2022 Torbada geri dönük bağkur tescili

TAKİP ET

2008 yılından önce vergi ya da çiftlik kaydı olanlar için önemli olan torbada geriye dönük bağkur tescili geriye dönük borçlanmada etkisi var mı soruları sorulmaya başladı. 2022 yılına giriş yapılmasıyla bağkur da geriye dönük borçlanma çıkacak mı sorusu sıkça sorulmaya başladı. Bağkur da geriye dönük borçlanma hakkı ile emekli olmak isteyenlerin sayısı gün geçtikçe artış göstermektedir. Torbada geri dönük bağkur tescili hakkında merak edilenler haberimizde yer almaktadır

Reklam
Reklam

Vatandaşlar geriye dönük tescilin ne olduğunu ve bundan kimlerin yararlanabileceğini sıkça araştırmaktadır. 2008 yılından önce tarım üzerinden işlemler yapanlar için geçerli mi sorusu ise merak konusu oldu. Geçmiş bağkur borçlanma hakkında sıkça araştırılanlar haberimizde siz değerli okurlarımız için yer almaktadır 

2022 Bağkur geriye dönük tescil nedir, kimler yararlanabilir? 

Esnaflık kaydı, vergi kaydı, şirket ortaklığı kaydı v.s. olan ve ticaretle uğraşarak vergi ödemiş ancak bu kayıtlarına göre Sosyal Güvenlik Kurumu’na müraacat ederek bağkurunu açtırmamış olan kişilerin şu an bu kayıtları için bağkur açtırma hakkı yok. Çünkü 01 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe giren 5510 Sayılı Kanun’da bu husus açık ve net olarak belirtilmiş.  Mahkemeye verenler de sonuç alamıyor. Hal böyle olunca kanuni bir düzenleme zorunlu ve gerekli bir hal alıyor. Zira bu hakkın verilmesi ile emekli olabilecek binlerce mağdur var.

Bağkurdan gün satın alma nasıl olur? 

Bağkurdan gün satın almak için başlıca şartlar gerekmektedir. Prim dolayı dondurulan hizmet içerisinde geçen süreler yeniden borçlanmaya tabi tutulmaktadır. Yurtdışı borçlanma, askerlik borçlanma gibi yollarla gün satın almakta oldukça mümkündür. 

Bağkur kaydı olmayan sicil affı

 Vergi ve şirket ortaklığı 2008/Ekim ayı öncesi kayıtlara tescil açılmadığı gibi odalarda sicil kaydı olanlar için de tescil kaydı açılmamakta. Ancak vergi mükellefi olup da bağkur kaydı olmayanlar ile ilgili olası bir bağkur tescil affı durumunda sicil kaydı olup bağkur kaydı olmayanlar da yararlanmış olacaklardır.

Tarım bağkuru geriye dönük borçlanma nasıl olur? 

Tarım yani çiftçi bağkur kapsamında 2008 öncesinde adınıza satmış olduğunuz arpa, buğday, pancar, tütün, süt v.b. gibi tarımsal ürünlerden kaynaklı bir kesinti varsa ve tescilinizi geriye çekebilirsiniz. Eğer kesinti varsa tesciliniz kesintinin yapıldığı tarihi takip eden ay başından itibaren başlar. Çiftçi bağkuru geriye dönük borçlanma hakkından yararlanabilmeniz için kesintisinin 01 Ekim 2008 tarihinden önce olması gerekiyor.

bağkurda gün satın alma torbada geri dönük bağkur tescili bağkur geçmiş gün silme