2022 yılı kapıcı tazminat hesaplaması nasıl yapılır?

TAKİP ET

Kapıcı tazminat hesaplama işlemleri, kapıcı olarak ya da apartman görevlisi olarak çalışan kişiler için bazen zor ve kafa karıştırıcı olabiliyor. Kapıcı olarak çalışanlar için esas alınacak olan brüt asgari ücret 2022 yılı için 5004,00 TL olacak. Peki kapıcı kıdem tazminatı hesaplaması nasıl yapılıyor? işte detaylar..

Reklam
Reklam

Kapıcı tazminat hesaplama işlemleri, kapıcı olarak ya da apartman görevlisi olarak çalışan kişiler için bazen zor ve kafa karıştırıcı olabiliyor. Kapıcı olarak çalışanlar için esas alınacak olan brüt asgari ücret miltarı 2022 yılı için 5004,00 TL olacak. İşten çıkan kişiler ile sigorta bildirimi asgari ücret üzerinden yapılan kişiler için ödenecek olan tazminat hesaplama işlemi de bu oranın esas alınması ile yapılacaktır.
2022 yılında iş çıkışı verilecek olan kapıcı görevlileri ya da konut görevlileri için kapıcı tazminatı hesaplaması nasıl yapılıyor? Apartman görevlisi kıdem tazminatı hesaplaması nasıl yapılıyor? konuları ile ilgili olarak gereken her türlü bitligiyi ve detaylarını sizler için yazımızın içeriğinde paylaştık. İşte detaylar..

Konut kapıcısı olarak çalışan için tazminat şartları nedir?
Bildiğiniz üzere çalışan kişilerin tazminat hakları 1475 Sayılı Kanunun 14. maddesi gereğince düzenlenmektedir. Söz konusu bu kanuna göre çalışan bir kişinin işten çıkması durumunda işveren kişisi tarafından bir miktar tazminat ödemesi yapılması için;
* İşyerindeki çalışma süresinin en az 1 sene olması gerekmektedir. Bu durum olmazsa olmaz dediğimiz temel şartlardan bir tanesidir.
* İkinci en önemli şart ise; çalışan kişinin istisnai olan bazı durumlar haricinde kendi isteği ya da kusuru dışında çalıştığı işten çıkmasıdır. Bu durumun istisnaları ise emeklilik sebebi ile işten çıkmış olmak, evlenen kadınlar için evlilik sebebi ile işten çıkmış olmak, bazı sağlık sorunlarından dolayı işten çıkmış olmak ve benzer durumlardır. 
* Yukarıda saymış olduğumuz bu şartların yerine getiriliyor olması durumunda apartman yönetimi ya da site yönetimi tarafından işten ıkarılan konut kapıcısı ya da apartman görevlisine belli bir miktar tazminat ödemesi yapılması zorunludur.

Kapıcı kendi isteği ile işinden çıkarsa tazminat alabilir mi?
Yukarıda ki maddelerde söz ettiğimiz şekilde normal şartlar altında kendi isteği ile işten ayrılan kapıcıya hiçbir şekilde işten çıkarma tazminat ödemesi yapılmamaktadır. Fakat, bu durumunda bazı istisnai halleri mevcuttur. O istisnai haller ise şu şekildedir;
* Askerlik sebebi ile işten çıkmış olma durumu
* Sağlık sorunu sebebi ile işten çıkmış olma durumu
* Emeklilik sebebi ile işten çıkmış olma durumu
* Ölüm hali
* Evlenme sebebi ile evliliğin gerçekleştiği tarihten itibaren 1 yıl içinde işten çıkan kadın çalışanlara
* Kendi isteği ile işten çıkmış olsa dahi kapıcılara kıdem tazminatı ödemesinin yapılması zorunludur.

Kapıcı kıdem tazminatı hesaplaması nasıl yapılır?
Kapıcı olarak çalışan kişiler için kıdem tazminatı hesaplaması, işçinin iş çıkış tarihinde yer alan son brüt kazancı esas alınmaktadır. Brüt kazanç üzerinden kapıcı tazminat hesaplaması nasıl yapılıyor? sorusuna ise şu şekilde cevap verilebilir;
* İşyerinde çalışmı olduğu her bir sene için ödenecek olan brü tazminat miktarı son brüt kazancı kadar sayılmaktadır.
* Ödenecek olan yıllık net tazminat miktarı ise brüt tazminat mitarından % 07,59 oranında bir damga vergisi kesintisi yapılarak bulunmaktadır.
* Hesaplanan brüt tazminat miktarı üzerinden damga vergisi dışında herhangi bir kesinti yapılmamaktadır.
* Yukarıda yer alan apartman görevlisi tazminat heaplama işlemine göre 2022 yılında asgari ücret ile çalışan bir kapıcı için ödenecek olan tazminat hesaplaması ise aşağıdaki şekilde yapılacaktır.

2022 yılı için kapıcı kıdem tazminatı hesaplaması nasıl yapılır?
2022 yılı için sigorta bildirimi asgari ücret üzerinden yapılan bir konut kapıcısı için her 1 senelik çalışması durumunda;
* Ödenecek olan brüt tazminat miktarı 5004,00 TL üzerinden hesaplanmaktadır.
* % 07,59 oranında olan damga vergisi kesintisi yapıldıktan sonra her 1 sene için ödenecek olan net tazminat miktarı 4966,00 TL 'dir.
* Bu durumda da çalışan kişinin 2022 'de işten ayrılması durumunda çalışmış olduğu her 1 ay için ödenecek olan yaklaşık tazminat miktarı ise 413,83 TL 'dir.

Kapıcı olarak çalışan bir kişi yıllık ne kadar tazminat alır?
Yukarıda kapıcı olarak çalışan kişilerin kıdem tazminatının nasıl hesaplandığı kısmında da söylediğimiz gibi 2022 'den itibaren asgari ücret ile çalışan bir kapıcının işten çıkması halinde çalışmış olduğu her 1 sene için ödenmesi gereken ortalama tazminat miktarı 4966,00 TL 'dir.

Kapıcı kıdem tazminatı hesaplama programı nedir?
Oluşturmuş olduğumuz kapıcı tazminat hesaplama programı sayesinde kafanız hiç karışmadan kapıcıya ödemek zorunda olduğunuz net tazminat miktarın çok kolay bir şekilde hesaplayabilirsiniz.
* Kapıcı tazminat hesaplama programına, kapıcının kazandığı son brüt kazancı girerek ödenecek olan tazminat miktarının hesaplamasını yapabilirisniz.
* Ödenecek olan net tazminat miktarını, tazminat hesaplama programı sayesinde kolay bir şekilde yapmak için '' kıdem tazminatı hesaplama '' adlı sayfamızı inceleyebilirsiniz. 

Konut kapıcısı olarak çalışan kişinin ihbar tazminatı alma hakkı var mı?
Hem işçi hem de işveren kişisinin kanuni olarak işten çıkış tarihini en geç bildirme zorunluluğu olan süreler '' ihbar süresi '' olarak tanımlanmaktadır. İhbar süresine uymadan iş çıkış veren işveren kişisi veya işten ayrılan işçi karşı tarafa belli bir miktarda tazminat ödemesi yapmak zorundadır. Ödenmesi zorunlu olan bu tazminat miktarı ise ihbar tazminatı olarak adlandırılmaktadır. Kapıcı olarak çalışan bir kişinin kıdem tazminatı ile ihbar tazminatı hesaplaması için '' ihbar tazminatı hesaplama '' adlı sayfamızı inceleyebilirisniz.

Konut kapıcısı olarak çalışan kişiye işsizlik maaşı verilir mi?
Konut kapıcısı olarak çalışan bir kişinin eğer ki iş çıkış işveren kişisi tarafından verilmiş ise, işten çıkış tarihinden önceki son 3 yılda en az 600 günlük SSK 'sı bulunuyor ise o zaman bu kişiye işsizlik maaşına başvuru hakkı tanınmaktadır.

6 ay boyunca çalışan bir kişi tazminat almaya hak kazanır mı?
Tazmiant almak için zorunlu olan çalışma süresi kanunen en az 1 senedir ve 1 seneden az olarak çalışıpta işten ayrılan veya işveren tarafından iş çıkışı verilen çalışanlara, işveren kişisi tarafından herhangi bir tazminat ödemesi yapılması zorunluluğu yoktur. 

kapıcı tazminat hesaplaması nasıl yapılır? 2022 yılı kapıcı tazminat hesaplaması kapıcı tazminatı nasıl hesaplanır?