2022 Çiftçi Bağkuru Nasıl Yapılır, Gerekli Evraklar Nelerdir ?

TAKİP ET

2022 yılında Çiftçi Bağkur emeklisi olmak isteyen kişiler, neler yapmalı? Nerelere başvuru yapılır, başvuru için gerekli görülen işlemler nelerdir? Kimler Çiftçi Bağkur emeklisi olabiliyor? Konuya ilişkin tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

Reklam
Reklam

Çifçilikle geçimini sağlayan kişilerin bağlı oldukları Ziraat Odası veya İl İlçe Tarım Müdürlüklerinde kayıt varsa kişi, tarım bağkur sigortası sahibi sayılıyor. Peki çifçi bağkuru başvurusu nasıl yapılır, başvuru için gerekenler nelerdir merak ediliyor.

Türkiye'de yaşayan, sigortalı bir iş sahibi olmayan, emekliliği olmayan vatandaşların çiftçi kayıt sisteminde kaydı varsa buraya düzenli olarak prim ödemesinde bulunması gerekiyor. Prim ödemelerini gerçekleştirerek bağkur emeklisi olmak isteyen vatandaşlar, bağlı oldukları Ziraat Odaları'ndan bağlı olduklarına dair bir belge alarak Sosyal Güvenlik Merkezi'ne başvuruda bulunmaları gerekiyor. Böylelikle başvururan kişinin tarım bağkur tescili, çiftçilik kaydının yapıldığı tarihle birlikte kabul edilmiyor. Tarım bağkur tescili, kişinin SGK'ya yaptığı başvuru tarihiyle beraber kabul ediliyor.

Kişinin çiftçi kaydı 1 Ekim 2008 tarihinden sonra yapılmış ise SGK tarafından bağkur tescili yapılmış oluyor. Kişinin çiftçi kaydı 1 Ekim 2008 tarihinden önce yapılmış ise kaydınızın bulunduğuna dair belge alarak SGK'ya başvurması gerekiyor. 

Bağkurda herhangi bir kaydı bulunmayan vatandaşlar, toplu halde ödeme yapabilmeleri için geriye dönük tescili aktif etmeleri ve borç ödemelerinin yapılması gerekiyor. Bu durumda geriye dönük kesinti yoksa vatandaşın geriye dönük kesintisi yok olarak kabul ediliyor.

çiftçi bağkur emekliliği 2022 bağkur emeklisi olmak için gerekenler nelerdir bağkur emeklisi nasıl olunur