2022 Sosyal Güvenlik Kurumu eksik gün nedenleri

TAKİP ET

Sosyal Güvenlik Kurumu eksik gün nedenleri açıklamalarını sizler için araştırdık. 2022 SGK eksik gün kodları nelerdir? İşte tüm ayrıntılar haberimizde yer almaktadır.

Reklam
Reklam

2022 SGK eksik gün nedenleri

Gün bildirimi eksikliği, bir ay içinde 30 günden az olan bir çalışanın prim ve hizmet dosyasında kusur bildirimi ve nedenini açıklaması olarak tanımlanmaktadır.Ay içinde 30 günden az çalışanların hizmetleri SGK'na bildirilmektedir. 
SGK eksik gün bildirimi kalktı mı?
İş verenlerin en çok merak ettiği sorulardan biri de eksik gün bildirimin kalkıp kalkmaması ile ilgilidir. Eksik gün bildirimin eksik gün bildirim formu ile yapılması ortadan kaldırıldı. Aylık prim ve hizmetler belgelerinde eksik gün nedeni ve sayısı bildirilmek zorunda. SGK tarafından bu belgelerin saklanması ön görülmektedir. Daha sonra talep olabilmektedir. 
Eksik gün bildirimi (ek-10) bildirim tarihi
Aylık prim ve hizmet çeklerinde eksik gün bildirimi yapıldığı için, bildirim süresi aynı zamanda eksik gün bildirimi için de son tarihtir. Özlü ve kaliteli hizmet beyannamesini geçen illerde, her ay için son tarih bir sonraki ayın 26'sı, diğer iller için son tarih 23'tür.
SGK 2022 eksik gün bildirimi nasıl yapılmaktadır?
Bildiğiniz gibi geçmişte işverenler, işe gelmedikleri gün sayısını sosyal güvenlik kurumuna bildirmek ve 30'dan az çalışan sigortalıların devamsızlık nedeni ve gün sayısı da dahil olmak üzere ek 10 form eklemek zorundaydılar. bir ayda günler. Ancak geçen yıl yasa, kayıp günleri bildirme zorunluluğunu kaldırdı.
İşverenler aylık prim ve hizmet belgelerini eksik gün ve nedeni bildirmek zorunda. Eksik gün bildirim formu ile bildirim kaldırıldı. Fakat SGK tarafından öngörülen en az 10 yıla kadar rapor, sözleşme, belgelerin saklanması yönündedir. 
2022 SGK eksik gün kodları
01-İstirahat
SGK'na geçici iş göremezlik raporu alan sigortalıların bildirmesi gerekmektedir. Sonradan düzenlenebilir belge niteliğini taşımamaktadır. Raporu bulunan çalışan bu kodla bildirim yapamaz, çalışamaz bildirimi yapamazsa idari para cezasına çarptırılır. 
03-Disiplin cezası
Eksik çalışan sigortalının disiplin cezası almışsa ay içinde bildirmesi gerekmektedir. 30 günden az çalışma nedeni bu kodla bildirilmektedir. Sonradan düzenlenebilir belge niteliği taşımamaktadır. 
4-Gözaltı
Bu kod, herhangi bir nedenle gözaltına alınan çalışanların, gözaltı nedeniyle çalışmadıkları günlerin sayısını sosyal güvenlik kurumuna bildirmelerine olanak tanır. Gözaltı süresi boyunca çalışanlar işten çıkarılmayacaktır.
5-Tutukluluk
Tutuklanan sigortalının eksik gün bildirimi için kullanılır. Tutuklanmaya ait belge ispat edilebilir. Sonradan düzenlenemez.
06-Kısmi İstihdam
Yarı zamanlı iş sözleşmesine göre, yarı zamanlı çalışanlar vb. 30 günden az devamsızlık durumunda çalışanları bilgilendirmek için kullanılır. 06- Kısmi çalışma devamsızlık kodu hakkında bilgilendirilenler, herhangi bir sosyal güvenlik sigortası yoksa, ayın kalan günleri için genel sağlık sigortası ücreti ödemeleri gerekebilir.
07-Puantaj
SGK'na ay içerisindeki eksik çalışanların bildirmesi gereken koddur. SGK eksik gün nedeni 7 için sonradan belge kabul edilemezdir. Düzenlendiği ay geçerlidir. 
08-Grev
SGK'na grevdeki çalışanın bildirmesi gerektiği koddur. Grev çalışanlarına verilen haktır. Grev boyunca gelmeyen çalışan bu kodla eksik bildirilir. 
9-Lokavt
İşveren tarafından lokavt kararı nedeni ile çalışanların çalışmadığı gün sayısınca SGK'na eksik gün bildirilmesi gerekn koddur.
10-Genel hayatı etkileyen olaylar
Doğal afet gibi olayları nedeni ile işyerinin faaliyeti sürdürmemesi durumunda işçinin çalışmadığı gün kadar SGK'na bildirilen koddur. 
12-Birden fazla
İşçisinin bir ayda 30 günden az çalışmasının sebebi birden fazla ise bu kod ile bildirim yapılır.Örneğin, işçi 3 günlük bir rapor aldıysa ve ardından Ocak ayında 7 ödenmemiş gün aldıysa , o zaman 12 eksik gün koduyla sosyal güvenlik kurumunda eksik bir gün var demektir.
13-Diğer nedenler
SGK eksik gün nedeni 13 kodu ile bildirilmesi, bazıları düzenlenebilir nitelikte yer almaktadır. Diğerleri ise sonradan düzenlenebilir.
15-Devamsızlık
Devamsızlık yapan işçinin ay içerisinde SGK'na bildirdiği koddur.
16-Fesih tarihinde çalışmamış
İş sözleşmenin feshinde çalışmayan işçi için eksik gün bildirimi bu kodla yapılmaktadır. Sonradan düzenlenebilir belge değildir. 
17-Ev hizmetlerinde 30 günden az çalışma
SGK'na ek 9 10 günden fazla 30 günden az çalışanların SGK'na bildirdiği eksik gün kodudur.
18-Kısa çalışma ödeneği
Kısa çalışma ödeneği alanların İşkur'a bildirdiği koddur. 
19-Ücretsiz doğum izni
Bildiğiniz üzere annelik izin bitim tarihinden 6 ay süren bir ücretsiz izin bulunmaktadır. Ücretsiz doğum izninde olan çalışanların SGK 19 kodu ile bildirim yapmaktadır.
20-Ücretsiz yol izni
Yıllık izne ek olarak ücretsiz yol izni olan çalışanların bildirdiği koddur. 
21-Ücretsiz izin
SGK'na ücretsiz izne ayrılan çalışanların eksik gün bildirimi yapılan koddur. İspatı işveren tarafından ücretsiz izin belgesi ile yaplmaktadır. 
23-Yarım çalışma ödeneği
Doğum sonrasında İşkur'dan yarım çalışma ödeneği alan çalışanların 30 günden az süre eksik bildirimi için kullanılan koddur. Çalışan 15 gün çalışırken 15 gün eksik kodla bilrilmektedir.
24-Yarım çalışma ödeneği ve diğer nedenler
Yarım çalışma ödeneği aldığı süresince işyerinde herhangi bir sebepten dolayı eksik çalışanların bu kodla bildirilmesi gerekmektedir. 
25-Diğer belge/Kanun Türlerinden gün tamamlama
Çalışanların birden fazla belge ya da kodla bildirmesi gereken eksik gün bu kodla bildirilmektedir.
26-Kısmi istihdama izin verilen yabancı uyruklu
Ay içerisinde yarı zamanlı çalışmalarına izin verieln yabancı uyrukların 30 günden az süreli çalışma sürelerine ait bildirmesi gereken koddur.
27-Kısa süreli ödeneği ve diğer nedenler
Eksik çalışma nedeninin birden fazla olması durumunda bildirim yapması gereken koddur.
28-Pandemi ücretsiz izin
Kovid-19 salgını nedeniyle pandemi sürecinde ay içerisinde 30 günden az başka çalışma nedeni olanların bildirmesi gerekn koddur.
29-Pandemi ücretsiz izin ve diğer
Ay içerisinde 30 günden az başka çalışma nedeni olanların bildirmesi gereken koddur.
Ek 10 formu
Bazı durumlarda SGK eksik gün bildirim yapılması Ek 10 formu ile yapılmaktadır.
Kısa süreli ödeneği alan işçi SGK bildirimi
Malumunuz İşkur tarafından, işyerinde faaliyetlerin bitmesi veya azaltılması gibi durumlarda gerekli şartları sağlayan sigortılara 3 ay süreyle kısa süreli çalışma ödeneği ödenmektedir. Bu sürede işveren işçiyi işten kovamaz. 30 günden eksik çalışan işçi için eksik gün bildirimlerinde:
*Tek neden kısa süreli ödenek ise bu gibi durumlarda eksik gün nedeni: '18 kısa süreli ödenek' olmalıdır.
*Başka bir neden varsa '27-Kısa çalışma ödeneği ve diğer nedenler' kodu ile yapılmalıdır.
Eksik gün bildirimi cezası ne kadardır?
Eksik gün bildirimi yapılmadığı taktirde bir idari para cezası uygulanmamaktadır. 
 

SGK SGK eksik gün bildirimi 2022 SGK eksik gün