2022 yılında en düşük doğum parası ne kadar oldu? 2022 Doğum parası, doğum yardımı, emzirme ödeneği miktarı

TAKİP ET

2022 yılına girilmesiyle birlikte yapılan zamlar birçok şeyin fiyatının artmasına neden oldu. Ocak ayı itibariyle yapılan yeni zamlarla birlikte ödenmeye başlayacak olan doğum ve süt parasının ne kadar olduğu da vatandaşlar tarafından merak edilmeye başladı. Peki, 2022 doğum parası ne kadar oldu? Doğum parası nasıl alınır? İşte merak edilen tüm soruların yanıtları…

Reklam
Reklam

Yeni yıl itibariyle yapılan zamlar yeni doğum yapan annelerin ne kadar bir doğum parası alacağını da akıllara getirdi. Her yıl fiyat güncellemesi yapılan doğum parasının bu sene ne kadar olduğu pek çok kişi tarafından araştırılıyor. Peki, 2022 doğum parası ne kadar oldu? Doğum parası nasıl alınır? İşte merak edilen tüm soruların yanıtları haberimizde…

DOĞUM PARASI NASIL HESAPLANIR?

Doğum parası; doğum öncesi ve sonrası toplam kullanılan 112 günlük (16 hafta) izin süresi üzerinden hesaplanmaktadır. İkiz ve üçüz çocuğu olan kişiler için bu süreye 2 hafta daha eklenmektedir. Doğum parası, annenin adına açılan Ziraat Bankası hesabına doğum izni bittikten sonra yatmaktadır. Paranın yatıp yatmadığı öğrenmek için ‘turkiye.gov.tr’ adresinden kontrol edilebilirsiniz. 

2022 DOĞUM PARASI NE KADAR OLDU?

Doğum parası, ilk çocuk, ikinci çocuk ve üçüncü çocuk gibi durumlar göz önünde bulundurularak başvuru yapan kişilere iletilmektedir. Doğum yapan annelere ödenmekte olan doğum parası, her yıl güncellenmiş fiyatlarıyla ödenme gerçekleştirilir. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından sağlanan doğum parası uygulamasından, her doğum yapan T.C Vatandaşı faydalanabilmektedir. 

2021 verilerine göre doğum parası günlük en az 38.15 liradır. Yükselen, günlük olarak hesaplanan miktarlar üzerinde verilen para en yüksek 286.20 lira şeklindeydi. Çocuk sayısı baz alınarak belirlenen ve değişkenlik gösteren doğum parası, 2021 yılında ilk çocuk için 300 TL idi. Bu ücret ikinci çocuk için 400 TL iken üçüncü çocuk için ise 600 TL idi.

DOĞUM PARASI NASIL ALINIR?

Doğum parası almak isteyen kişiler öncelikle sigortalı kişinin çalışmakta olduğu iş yerinin bağlı olduğu sosyal güvenlik kurumuna müracaat etmesi gerekmektedir. Doğum parası, doğan bebeğin kimlik bilgileriyle bağlı olunan Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurulması durumunda SGK, kişinin banka hesabına bu bedeli ödemektedir. Doğum yardımı için başvuru yapmak isteyen kişiler Aile ve Sosyal Hizmetleri Bakanlığı’na başvurularını yapabilirler. Bakanlığa başvuruda bulunan kişilerin başvuruları titizlikle incelenmektedir. Bu inceleme işleminden sonra ise uygun görülen doğum yapmış annelere bu para verilmektedir. Dilekçe ve form örnekleri ise Sosyal Hizmetler Müdürlüklerine ya da kaymakamlıklara iletilmektedir.

doğum parası 2022 doğum parası 2022 doğum parası ne kadar oldu doğum parası başvuru