2022 Radar cezaları ne kadar? Radar hız sınırı ve ceza sorgulama

TAKİP ET

Trafikte en çok rastlanan radar cezalarına yeni yıl itibariyle zam geldi. Radar hız cezaları listesi birçok vatandaş tarafından merak edilmektedir. Sürücülerin uymakla zorunlu oldukları kural neticesinde uyulmadığında ceza ödenmektedir. Radar cezası ne kadar? 2022 Radar cezası ne kadar oldu? Radar cezası nasıl sorgulanır? İşte detaylar...

Reklam
Reklam

Devlet tarafından koyulan trafik kuralları can ve mal güvenliğini sağlamak amacıyla işleme alındığından, uyulmadığı takdirde trafik cezaları devreye girer. Bu nedenle belirlenen hız sınırı geçildiğinde radar cezası olarak yansıtılmaktadır. Radar cezası ne kadar? Radar cezası nereden sorgulanır? 

Radar cezası ne kadardır? 

Ceza Kodu Hız Aşım Oranı Ceza Miktarı Ceza Puanı
51/2-a %10-%30 arası hız aşımı   314 TL 10
51/2-b %30-%50 arası hız aşımı   652 TL 15
51/2-c %50 ve üzeri hız aşımı   1339 TL 15

Radar ceza sorgulama 

 Radar cezaları dahil, plaka üzerine yazılan bütün trafik cezalarını EGM’nin resmi internet sitesinden ulaşılabilmeniz mümkündür. 

Sisteme giriş yapılmasının hemen ardından karşınıza çıkacak olan formun doğru, eksiksiz bir biçimde doldurulması oldukça önemlidir.

Form kaydettirilip gönderildikten sonra karşınıza sürücünün isim, soy isim, T.C. kimlik numarası, doğum yılı gibi bilgilerini soran bir alan çıkacak ve bu bilgilerin doğru bir şekilde doldurulması sonucunda radar cezasını öğrenme işlemi tamamlanmış olacaktır. 
Telefon üzerinden radar ceza sorgulaması işlemi için yapılması gerekenler şunlardır;

Cihazınızın SMS kısmına ”TPC PLAKANO TESCİLTARİHİ TCKKNO (VKNO)” yazarak 1189’a iletebilirsiniz.

Size gönderilen geri bildirimde tarafınıza kesilen radar ceza miktarları yer alır.

Diğer yandan daha detaylı bilgi alabilmek için “TCP AYRINTI” yazıp mesajı yanıtlamanız beklenir. Eğer mevcut bir radar hız cezanız bulunuyorsa detayları bu mesajdan sonra gelecek olan bildirimden öğrenebilmeniz mümkündür.Radar hız cezaları
Cezanın kesilebilmesi için ihlal edilen hız sınırının % 10’dan fazla olması gerekir. Bu sebeple radar ceza fiyatları 2021 yılı itibariyle hız sınırının 70 olduğu bir yerde 1340 TL olarak belirlenmiştir.
Radar cezası alan sürücüler mahkemeye itiraz yolu ile başvurabilme hakkına sahiptir. Radar cezaları bir idari para cezası olduğundan ötürü, cezanın kişiye tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde Sulh Ceza Mahkemesine başvurulması gerekir.

2022 Hız sınırı ihlali cezası ne kadar?

Hız sınırının % 30 aşılması halinde, sürücülere 10 ceza puanı verilirken para cezası olarak 314 TL uygulanır.

Hız sınırının % 30 ile % 50 arasında olması halinde 15 ceza puanı kesilirken 254 TL idari para cezası uygulanır.

Hız sınırını % 50’den fazlasını aşan sürücüleri 652 TL para cezası bekler.

Bunun yanında hız sınırını % 50’den fazla aşan sürücüler 1339 TL ödemekle yükümlüdür.

2022 Radar cezası ne kadar Hız sınırı kaç Radar cezası sorgulama Trafik cezası