2022 kurumlar vergisi oranı yüzde kaç?

TAKİP ET

Tüzel kişiliğe sahip kurumların ödediği kurumlar vergisi oranının 2022 yılında yüzde kaç olduğu merak edilen konular arasında yer alıyor. Peki 2022 kurumlar vergisi oranı yüzde kaç? Yanıtı haberimizde...

Reklam
Reklam

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın her yılın başlarında açıkladığı geçici vergi oranlarından birisi olan kurumlar vergisinin 2022 yılı itibariyle yüzde kaç olacağı insanların gündeminin üst basamaklarında yer almaya devam ediyor. Tüzel kişiliğe sahip olan kurumların ödemesi gereken bir vergi türü olan kurumlar vergisinin 2022 yılında yüzde kaç olacağı konusunda tartışmalar artarak devam ediyor. Peki 2022 kurumlar vergisi oranı yüzde kaç?
2022 Kurumlar Vergisi Oranı Yüzde Kaç?
Kurumlar vergisine tabi olmak için tüzel bir kişiliğe sahip olunması gerekmektedir. Şahsi olarak kurulan veya gerçek kişiler tarafından kurumlar, kurumlar vergisini ödemek zorunda tutulmamıştır. Kurumların bir takvim yılı içerisinde elde ettikleri kazanç ve gelirlerden alınan vergi anlamına gelen kurumlar vergisinin alındığı kurumlar şunlardır:
İş Ortaklıkları
Anonim Şirketler
Kooperatifler
Limited Şirketleri
İktisadi Kamu Kuruluşları
İktisadi Amaçla Kurulmuş Dernek ve Vakıf Şirketler
Sermayesi Paylara Bölünmüş Komandit Şirketler
Yukarıda belirtilen kurumllar tüzel kişilik olarak sayıldığı için kurumlar vergisini ödemek durumundadır. Söz konusu kurumlar her 3 ayda bir kurumlar vergisini ödemek zorundadır. Türkiye içindeki kurumlardan  elde ettikleri tüm gelirler için kurumlar vergisi alınırken kanuni ve iş merkezleri Türkiye dışında olanlardan sadece Türkiye üzerinden elde ettikleri gelirlerden kurumlar vergisi alınmaktadır.
2022 yılında kurumlar vergisinin yüzde kaç olduğu henüz belli olmamıştır. Yapılan tahminlere göre 2021’de yüzde 25 olan kurumlar vergisinin bu yıl yüzde 2 azalarak yüzde 23 olması bekleniyor. 

kurumlar vergisi 2022 Hazine ve Maliye Bakanlığı tüzel kişi