2022 SGK işyeri tescil evrakları nelerdir?

TAKİP ET

Yanınızda çalışacak sigortalı bir işçiniz varsa Sosyal Güvenlik Kurumu'nda tescilli işyeri dosyanızın olması gerekmektedir. SGK sigorta dosyası açmak isteyen kişiler bu işlemi kolayca halledebilir. E SGK işyeri tescil uygulaması ile kolayca bu işlemi yapabilirsiniz. SGK İşyeri Tescil Süresi Nedir? 2022 SGK dosya açılışı için gerekli evraklar nelerdir? gibi sorular merak ediliyor. İşte yanıtı haberimizde…

Reklam
Reklam

E SGK uygulaması ile işyeri tescil başvuru yaptıktan sonra evraklarınızı en geç 7 gün içerisinde bağlı olduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezi’ne elden ya da posta yolu ile göndermeniz gerekmektedir. SGK İşyeri Tescil Süresi Nedir? 2022 SGK dosya açılışı için gerekli evraklar nelerdir? gibi sorular merak ediliyor. İşte yanıtı haberimizde…

SGK İşyeri Tescil Süresi Nedir?

İşyeri tescil başvurusu yapacak olan kişiler kanunen en geç sigortalının çalışmaya başladığı gün içerisinde saat 23.59’a kadar elektronik ortamda yapılması gerekmektedir. İşçi çalıştırılan güne kadar E- SGK işyeri tescil uygulaması üzerinden tescil için başvuru yapılmaz ise daha sonra geç bildirimden dolayı Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından idari para cezası uygulanır.

 

SGK İşyeri Tescil İptali Nasıl Yapılır?

Tescil başvurusu yapıldıktan sonra iptal işlemi online olarak yapılamamaktadır. İşçi çalışmaya başlanan tarihe kadar E SGK tescil uygulaması üzerinden iptal işlemi yapılabilmekte. Fakat bu tarihi geçirdiyseniz gerekçeli iptal dilekçesi ile işyerinin bağlı olduğu Sosyal Güvenlik Merkezi’ne dilekçe verilmesi gerekmektedir.

 

2022 SGK İşyeri Bildirgesi Geç Verme Cezası Ne Kadardır?

SGK iş yeri tescili için sigortalı çalışanın başladığı gün içerisinde saat 23.59’a kadar E- SGK uygulaması üzerinden başvuru yapılmalıdır. İşlemin yapılmaması durumunda idari para cezası vardır. Bu cezalar şu şekildedir:

İşyeriniz deftere tabi değilse: 5.004,00 TL,

İşletme defterine tabi ise: 10.008,00 TL

Bilançoya tabi iseniz ya da Kamu idaresi iseniz: 15.012,00 TL idari para cezası uygulanır.

Sgk işyeri açılışının geç yapılmasından dolayı uygulanan İPC’yi 15 gün içerisinde ödemeniz halinde %25 oranında indirim uygulanır. Ayrıca sgk dosya açma işlemini verilmesi gereken kanuni süreden itibaren 30 gün içerisinde kendiniz vermeniz ve 15 gün içinde ödemeniz halinde ise yukarıda belirlenen tutarların 3/4’ünün 1/4’ünü ödersiniz. 

 

2022 SGK Dosya Açılışı İçin Gerekli Evraklar Nelerdir? 

SGK açılış evrakları herkes için farklıdır. Yapılacak işin niteliğine ve işverene göre farklılık göstermektedir. 

 

2022 Sürekli İşyerleri İçin SGK İşyeri Tescil Evrakları Nelerdir?

Sürekli işyerleri için gerçek kişilerden istenen SGK tescil evrakları şu şekildedir;

İşyeri bildirgesi ( E SGK tescil uygulamasından alıp imzalamanız gerekiyor)

İşveren kimlik fotokopisi,

İşveren imza beyannamesi ( eğer tescil evraklarını elden SGK’ya verecekseniz istenmez.) Posta ya da kargo vs. yolu ile gönderecekseniz istenir.

Vergi levhası fotokopisi,

Kanuni vekil varsa vekaletname ve kanuni vekile ait kimlik fotokopisi.

Sürekli işyerleri için tüzel kişilikler yani şirketler, adi ortaklıklar, koeparatifler vs. için yukarıdaki belgelere ek olarak bazı belgeler istenebilir. Bu belgeler şu şekildedir;

Şirket/tüzel kişi ortaklarına ait kimlik fotokopileri,

Ticaret sicil gazetesi örneği,

Şirket imza sirküleri ve yetkili kişilere ait belgeler.

Şirket vergi levhası

Geçici işler için SGK tescil evrakları

İhaleli iş ya da bina inşaatı için sigorta dosyası açma evrakları şu şekildedir;

İşyeri bildirgesi ( E SGK tescil uygulaması onay kısmında aldığınız)

İşveren kimlik fotokopisi,

Vergi levhası ( işveren vergiye tabi değilse istenmez),

İhaleli işlerde ihaleye ilişkin sözleşme,

Bina inşaatlarında bina inşaatı ruhsatı,

Kanuni vekil varsa vekaletname ve vekilin kimlik fotokopisi.

İmza sirküsü. Eğer işveren olarak kendiniz SGK’ya ssk dosyası açma evraklarını teslim edecekseniz imza sirküsü istenmez.

Tüzel kişiliklerin ihale/inşaat sigorta dosyası açılışı içinde bazı evraklar gereklidir. Diğer evraklara ek olarak tüzel kişilik geçici işyeri tescili için şu belgeler gereklidir;

Tüzel kişi yetkililerine ait kimlik fotokopileri ve imza sirküleri,

Ticaret sicil gazetesi fotokopisi,

Şirket vergi levhası.

E bildirge kullanıcısı için de başvurular artık E SGK sistemi üzerinden yapılmaktadır.

2022 SGK Taşeron Dosyası Açma İşlemleri Nelerdir?

Taşeron dosyası açmak isteyen kişiler Alt taşeron diğer adı ile aracı tescilleri için E-SGK tescil uygulamasını kullanabilirler.  Alt taşeron dosyası açmak için şu adımları izleyebilirsiniz;

E-SGK tescil uygulamasına e-devlet şifreniz ile giriş yapınız ⇒ SGK işyeri tescil uygulamasına giriş.

T.C. ve e-devlet şifrenizi yazdıktan sonra UYGULAMAYA GİT diyerek devam edin.

Uygulama ana sayfasına giriş yaptıktan sonra ise “DEĞİŞİKLİK İŞLEMLERİ” ve “YENİ DEĞİŞİKLİK” kısmını seçiniz.

Burada alt taşeron olarak tescil edilecek olan ana dosyanın SGK sicil numarasını 23 haneli olarak ( 11234121212345671231212) şeklinde giriniz.

Buradan sonraki süreç normal tescil gibi olacaktır.

Alt taşeron SGK tescil aşamasında e-bildirge kullanıcısı tanımlanamamaktadır.

Buradan tescil işlemini tamamladıktan sonra referans numarasını not alın.

Yukarıda belirtilen SGK dosya açılış evraklarına ilave olarak taşeronluk sözleşmesi ve e bildirge şifre başvuru formları ile sözleşmesini de ekleyin. E bildirge şifre başvuru formu ve sözleşmelerini buradan indirebilirsiniz ⇒ e bildirge şifre başvuru formu ve sözleşmeleri indir.

Alt taşeron işyeri tescil için gerekli evrakları ile başvuru yaptıktan sonra SGK tarafından alt taşeron SGK dosya açılışı onaylanır.

SGK alt taşeron işyeri tescili onaylandıktan sonra e bildirge kullanıcısı olarak bildirilen kişinin e-devlet şifresi ile SGK şifresini e-devletten alarak işe giriş ve bildirge gönderme sürecini başlatabilirsiniz.

 

İhaleli İşlerde SGK Dosya Açma İşlemi Nasıl Yapılır?

Geçici ihaleli işlerde de dosya açma işlemi yapılmaktadır. Geçici ihaleli işlerde de dosya açma işlemi şu şekildedir;

En geç ihaleli işin başlama tarihi yani işçi çalışma tarihine kadar SGK tescil uygulaması üzerinden tescil girişi yapılmaz gerekmektedir.

En geç 7 gün içerisinde SGK dosya açma gerekli evrakları ile bağlı bulunduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezi teslim etmeniz gerekmektedir. Evrakları elden ya da posta yolu ile gönderebilirsiniz.

Sgk açılışı için gerekli evrakları ile başvurudan sonra SGK tescili onaylar ve bu süreçten sonra artık giriş yapılarak bildirim sağlanır.

2022 SGK işyeri tescil evrakları 2022 SGK işyeri tescil süresi nedir 2022 SGK işyeri tescil evraklarını geç teslim etme cezası nedir