2022 yılı buğday yetiştirme maliyeti ne kadar? Buğday yetiştiriciliğinden ne kadar kazanç sağlanır?

TAKİP ET

2022 yılında buğday yetiştiriciliğinin ne kadar para kazandırdığı merak edilen konular arasında yer alıyor. Buğday yetiştiriciliği yapmak isteyenlerin merak ettiği konulardan bir olan bu durum hakkında bilgileri sizler için derledik. 2022 yılı buğday yetiştirme maliyeti ne kadar? Buğday yetiştiriciliğinden ne kadar kazanç sağlanır? Detaylar haberimizde.

Reklam
Reklam

Buğday ne kadar para kazandırır? 

Her bölgedeki maliyetler ve gelirlerin farklı olmasına rağmen, ürünün doğru bir şekilde yetişmesini sağlarsanız tabloda artı ya da eksi %5 oranında değişim görülebilmektedir. Buğdayın ne kadar kazandırdığını 100 dönüm üzerinden hesaplama yapalım ve 1000 metre kare dekar/dönüm üzerinden hesaplayalım. 

Buğday için tarla kirası: 150 TL 

Dönüm başı sulama birliğine ödenen para: 36 TL 

Pulluk ile Sürek dönüme 3 litre: 15 TL 

Goble ile toprak parçalama 1 litre: 5 TL 

Tapan ile Tesviye 0,75 litre mazot: 3,75 TL 

Mibzer ile ekim 0,50 litre mazot: 2,5 TL 

Tohum dönüme sertifikalı: 

22 kilo *1400 TL=30,8 TL 

Gübre taban 30 kilo x 1.4 = 42 TL 

Gübre üst 30 kilo x 1.4 = 42 TL 

Pas ilacı atmak için mazot sarfiyatı 0,50 litre /dönüm: 2,5 TL 

Ot ilacı için mazot masraf 0,50 litre = 2,5 TL 

Ot ilacı pas ilacı dönüm başı masraf: 15 TL 

Biçer masrafı dönüm başı: 20 TL 

Sulama işçiliği dönüm başı: 12 TL 

Yapılan hesaplamaya göre 1 dönüm buğday maliyeti 379 TL, 100 dönüm için toplam maliyet ise 37.900 TL olur. Böylelikle ortalama toplam gideriniz 38.000 TL olacaktır. 

Hesaplanan maliyete göre gelirlerde de değişiklikler olabilmektedir. Dönüm başına buğday gelir hesabı ise şöyle: 

Dönüm başı 700 kilo ortalama ofis alımları: 700*1.050 TL=735 TL 

Mazot desteği doğrudan gelir ve Gübre desteği toplam: 22 TL 

Dönüme 13 balya saman gelirinin bugünkü değeri: 5 TL 

Yapım işçiliği 1,5 TL olarak düşünülürse dönüm başı kazanç: 45 TL 

Sertifikalı tohum ve ürün desteği dönüme: 20 TL 

Tüm bu gelirler toplandığında bir dönüm için toplam buğday kazancı 822 TL’dir. 100 dönüm üzerinden hesaplarsak 100 dönüm x 822=82 bin TL. Toplam ortalama gider 38 bin TL’ydi. Elde edilen toplam kazançtan, maliyet düşürüldüğünde (82 bin TL-38 bin TL); 100 dönüm buğday için 44 bin TL kazanç sağlanmaktadır. 

Buğday maliyet analizi 

2022 yılı Buğdayın yetiştirilmesi ve bakımı (buğday maliyet analizi) 300 ila 800 TL arasında değişiklik göstermektedir. 

1 dönüm için buğday kazancı 

Sulama, iyi hava koşulları, kaliteli tohum ve gübreyle tek deklarasyondan 750 kg kadar buğday alabilirsiniz. İklime ve toprak yapısına bağlı olarak da 1000 kg’a kadar olan alanlar mevcuttur. 2022 yılı buğday alım fiyatı 3,5 TL’dir. 

1 dönüme ne kadar buğday ekilir? 

Bu durum ekim şekline göre farklılık göstermektedir. Eğer mekanik ekim yapıyorsanız dekara 16-18 kg arası tohum yeterliyken; serpme ekim yapıyorsanız bu oran 25-30 kg buğday tohumuna kadar çıkmaktadır. 

1 dönüm tarladan ne kadar buğday alınır? 

Ekim zamanına ve gübreleme işlemine göre farklılık gösteren bu durumda; yağışın fazla olmadığı ya da zamansız olduğu vakitlerde, sulama yapılmayan tarlalarda değişmekte ve yaklaşık olarak 1 dekardan en az 300 kilo kadar buğday elde edebilirsiniz. 

1 dönüm tarladan ne kadar saman çıkar? 

Buğday saman kalitesine öre değişen bu durumda 1 dönümlük alandan 5 ila 11 balya saman elde edilebilmektedir.  

Buğday hangi koşullarda yetişmektedir? 

Buğday, sıcağı ve nemi pek fazla sevmez. Serin iklim tahılı olarak bilinen buğday, özellikle gelişimlerinin erken dönemlerinde 8 ila 10° sıcaklıkta yetişir. %60’ın üzerindeki bağıl nem yeterlidir. Kardeşlenmeyle köklenme arasında sıcaklığın 10-15 derece arasında olması gerekirken, nemin %65 seviyesinde olmasına önem verilir. 

Bu dönemde buğday için az hafif ve yarı kapalı hava önerilir. Sapın yükselmesi ile buğdayın sıcaklık ve nem isteğinin arttığı bilinmektedir. Başaklanma öncesi yüksek nem, buğdayı yetiştirmek için bir avantajdır. Gübrelemeye ek olarak, düşük nem ve yüksek sıcaklık, buğday tanesinin kalitesinin artmasını sağlar. Gelişme döneminde iyi dağılmış ortalama 500 mm yağış, maksimum verimin elde edilmesini sağlar. 

Serin ve sıcak iklimleri seven buğdayın, kaliteli ve bol ürün elde edebilmek için yıllık 350 ila 1,150 mm arasında yağış alması gerekmektedir. Neredeyse tüm kurak arazilerde buğday ekimi yapılabilmektedir. Buğday, besin açısından zengin ve yeterince nemli toprakları sever. Buğday gevşek toprak ister ve fazla asit sevmez. Buğday yetiştirmek için ideal toprağın hafif ila orta derecede kireçli olması gerektiği vurgulanmaktadır. 

Buğday ne zaman ekilir? 

Bölgeden bölgeye değişiklik gösteren buğday ekim periyodu, ülkemizin bölgelerine göre de ekim tarihleri farklılıklar gösterebilmektedir. 

İzmir ve çevresinde 15 Ekim-15 Kasım arası 

Edirne civarında Ekim ayı ortalarında 

Sakarya’da 15 Kasım-15 Aralık arası 

Tekirdağ’da 21 Ekim-11 Kasım arası 

Erzurum ve Kars çevresinde 15 Ağustos-1 Eylül tarihleri arasında buğday ekimi yapılmaktadır. 

Muş ve Van illerinde 15 Eylül-15 Ekim tarihleri arasında buğday yetiştirmek için en uygun zamandır. Konya’da kuru ekim için 15 Eylül ve 10 Ekim tarihleri arası en ideal zaman kabul edilirken; sulu ekim için 1 Ekim ve 10 Ekim tarihleri arası en ideal zamandır. Orta Anadolu’da genellikle buğday ekimi, Ekim ayında özellikle de Ekim ayının ilk haftasında yapılmaktadır. 

Buğday ne zaman biçilir? 

Buğday, eğer sonbaharda ekildiyse Mayıs ve Ağustos ayları arasında hasat edilir. Kısacası buğday kışın yetiştirilip yaz aylarında hasat edilmektedir. 

Buğday hangi bölgelerde yetişmektedir? 

Buğday, neredeyse ülkemizin her yerinde yetişebilir. İç Anadolu, Marmara-Trakya ve Güneydoğu Anadolu buğdayın en çok yetiştirildiği başlıca bölgelerdendir. Doğu Karadeniz bölgesi ise ülkemizde buğdayın yetiştirilemediği ender bölgelerden birisidir. 

Buğday ne zaman dikilir? 

Buğday, Ekim-Kasım-Aralık aylarında tohum şeklinde ekilir. Ekim dönemi toprak sıcaklığına ve bölgenin iklimine bağlı olarak da değişiklik gösterebilmektedir. 

Buğdaya için hangi gübre tercih edilmeli? 

Buğday için azotlu ve fosforlu gübreler kullanılabilir. Buğday yetiştiriciliğinde amonyum nitrat, üre bazlı gübreler ve kompozit gübreler tercih edilebilir. 

Buğday nasıl sulanır? 

Buğday, genellikle sulama yapılmadan yetiştirilmektedir. Çok kurak dönemlerde, başaklanma ve süt oluşumunda, başlangıçta, sadece iki kez sulama yapılabilir. Uzun tava ve yağmurlama şeklinde sulama yapılabilir. 

Buğday ne zaman yetişir? 

Ülkemizde buğday genellikle kışın yetiştirilmektedir. Yazlık buğday ekiminde ise daha düşük verim alınır. Kısacası buğday yetiştiriciliğinde ne iyi verim sonbaharda ekilen ve yazın hasat edilen buğdaydan alınır. 

buğday buğday yetiştirme buğday yetirştiriciliği buğday ne kadar kazandırır buğday yetiştirme maliyeti