2022 Şaban ayı ne zaman? Şaban ayının 1.gecesi ne zaman?

TAKİP ET

2022 dini günlerin hangi tarihlere denk geldiği araştırılmaktadır. Özellikle Şaban ayının yeni yılda hangi aya denk geldiği araştırılıyor. 2022 Şaban ayı ne zaman? Bu haberimizde Şaban ayı ile ilgili detayları sizler için derledik.İşte 2022 Şaban ayının tarihi...

Reklam
Reklam

Hicri takvime göre Şaban ayı  yılın sekizinci ayıdır. Dini inancımıza göre Recep ve Ramazan ile kutsanmış 3 aydan biridir. Peki Şaban ayı ne zaman? 2022'nin hangi ayı, Şaban hangi gün başlıyor?

Dini günler 

Üç aylar, Ramazan'ın ilk gününden başlayacak. 2022'nin üç ayı 2 Şubat 2022'de başlayacak. Recep ayının ilk günü 2 Şubat 2022'ye tekabül etmektedir. Yaklaşık üç ay kaldı. Mübarek üç aylar, Ramazan ayından başlar. Bu üç ay 2 Şubat 2022 Çarşamba günü başlayacak. 2022'de Şaban ayı 4 Mart 2022 Çarşamba günü başlayacak. Mübarek üç ayların ikinci ayı olan Şaban ayı 4 Mart 2022'de başlayacak.

Şaban ayı

Şa'bân, sözlükteki "dağılmış, gruplandırılmış" anlamına gelen sa'b kökünden türemiştir. Kameri takvimin Ramazan'dan sonra ve Ramazan'dan önceki sekizinci ayının adıdır. Üç ayın ikinci ayıdır. ve dini geleneklerde önemlidir. Bu aya İslamiyet öncesi Arab-ı bâide (Ad ve Semud) döneminde mevhâ', Arab-ı aribe döneminde va'l,'âdil veya âil, şaban, diğer aylara ise Hicri takvim arapçadır.raporlara göre bu isimler araplar tarafından ıstırap döneminde ve islam'ın yükselişi sırasında islam'ın kullanmaya başladığı dönemde kullanılmıştır. Şaban kelimesi kameri takvimin sekizinci ayının adıdır ve bu gerçeğin farklı yorumları vardır. Bir açıklamaya göre, savaşın yasak olduğu yasak aylardan biri olan Receb'den sonra kabileler silahlı saldırılar düzenlemek için gruplar halinde dağıldığı için bu isim seçilmiştir.

Ay takviminin eski adının değişmesi, ağacın dallandığı döneme denk geliyor. Peygamber şöyle buyurmuştur: "Bu ayda insa kıymetini bilemedikleri zaman amellerini Allah'a, adayacaklardır. 

Şaban ayı ibadetleri

Ramazan ayında iki gecesi dini hayatta önemli bir rol oynar. Bunlardan biri Recep ayının ilk Cuma gecesine denk gelen Regaip, diğeri ise ayın yirmi yedinci gecesine denk gelen Miraç Kandili'dir. Gelenek olarak uzun süredir bu geceler idrak edilir.. Bu günlerde gündüzleri oruç tutarken özel bir ibadet şekli yoktur.

Üç ayların  ikinci ayı Şaban ayıdır.  Peygamber bu ayı "Benim Ümmetimin  ayı" olarak adlandırmıştır. Ayşe annemiz, "Peygamberimiz Şaban ayında bazen çok oruç tutar. Peygamber Şaban ayının tamamında oruç tutardı  Bazen o kadar tutmuyorlardı " dedi. Bu gecede , Kur'an okunur ve tövbede bulunulur ve Kadir Gecesinin Kur'an'da bu aylardan ayrı olarak farz kılındığına dikkat çekti.

Bu aylarda ayın dolunay olduğu her ayın 13, 14 ve 15'inde oruç tutmak peygamberimizin hadislerindendir. Asil bir ibadet olduğu için gücü yetenler oruç tutabilir, Kur'an okuyabilir, fakirlere ve etraflarındakilere yardım edebilir.Önemli olan bütün bu ibadetlerin, Hz. Peygamber'in bize gösterdiği ölçüler dahilinde yapılmalıdır. İslam, her türlü bidatı ve hurafeyi yasaklamıştır. İbadet ederken  bizim örneğimiz peygamberimizdir.

Şaban ayı 2022 Şaban ayı ne zaman? Şaban ayının ilk gecesi Şaban ayının önemi