2022 yılında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı maddi yardım başvurusu nasıl yapılır?

TAKİP ET

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yapılan maddi yardıma nasıl başvurulduğu vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Peki 2022 yılında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı maddi yardım başvurusu nasıl yapılır? İşte konuya ilişkin detaylar...

Reklam
Reklam

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı maddi yardım başvurusu 2022
Maddi durumu iyi olmayan kişiler için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı 2022 yılında da maddi yardım yapmaya devam ediyor. 2022 senesi için belirlenmiş olan bütçe ve program doğrultusunda birden çok alanda maddi yardım sağlanmaya başlandı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından aylık olacak şekilde sabit geliri olmayanlara, doğum yapan annelere, engelli vatandaşlara, koruyucu ailelere, evde bakım gerektiren hasta vatandaşlara, şehit ve gazi yakınlarına, bakanlığın belirlediği diğer ihtiyaç sahibi olanlara aylık veya bir kereye mahsus şekilde nakit yardımı yapılacaktır.
E-devlet üzerinden sosyal yardım başvurusu sorgulama işlemi

Maddi yardım için başvuru yapacak kişiler bu işlemi e-devlet üzerinden yapabilir. Yapılması gereken tek şey e-devlet uygulamasına giriş yaparak adınıza ve hanenize kaydedilen maddi yardım bilgilerini sorgulamaktır. Gelir testi yapıldıktan sonra maddi yardım bilgilerini öğrenebilirsiniz. E-devlet maddi yardım sorgulama sayfası için buraya tıklayınız.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı madde yardımları
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ihtiyaç sahibi ailelere yardım yapmaya devam ediyor. Bakanlık tarafından yardıma ihtiyacı olan kişilere 2022 yılında da maddi destek sağlanıyor. Aşağıda hangi durumlarda maddi destek sağlandığı sıralanmıştır:
- Doğum yapan annelere, 
- Çalışmayan kişilere, işsizlere, 
- Engelli vatandaşlara,
- Evde bakıma muhtaç olan hastalara,
- Koruyucu ailelere,
- Şehit ve gazi yakınlarına,
- Aylık geliri olmayan ihtiyaç sahiplerine.
- Doğum yapan annelere maddi yardımlar
Her sene olduğu gibi bu sene de aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından doğum yapan kadınlara nakdi yardım sağlanmaktadır. Doğum yapan anneye ödenen yardımlar ve miktarları ise şu şekildedir:
Süt ve emzirme yardımı: yapılan son açıklamalar ile beraber emzirme ödeneği 202 TL olarak belirlenmiştir. Eğer ki bu destekten yararlanmak istiyorsanız SGK veya bağ-kur'a bağlı olmanız ve 120 günlük prim sayısını doldurmuş olmanız gerekmektedir. Bu desteğe yapılacak olan başvurular bakanlığın resmi web sitesinden alınmaktadır.
Yarım gün çalışma yardımı: Doğum sonrası kadınlara sağlanan çalışma yardımı ile yarı-zamanlı alınacak ücretinin tamamının bir kısmı işveren, bir kısmı da İŞKUR tarafından karşılanmaktadır. Kişinin bu ödenekten yararlanması için çocuğunun 3 yaşından büyük olması gerekmektedir. Bunun yanı sıra bu yardımdan yararlanan kişiler süt desteğinden yararlanamaz.
Bakıcı yardımı: Doğum yapan ve çalışan annelere yapılan yardımlar arasında bakıcı yardımı da yer almaktadır. Resmi SGK web sitesi veya e-devlet sistemi üzerinden bu yardıma başvuru yapılabilir.
İş görmezlik ödeneği: Bu ödenekte rapor olarak alınacak tutar, ayakta tedavi gören hastalar için günlük 65,40 TL iken yatarak tedavi gören hastalar için ise 49,05 TL olarak açıklanmıştır. Başvurular için buraya tıklayabilirsiniz.
Çocuk yardımı: Bu destekten yararlanmak isteyen annelerin çalışma koşullarına uymasına gerek yoktur. 5 Mayıs 2015 tarihinden sonra doğum yapan annelere, devlet tarafından verilen yardım ilk çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, diğer çocuklar için 600 TL'dir. Başvurular ise Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakfına müracaat ederek ya da Alo 144 sosyal yardım hattı ile iletişime geçilerek yapılabilir.
Kaymakamlık yardım başvurusu
Bakanlık tarafından yapılan yardımlar bulundukları ilin kaymakamlıkların müracaat edilerek de yapılmaktadır. Kişiler başvurularını yaşadıkları ilin kaymakamlıklara müracaat ederek ve aynı zamanda online olarak yapabilmektedir. Hane, aile yardımından yararlanmak için başvuru sahibinin belirli durumları belirlemesi gerekmektedir. Eğer ki tespit edilen gelir belirlenen limitin altında ise aileye aşağıdaki yardımlar verilir:
- Barınma yardımı,
- Gıda yardımı,
- Yakacak yardımı,
- Maddi yardım,
- Elektrik tüketim desteği,
- Eşi vefat etmiş kadınlara yardım,
- Muhtaç asker ailelerine yapılan yardım,
- Muhtaç asker çocuğu yardımı, Doğum yardımı,
- Öksüz ve yetim aylığı.
Şehit yakınları ve gazilere yapılan yardımlar nelerdir?
Devlet tarafından şehitlere ve yakınlarına aynı zamanda gazilere birçok yardım sağlanmaktadır. Şehitlerin yakınlarına ve gazilerine 2022 yılında yapılan maddi yardımlar şunlardır:
- Şehit çocuklarına aylık bağlanması,
- Kamu kurumlarında çalışma hakkı,
- Eğitim ve öğrenim yardımları,
- Özel öğretim bursu,
- Yakınların silah altına alınmaması,
- Faizsiz konut kredileri.
Bu yardımdan yararlanmak isteyen kişiler için aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile sosyal güvenlik kurumuna başvurulması ve belirlenen şartları yerine getirilmesi gereklidir. Bir şehidin yakını olarak yardımdan yararlanabilmek için şehidin birinci dereceden akrabası olunması gerekmektedir. Bu akrabalar şunlardır:
- Anne,
- Baba,
- Kardeş,
- Eş,
- Varsa çocuklar.
Engellilere yapılan maddi yardımlar
Bakanlığın yardım ettiği kişiler içerisinde engelli vatandaşlar da bulunmaktadır. Engelli vatandaşlar her yıl maddi yardım almaktadır. Bunun yanı sıra onlara özel indirim ve muafiyetler de vardır. Devlet tarafından engelli vatandaşlara sağlanan maddi yardımlar şunlardır:
Evde bakım maaşı: Türkiye Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı tarafından %50 ya da daha fazla engellilik oranı olan kişilerin sağlık raporlarında ağır engelliler ibaresi yer almalıdır. Ciddi engelli kişilerin kendilerine bakamayacakları ve bu kişilerin evde bakım aylığı aldıkları bir raporla kanıtlanmıştır. SGK kurumuna bağlı bir kanun doğrultusunda, annesi ya da babası vefat etmiş yüzde 60'ın üzerinde engelli olan kişiler, 5510 sayılı kanun kapsamında belirlenmiş aylığın yüzde 25'ini alırlar. Bu maaş süresiz olarak verilmektedir ve en önemli şartı ise kişinin engelli aylığı almamış olmasıdır.
Engelli aylığı: Bu yardımdan yararlanmak isteyen kişilerin minimum %40 engelli olması gerekmektedir. Bunun yanı sıra aynı zamanda sosyal güvenceye sahip olmamak koşulu vardır. Bireyin malullük aylığına hak kazanabilmesi için ilk olarak 18 yaşın üzerinde olması gerekmektedir. Eğer daha küçükse bir ebeveynin olması gerekmektedir. Gelir testi ile belirlenen engellilik aylığı için, kişinin SYD Vakfı'na başvurması ve engellilik aylığı istediğini belirtmesi gerekmektedir. Gelir kriteri üzerinden sağlanacak maddi yardımın bir parçası olarak, kritere tabii geliri asgari ücretin üçte birini geçmemesi gerekmektedir.
Muhtaç aylığı bağlanması: Bu aylık Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından sağlanmaktadır. Bu aylığa halk arasında fakirlik parası denilmektedir. Engellilerin ve 18 yaşın altındaki muhtaç çocukların yüzde 40'ı yoksulluk belgesinden elde edilen yoksulluk aylığından yararlanmaktadır. Bunun yanı sıra kişilerin sosyal güvenlikten yararlanmaları gerekmektedir. Aynı zamanda mahkeme kararı veya kanun kapsamına girmemeli, gelir veya emekli maaşı olmamalı, gelir getirici taşınır veya taşınmaz mal bulunmamalıdır.
Engelli aylığı nasıl alınır?
Engelli yardımları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakıfları tarafından verilmektedir. Kişinin bu aylıklardan faydalanabilmesi için minimum %40 ya da daha fazla engele sahip olması gerekmektedir. Gereken şartlardan bir diğeri ise kişinin sosyal güvenceye sahip olmamasıdır. Bu aylıktan yararlanmak için kişi öncelikle 18 yaşından büyük olmalı eğer ki 18 yaşından büyük değilse bir vasisinin olması gerekmektedir.
Bu aylığa başvurmak için kişinin öncelikle gelir testi belirlenmeli ve daha sonra SYD Vakfına başvuru yaparak engelli aylığı talep etmesi gerekmektedir. Yapılacak gelir testinin asgari ücretin üçte birini geçmemesi gerekir. Belirlenen yasalar kapsamında engellilik aylığı %40 ile %69 oranında engellilere ayrı ayrı ödenirken, engellilere ödenen maddi yardım ücreti %70 oranında ayrı olacak ve daha yüksek olacaktır.
E-devlet maddi yardım başvurusu 2022 sorgulama nasıl yapılır?
Yardım başvurularının yanısıra bakanlık tarafından verilen maddi yardımları sorgulama işlemi de e-devlet üzerinden yapılabilmektedir. Kişinin sorgulama yapması için öncelikle e-devlet hizmet kapısına girmesi gerekmektedir. Bu sayede kendinize yada hanenize verilecek olan maddi yardımların bilgilerini görüntüleyebilirsiniz. Kişi e-devlet üzerinden aşağıdaki sorgulamaları yapabilir:
- Doğum yardımı başvurusu sonucu sorgulama, 
- Engelli evde bakım ödeme bilgileri sorgulama, 
- Gelir testi sonucu sorgulama,
- Sosyal ve ekonomik destek (SED) ödeme bilgileri sorgulama, 
- Sosyal Yardım bilgileri sorgulama,
- Şehit ve gazi yakınları ile ilgili sorgulamalar
Muhtaç aylığı bağlanması
Muhtaç aylığı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından sağlanmaktadır. Halk arasında ise fakirlik parası olarak geçmektedir. Fakirlik kağıdı ile alınan bu aylığa %40 engelli ya da 18 yaş altı muhtaç çocuklar başvurabilmektedir. Bu yardımdan yararlanacak kişinin taşıması gereken şartlar şunlardır:
- Kişinin herhangi bir sosyal güvencesi bulunmamalıdır,
- Kişinin gelir ya da aylığı olmamalıdır,
- Kişinin gelir getirici taşınır ya da taşınmaz malı olmamalıdır,
- Kişinin mahkeme kararı ya da kanun ile bakım altına alınmış olmaması gerekmektedir,
- Gelir getirici mallarının bulunması durumunda gelirin muhtaç aylığını aşmaması gerekmektedir.
Evde bakım aylığı başvuru şartları
Evde bakım aylığı alabilmek için kişinin %50 ya da üzerinde engel oranına sahip olması gerekirken sağlık raporunda "ağır engelli" ibaresinin bulunması gerekmektedir. Bu durumun rapor ile kanıtlanmış olması gerekir. Kanıtlandığı takdirde evde bakım aylığı bağlanmaktadır.
Sosyal güvenlik kurumunun yayınladığı kanun kapsamında anne ve babası vefat etmiş, %60 ve üzeri oranında engelli olan kişilere 5510 sayılı kanun doğrultusunda gereken şartlar sağlandığında belirlenen aylığın %25'i üzerinden aylık bağlanmaktadır. Bu aylığı almanın en önemli şartı ise kişinin engelli aylığı almamış olmasıdır. Engelli aylığı alan kişi evde bakım aylığı alamaz. 

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı maddi yardım yardım başvurusu