2022 KYK borcu ne kadar? KYK borçları silinecek mi?

TAKİP ET

TBMM'nin gündeminde yer alan konuların arasında KYK borçlarının, faizlerin silinip silinmeyeceği, KYK borçlarından faizlerin kaldırılıp kaldırılmayacağı bulunuyor. Peki, KYK borçları silinecek mi? 2022 yılı KYK borçları ne kadar? KYK borçları siliniyor mu?

Reklam
Reklam

KYK öğrenim borcu, öğrenim bittikten iki yıl sonra ödenmeye başlamaktadır. KYK borcu bulunan birçok öğrenci bu borçların yapılandırılması, faizlerinin kaldırılması, borçlarının silinmesi gibi isteklerini uzun zamandır dile getiriyordu.  

Uzun bir bekleyişin ardından öğrencilerin dile getirdiği bu konu TBMM’de ele alındı. Uzun bir sürenin ardından ele alınan bu konuda borçların silinmesi söz konusu değil. Borçlar 18 taksite kadar taksitlere bölünecek. Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK), öğrenim kredisi alan öğrencilerin ilk taksit tarihine kadar ödeme yapması durumunda tüm faizlerinin silineceğini duyurdu. Bu açıklamaya göre öğrenciler ilk taksit tarihine kadar toplam ödemeyi yaparlarsa faizleri silinecek.  

KYK öğrenim kredi yapılandırması nasıl yapılır? 

Gelirler İdaresi İnteraktif Vergi Dairesine giriş yapın. Karşınıza çıkan sayfada e-Devlet bilgilerinizde giriş yapın. Daha sonra çıkan seçenekleri takip edip KYK borcunuzu taksitlendirebilirsiniz. KYK borcunuzu taksitlendirmek için vergi dairesine de giderek başvuruda bulunabilirsiniz. 

“18 ay taksit halinde yapılandırma gerçekleştirilecek” diyen AK Parti Grup Başkan Vekil’i Mehmet Muş, ilk ödemelerin 2022 yılının ilk aylarında başlayacağını duyurdu.  

KYK borcu ne kadar?  

KYK borcunuzun ne kadar olduğunu hesaplayarak öğrenebilirsiniz. Hesapkurdu’ndan öğrenim türünüzü, kredinizin başladığı ve bittiği tarihi ekleyerek borcunuzu öğrenmeniz mümkündür. 

Kimler KYK bursundan yararlanabilir? 

KYK bursu, yüksek öğrenim gören, tercihlerinde ilk beşe giren başarılı öğrenciler veya ihtiyaç sahibi olan öğrencilere verilmektedir. Burs, Kredi ve Yurtlar Kurumunca karşılıksız olarak verilmektedir.  

Öğrenim kredisi nedir? 

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan öğrencilere verilen maddi bir destektir. Öğrenim süreci boyunca verilen bu kredi, geri ödemeli bir borçtur. Bir öğrenci hem burs hem de öğrenim kredisini aynı anda alamaz.

kyk kyk bursu kyk borcu kyk borçları silinecek mi 2022 kyk borcu