2022 Yaşlılık aylığı ne kadar oldu? Yaşlılık aylığını kimler alabilir?

TAKİP ET

2021 yılının sonuna gelinmesiyle yaşlılık aylığının ne kadar olduğu araştırılmaya başladı. 65 yaş aylığı nedir, kimlere verilir sorusu ise sıkça sorulmaya devam ediyor. Yaşlılık aylığı nasıl alınır, ne kadardır sorularının yanıtları detaylarıyla haberimizde yer almaktadır

Reklam
Reklam

Yaşlılık aylığı son zamanlarda sıkça araştırılan konular arasında yerini alıyor. Kişinin yaşının ilerlemesi ve iş yapamama durumuna gelmesinden sonra devlet tarafından kişiye verilen maaş olarak bilinir. Fakat bu maaştan kimler yararlanabilir sorusu da merak konusu oldu. Halk arasında emekli maaşı ve yaşlılık maaşı karıştırılmaktadır. İşte detaylar..

Yaşlılık aylığı nasıl alınır?

Kişilerin bu maaştan yararlanabilmesi için öncelikle başvuru yapmaları ve bu belgeyi Valiliğe ya da Kaymakamlığa verilmesi gerekmektedir. Başvuru formunda yer alan alanlar eksiksiz ve doğru şekilde doldurulması gerekmektedir. Bunun yanı sıra il ya da ilçe idare kurulu tarafından muhtaçlık kararı çıkması gerekmektedir.   Bu karar çıktıktan sonra onay verilen kişiler hakkında çalışma başlatılarak her ay yaşlılık maaşını almaktadır. 

Yaşlılık aylığı ne kadar?

65 yaş aylığı diğer adıyla yaşlılık aylığı 711,5 TL ödemesi yapılırken bu tutar 864,89 TL'ye çıktığı görülmektedir. Belirlenen bu tutar 2021 yılına ait olması nedeniyle 2022 yılına ait tutarlar ise merak konusu oldu. Bunun yanı sıra engellilere verilen ödeme de 851,95 TL'den 1035,63 TL'ye çıkarıldı. 

PTT 65 yaş maaş aylığı sorgulama 

65 yaş maaş aylığı sorgulamak için öncelikle telefon hattından 144 aranmalıdır. Ne kadar alacağını merak eden vatandaşlar bu numara üzerinden istedikleri bilgiye kolaylıkla sahip olabilirler. Son günlerde görüldüğü üzere ekonomi de yaşanan durumlar bütün vatandaşları etkilemektedir. Bununla birlikte yaşlı ve engelliler de geçim sıkıntısı çektiğini belirtiyor. Bu nedenle konu hakkında çalışmalar devlet tarafından yapılmaktadır. 

65 yaş üstü maaşı kimler alabilir? 

65 yaşını doldurmuş bireylerin başvurması 

Sosyal Güvenlik Kurumundan (SSK, Emekli Sandığı, BAĞ-KUR) aylık ya da gelir hakkından faydalanmayan kişilerin olması 

2022 sayılı Kanunda belirtilen muhtaçlık seviyesinden daha düşük bir gelire sahip olanların başvurması ve beraberinde Valilik ve Kaymakamlık tarafından başvuran kişinin durumunun tespiti yapılmış olması 

Kadınlar kaç yaşında yaşlılık maaşı alır? 

Kadınların sigorta prim gününü doldurması beraberinde 58 yaşını doldurmaları halinde yaşlılık ayılığından faydalanabileceği bilinmektedir. Genel bakımdan kadınlar erkeklere nazaran daha hızlı yaşlanabilen vücut yapısına sahip olup sorumlulukları erkeklerden daha fazladır. Bu nedenle kadınların yaş sınırı erkeklere göre daha düşük olmaktadır. 

Hangi sigortalılar daha kolay şartlarla yaşlılık aylığına hak kazanır? 

Çalışmaya başladığı tarihten önce malul olan bireyler

Engelli olması nedeninden kaynaklı vergi indiriminden yararlanan vatandaşlar

Çalışma gücü kaybı yaşayan kişiler

Maden işyerlerinin yer altı işlerinde çalışan kişiler

Erken yaşlandığı tespit edilen vatandaşlar

2022 yaşlılık aylığı ne kadar 65 yaş maaşı ne kadar yaşlılık maaşı nedir yaşlılık maaşını kimler alır