2022 SGK özel inşaat dosya açma işlemleri nasıl yapılır? İnşaatlarda SGK dosya açma süresi nedir?

TAKİP ET

İnşaat için SGK başvurularının nasıl yapıldığı müteahhitler tarafından araştırılmaktadır. Ruhsata tabi bina inşaatı yaptırmanız durumunda Belediye'den yapı kullanma izin belgesi almanız gerekir. Bunun için öncelikle SGK'da dosya açtırmanız ve inşaat için gerekli olan sigorta primi bildirimi yapmanız gerekmektedir. Peki, İnşaat için SGK dosya açılışı nasıl yapılır? 2022 inşaatlarda SGK dosya açma süresi nedir? İşte merak edilen tüm detaylar…

Reklam
Reklam

İnşaat işiyle uğraşan kişiler öncelikle SGK’ya başvurarak dosya açtırmaları gerekmektedir. Aksi halde belediyeden ruhsat almanız mümkün olmamaktadır. Peki İnşaat için SGK dosya açılışı nasıl yapılır? 2022 inşaatlarda SGK dosya açma süresi nedir? İşte merak edilen tüm detaylar…


2022 inşaatlarda SGK dosya açma süresi nedir? 
Belediye’den yapı ruhsatı alındıktan sonra kanunen iki sene içerisinde inşaata başlanmalı ve inşaat SGK dosyası açılmalıdır. Eğer iki sene içerisinde inşaatta bir çalışma yapılmayacaksa bu durum bir dilekçe ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilmelidir. Bildirim yapılmaması durumunda SGK inşaat ruhsat tarihinden itibaren en geç 2 yıl sonrasına kadar işyeri dosyası tescil ettirmediğinizde işyeri tescil evraklarını vermenizi sizden isteyecektir. Evrakları vermediğiniz takdirde de cezai işlem uygulayacaktır.
Özel inşaat SGK bildirimi için gerekenler şu şekildedir:

Eğer ruhsat alınış tarihinden itibaren 2 yıl içinde inşaata başlamazsanız inşaata başlamadığınızı ve başladığınızda inşaat SGK dosya açılışını bağlı olduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezi’ne dilekçe ile bildirin.

Eğer inşaata başlarsanız en geç başlama tarihinden 1 gün önce SGK işyeri tescil başvurunuzu yapın.
İnşaat işlerinde SGK dosya açılışı nasıl yapılır?
SGK dosya açma işlemi oldukça basit bir işlemdir.  Sigorta açılışı için ilk başta başvuruyu E-SGK işyeri tescil ekranından yapmanız gerekmektedir. SGK dosyası açma işleminin artık online olarak yapılması zorunlu hale gelmiştir. Eskiden Sgk işyeri dosya açma işlemi hem belgeler ile hem online yapılmakta iken SGK pandemi kapsamında yaptığı son düzenleme ile online başvuru yapmak zorunlu hale gelmiştir.

E-SGK sisteminden online olarak SGK dosya açılışını yaptıktan sonra yapmanız gereken tek işlem inşaat işyeri tescilde istenen evrakları bağlı bulunduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezi’ne göndermektir.

 
SGK inşaat dosyası açmak için gerekli evraklar nelerdir?
Online olarak yapılan SGK işyeri açılış işlemlerinin ardından inşaatlar için gerekli olan sigorta dosyası açma evraklarını teslim etmeniz gereklidir. Bu işlemi elden ya da posta yolu ile bağlı olduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezi’ne gönderebilirsiniz. 
Bina inşaatı sigorta dosyası açma işlemleri için gerekli evraklar şu şekildedir:

E-SGK işyeri tescil ekranında onay aşamasında almış olduğunuz işyeri bildirgesi ( bildirgeyi imzalayın)

Bina inşaatı sahibine ait kimlik fotokopisi,

Bina inşaatı ruhsatı.

Eğer inşaat şirket v.s. gibi tüzel kişilik adına açılacaksa bu evraklara ilave olarak özel bina inşaatı SGK dosyası açılış evraklarını da vermeniz gereklidir. Bu evraklar şu şekildedir:

Ticaret sicil gazetesi fotokopisi,

Yetkili kişilerin imza sürküleri .

Şirket vergi levhası fotokopisi.Özel bina inşaatı SGK tescili için gerekli evraklar işyeri durumuna ve bazı istisnai durumlara göre farklılık da gösterebilmektedir.
 
Online olarak SGK işyeri açılışı yaparken e bildirge kullanıcısı da tanımlanmaktadır. Bu nedenle sigorta dosyası için gerekli evraklar ile birlikte e bildirge sözleşmesi ve başvuru formlarını vermenize gerek yoktur. E bildirge şifresi için işyeri yetkilisi tarafından e devlet sisteminde onay verilmesi yeterli olacaktır.

Bina inşaatı SGK otomatik tescil işlemi nedir?
Yapılan son düzenleler doğrultusunda Belediye’den yapı ruhsatı almanızla beraber SGK inşaatla ilgili otomatik tescil açmakta ve size tescil tebligatını göndermektedir. İnşaata başlamışsanız otomatik olarak açılan bu dosya üzerinden bildirim yapmaya devam etmeniz gerekmektedir. SGK tarafından otomatik açılış yapıldığı için sizin E-sgk işyeri tescil uygulamasından ayrıca başvuru yapmanıza gerek yoktur.

Tüm bunlar doğrultusunda yapmanız gereken işyeri bildirgesi ve sigorta girişi için gerekli evraklar ile birlikte SGK’ya başvuru yapmanızdır. İnşaata hemen başlamamanız durumunda ise SGK’ya dilekçe yazarak inşaata başlamayacağınızı, başlamanız durumunda işyeri açılışı için gerekli evraklar ile birlikte başvuru yapacağınızı iletmelisiniz. Daha sonra başlayacak olsanız bile otomatik olarak tescil edilen bu dosya üzerinden inşaata devam etmeniz gerekecek.

Kat karşılığı inşaat SGK dosya açılışı nasıl yapılır?
Tescil aşaması ve özel inşaat dosyası açmak için gerekli evraklar yukarıda belirtilenlerle aynıdır. Fakat bu durumda özel bina inşaatı işyeri tescilinin kimin adına açılacağı konusunda tereddüt edilmektedir. Eğer müteahhitlik sözleşmesi varsa ve anahtar teslim bir iş yapılacaksa dosya müteahhit adına açılmalıdır. İnşaat sahibi kendi yapıyorsa anahtar teslim sözleşmesi yoksa bu durumda ruhsat sahibi adına dosya tescili açılması gerekmektedir.

2022 sgk özel inşaat dosya açma işlemleri 2022 sgk inşaat dosya açma süresi sgk inşaat dosya açmak için gerekli evraklar