beyanname vermeyeceğinizi beyan edin.

Kira beyanı verilmeyeceğine dair örnek dilekçe:

…………… Vergi dairesi müdürlüğüne,

01.01.2021-31.12.2021 tarihleri arasındaki toplam kira gelirim istisna tutarının altında kaldığından beyanname vermeyeceğimi bilgilerinize arz ederim.

 

2022 Kira gelir vergisi hesaplama 

Kira gelir vergisi hesaplamak için iki ayrı yöntem yer almaktadır. Gmsi hesaplama için kullanılan yöntemler şu şekildedir;

a) Götürü gider yöntemi ile kira geliri hesaplama 

Kira gelir vergisi hesaplamak için en kolay yöntem budur. Bu yöntemde elde ettiğiniz toplam kira gelirinden istisna bedeli düşülür ve kalan tutar kaçıncı vergi dilimine giriyorsa ona göre vergilendirme yapılır.

b) Gmsi gerçek gider hesaplama yöntemi 

Bu yöntem diğer yönteme göre biraz daha zordur. Tabi bu yöntemde isminden de anlaşılacağı üzere gayrimenkul için yapılan giderler ödenecek kira gelirinden düşülmekte. Gerçek gider yönteminde aşağıdaki ve benzeri belgeye dayandırılabilen harcamalar toplam kira gelirinden düşülebilmekte. Bu giderler;

Elektrik, su v.s. harcamaları,

Konutun sigorta giderleri,

Konut için verilen harçlar, ödenen vergiler v.s.,

Bakım ve onarma masrafları,

Amortisman bedelleri,

 

2022 Kira gelir vergisi ödeme tarihleri 

Kira gelir vergisi ödemek isteyen kişiler bunu iki taksit olarak da ödeyebilmektedir.

Birinci taksit için son ödeme tarihi 31 Mart 2022 

İkinci taksit son ödeme tarihi ise 31 Temmuz 2022 

 

2022 kira vergisi nasıl ödenir?

Kira vergisinin nasıl ödeneceği vatandaşlar tarafından merak edilmektedir. Ödeme işlemi için anlaşmalı bankalar, vergi dairesi vezneleri ve kredi kartı ile internet vergi dairesi aracılığı ile ödeme yapabilirsiniz. Ödeme işlemi için en basit yöntem kredi kartı ile internet vergi dairesinden ödeme seçeneğidir. Kredi kartı ile 2020 kira vergisi ödeme işlemi için şunları yapmalısınız;

Öncelikle internet vergi dairesine kimlik bilgileriniz ya da e devlet şifreniz ile giriş yapın. 

İnternet vergi dairesine giriş yaptıktan sonra sırasıyla Beyanname İşlemleri

Hazır Beyan

Anlaşmalı Banka Kartı

Kredi Kartı ile Ödeme menülerini takip ederek ödemeyi kolayca yapabilirsiniz.

 

Kira vergisi hangi bankalara ödenir?

Kira vergisi ödemek isteyen kişiler hangi bankaları kullanabileceğini araştırıyor. Yapılan son düzenleme ile artık gelir vergisi ödeme işlemleri sadece devlet bankalarına yapılmaktadır. Vergi dairesi ile anlaşmalı bankalar şunlardır;

ZİRAAT BANKASI,

HALK BANKASI,

PTT,

Vakıf Bank.

2022 Kira beyannamesi 2022 Kira beyannamesi nasıl verilir 2022 Kira vergisi hangi bankalardan ödenir 2022 Kira vergisi nasıl hesaplanır