2022 noter vekalet ücreti ne kadar?

TAKİP ET

Noter vekalet ücretleri her yıl değişmektedir. 2022 yılında da değişen noter vekalet ücretleri merak edildi. Birisine vekalet verecek olanlar notere gitmeden ve vekalet başvurusu yapmadan önce özel ya da genel vekaletname ücreti konusunda bilgi sahibi olmalıdır. Peki 2022 noter vekalet ücreti ne kadar? detaylar haberimizde yer almaktadır.

Reklam
Reklam

Noter vekalet ücretleri her yıl değişmektedir. 2022 yılında da değişen noter vekalet ücretleri merak edildi. Birisine vekalet verecek olanlar notere gitmeden ve vekalet başvurusu yapmadan önce özel ya da genel vekaletname ücreti konusunda bilgi sahibi olmalıdır. Vekalet ücretleri vekâlet türüne, sayfa sayısına ve birçok kritere göre değişmektedir. Vekalet ücreti noter ücreti tarifesi esas alınarak belirlenir. 

Vekalet nedir?
Vekalet bir kişinin başka bir kişiye kendi adına işlem yapabilmesi için verilen yetkidir. Buradaki kişi gerçek kişide olabilir veya şirket gibi tüzel kişilikler de olabilir. 

Genel vekalet nedir?
Diğer ismi umumi vekaletname olan genel vekalet kişinin yetki veren kişi adına tam yetkiye sahip olması istenen durumlarda verilen bir vekalet türüdür. Bu kapsamda tam yetki verilen kişi yetki veren kişi adına alım, satım, kiralama, kamu kurumlarındaki iş ve işlemler gibi tüm işlemleri yapabilir. ama bazı işlemler için özel vekalet istenir bu yüzden genel vekaletle bu istisnai işlemler yapılmaz bu yüzden ayrıca yetki alınması gerekir. 

Noterden vekalet alma şartları 
Bir kişiye vekalet verilebilmesi için; 

Kişinin 18 yaşını doldurmuş olması

Alim, satım, Kamu Kurumları iş ya da işlemleri hakkında yasaklı olmaması

Akli dengesinin yerinde olması gibi şartlar aranmaktadır. 
Noterden vekalet vermek için hangi belgeler gerekir?
Noterde vekalet vermek için gerekli belgeler şunlardır: 

En az 2 adet vesikalık fotoğraf,

Kimlik fotokopisi,

Eğer özel bir vekalet istiyorsanız önceden elinizde hazır bulundurmanız gereken vekalet metni (işlem süresini kısaltmak için)

Araç satış vekaleti için gerekli evraklar da yukarıdakilerdir. Ancak sadece 1 araca özel olarak vekalet verecekseniz araç vekaleti için gerekli belgeler arasında satışı yapılacak araç ruhsatını da eklemek gerekir. 
Uzakta olan birisine nasıl vekalet verilir?
Uzakta olan birisine vekalet vermek için vekalet vereceğiniz kişinin de noterde olması gerekmez bu yüzden kişi nerede olursa olsun o kişiye istediğiniz kişiye Türkiye’de herhangi bir noterlikten vekalet verilebilir. Yurt dışında yaşayan vatandaşlar ise konsolosluklardan veya ataşeliklerden istenilen belgeleri hazırlayarak başvuru yapıp ücreti ödeyerek vekalet verilebilir. 

E-devlet üzerinden birisine vekalet verilir mi?
E-Devlet üzerinden vekalet vermek şu an için mümkün değildir. Ama daha önce vermiş olduğunuz tüm vekaletleri, süresi dolanları ya da dolmak üzere olanları e-devlet üzerinden öğrenebilirsiniz. 

Noterde vekalet verme ücreti kaç TL’dir?
Noter vekalet ücretleri vekaletin türüne ve kapsamına göre değişebilir. Noter vekaletname ücretleri sadece alım yapılacaksa farklı, sadece satış yapılacaksa farklı, alım ve satım yetkisi aynı anda verilecekse farklı olabilir. 2022 yılında en düşük noter vekalet verme ücreti 230 TL civarlarındadır. Vekaletin kapsamına, sayfa sayısına göre bu ücret daha da artabilir. 

Genel vekalet ücreti kaç TL’dir?
Noterden genel vekalet ücreti en pahalı vekaletler arasındadır. Çünkü verilen vekalet sayısı fazla olduğu için genel vekaletname ücreti de artar. 2022 yılında genel vekalet ücretleri 300 TL’den başlar ve 1000 TL’ye kadar çıkabilir. 

Araç alım-satım vekalet ücreti kaç TL’dir?
2022 yılında araç alım-satım vekalet ücreti sadece satışlarda 232 TL’dir. Araç alım-satım vekalet ücreti sadece alımlarda 232 TL’dir. Araç satış ve alış vekaleti birlikte verilecekse ücret 340 TL’dir. 

Avukat vekaletname ücreti kaç TL’dir?
Avukatlara kendi adına yürüteceği davalar hususunda yetki verilebilmesi için noter avukat vekalet ücretinin ödenerek avukata vekalet vermek gerekmektedir. Belli konularda vekalet verildiği için noter avukata vekalet ücreti taban tutar olan 232 TL’den başlamaktadır. Birden fazla vekalet verilirse ya da verilen yetki sayısı fazla ise bu durumda avukat noter vekalet ücreti 1000 TL’dir.

Boşanma vekalet ücreti kaç TL’dir?
Boşanma işlemlerinde avukata verilecek vekalette noterden alınan ücret 232 TL civarındadır. Ek düzenlemeler eklenir veya ek yetkiler de verilecekse bu durumda ücret tutarı artabilir. 

Tapu vekalet ücreti kaç TL’dir?
Tapu devirlerinde noter satış vekalet ücreti ile alım ücreti aynıdır. Hem alış hem de satış vekalet ücreti 232 TL’dir. Ama alım ve satım yetkisi beraber verilirse ortalama ücret 350 TL civarındadır. 

Banka işlemleri için vekalet ücreti kaç TL’dir?
Bankalar için genellikle hesaptan para çekme, mobil ya da internet bankacılığı konusunda, hesap açılması ve kapatılması gibi işlemler için yetki verilir. Bankalar için verilecek bu yetkinin ücreti 250 TL ile 350 TL arasındadır. 

Noterden ihtarname ücreti kaç TL’dir?
Noterlerde en çok yapılan işlemlerden birisi ihtarnamedir. İhtarname özellikle işçi ve işveren arasında yaşanan uzlaşmazlıklarda işçi veya işveren tarafının başvurduğu uygulamalardan birisidir. İhtarname tutarı 232 TL civarındadır. Posta ve ek masraflar da eklenerek ortalama 250 TL civarı ödeme yapılır. 

Noter vekalet iptal ücreti kaç TL’dir?
Daha önce verilmiş olan vekaleti iptal etmek için yine notere başvuru yaparak iptal ücretini ödemek gerekir. Daha önce verilmiş olan vekaleti iptal etmek için notere kimlik, vermiş olduğunuz vekaletname, doldurulan dilekçe ve ücreti ödeyerek gidip iptal işlemini yapabilirsiniz. Noter vekalet iptal ücreti ise 232 TL’dir. 

noter vekalet ücreti noter vekalet vekaletname