3'lü zirve sona erdi! Gündem Suriye! Suriyeliler geri mi dönüyor?

TAKİP ET

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin bir araya geldiği Tahran'daki 3'lü zirve sona erdi. Gözlerin çevrildiği 3'lü zirvenin ardından Erdoğan, Putin ve Reisi ayrı ayrı açıklamalarda bulundu. Suriye'nin ana gündem maddesi olduğu görüşmenin ardından Suriyelilerle ilgili yapılan açıklamalar da gündem oldu.

Reklam
Reklam

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin bir araya geldiği Tahran’daki 3’lü zirve sona erdi. Gözlerin çevrildiği 3’lü zirvenin ardından Erdoğan, Putin ve Reisi ayrı ayrı açıklamalarda bulundu. Suriye’nin ana gündem maddesi olduğu görüşmenin ardından Suriyelilerle ilgili yapılan açıklamalar da gündem oldu. Erdoğan, Putin ve Reisi arasındaki görüşme sona ererken kritik zirvenin ardından liderlerden ayrı ayrı önemli açıklamalar geldi. Görüşme sonrasında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, terörle mücadelenin her daim süreceğinin altını çizdi ve ‘PKK, YPG hepimizin ortak meselesidir.’ dedi. Masadaki ana gündem maddesinin Suriye olduğu 3’lü zirvenin ardından Suriyelilerle ilgili de dikkat çeken açıklamalara yer verildi. İşte detaylar…

Tel Rıfat ve Münbiç Vurgusu

Terör örgütleriyle mücadelenin devam edeceğine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ‘Milli güvenliğimize kast eden şer odaklarını Suriye’den söküp atmakta kararlıyız. Suriye’de terörle mücadelede Astana garantörleri olarak Rusya Federasyonu ve İran’dan beklentimiz, bu mücadelede Türkiye’ye destek olmalarıdır. Teröre karşı mücadelemiz terörü kim savunursa savunsun devam edecek. Bölgemizin geleceğinde bölücü teröre ve uzantılarına yer olmadığının kesin olarak anlaşılması gerekiyor. İran ve Rusya’nın endişelerimizi anladığını görüyoruz. Ancak sadece söz, kafi değil. Tel Rıfat ve Münbiç terör yatağı haline dönüşmüştür. Terör örgütünün sığındığı bu limanları temizlemenin vakti esasen çoktan gelmiştir.’ dedi.

Suriyelilerin Ülkelerine Dönüşleri

Suriyelilerin ülkelerine dönüşleri ile ilgili de konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Suriyelilerin ülkelerine güvenli, gönüllü ve onurlu geri dönüşleri de Astana sürecinin önemli gündem maddelerinden biridir.’ dedi. 

‘Bu Krizi Biz Çıkarmadık’

Türkiye’nin 3.7 milyon Suriyeliyi geçici olarak misafir etmekte olduğunu söyleyen Erdoğan, ‘Suriyelilerin topraklarına huzurla, güvenle onurlu dönüşü temin edilmelidir. Terörden temizlediğimiz bölgelere Türkiye’den 500’den fazla Suriyeli döndü. Siyasi çözümde ilerleme kaydedilmesi, dönmek isteyenlerin kötü muameleye maruz kalmayacakları geri dönüşler için önemlidir. Heyetlerimizin bu konuda istişarelerini artırması yönündeyim. Bu krizi biz çıkarmadık, külfetinin de bize yüklenmesi doğru değildir.’ ifadelerini kullandı.