2022 Sigortalı çalışan vergi mükellefi olabilir mi? Sigortalı çalışırken işyeri açmak

TAKİP ET

Sigortalı çalışanların merak ettiği vergi mükellefi soruları sıkça sorulmaktadır. Basit usul vergi mükellefi sigortalı olabilir mi? Sigortalı çalışan bir kişi iş yeri açabilir mi? İş yerin varken başka yerde sigortalı çalışılabilir mi? Sigortalı çalışan vergi mükellefi hakkında merak edilenler ve detaylar haberimizde yer almaktadır

Reklam
Reklam

Çalışanların en çok merak ettiği sigortalı biri işyeri açabilir mi sorusuna siz değerli okurlarımız için haberimizde yanıtladık. Yeni yılla beraber değişkenlikler oldu mu sorusu ise merak edilmeye başladı. SSK'lı çalışanların iş yeri açma ve vergi mükellefleri hakkında detaylar şöyledir;

2022 SSK'lı çalışam işyeri açabilir mi? 

4a eski ismi ile sigortalı çalışırken işyeri açmanıza engel teşkil edecek bir durum söz konusu değildir. Sosyal Güvenlik Kanunu’na göre ssk’lı çalışırken işyeri açmak konusunda Kanunda bir engel yoktur. İşyerinin kendi işyeriniz olmaması ve bu işyerinde fiili olarak çalışıyor olmanız tabi ki kanunen aranan şartlar arasındadır. Ancak ssk’lı iken işyeri açmak hususunda vergisel açıdan engel ya da sorun teşkil edebilecek bazı durumlar mevcuttur. 

Basit usul vergi mükellefi ssk'lı olabilir mi? 

Sigortalı çalışan birisi basit usülde vergi mükellefi olamaz. Basit usül vergi mükellefi olmanın başlıca şartlarından olan ise işin başında fiilen durmaktır. Sigortalı çalışan bir kişi bu şartı yerine getirmezse basit usül vergi mükellefi olamaz. 

Vergi mükellefi olan SSK'lı olabilir mi? 

Başka bir yerde 4a ssk kapsamında çalışmaya devam edebilirsiniz. İşyeriniz ve ya şirketinizin aktif kaydı ve mükellefiyeti devam edebilir. Bunda bir sakınca bulunmamaktadır. Ancak burada şuna dikkat etmeniz gerekmektedir.

Bir işyerinde çalışırken aynı zamanda bir işyeri açmak mümkün mü? 

4a yani ssk kapsamında bir işyerinde sigortalı çalışırken kendi adınıza bir işyeri açabilirsiniz. Bu durumun hem avantaj hem de dezavantajları vardır. 

Kamu işçisi şirket kurabilir mi? 

 Kamuda sürekli işçi kadrosunda olanların şirket kurmalarında ya da vergi mükellefiyeti açmalarında kanunen bir sakınca bulunmuyor.

sigortalı çalışan vergi mükellefi sigortalı çalışan iş yeri açma