33 ülke benzinli ve dizel araçlara veda ediyor! Aralarında Türkiye'de var..

TAKİP ET

Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 33 ülkeyle 40 şehir, 11 araç üreticisi şirket ve 27 filo sahibi kuruluş ile birlikte sıfır emisyonlu araçlara geçiş yapmak için bir mutabakat imzaladı. İmzalanan mutabakat kapsamında ise 2035 yılına kadar benzinli ve dizel motorlu otomobillerin sıfır emisyonlu araçlar ile değiştirilmesi öngörülüyor.

Reklam
Reklam

Birleşmiş Milletler'in öncülüğünü yaptığı 'İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'nin 26'ıncı taraflar konferansında ulaşım sistemlerine yönelik sıfır emisyonlu araçlar için uygulanacak olan "Glasgow Mutabakatı" açıklandı.



Mutabakat, 2035 yılına kadar benzinli ve dizel motorlu araçların sıfır emisyona sahip araçlar ile değiştirilmesi öngörürken, mutabakatı imzalamak için aralarında Türkiye, İngiltere, Kanada ve Norveç'inde bulunduğu 33 ülke ve 40 şehir, 11 araç üreticisi şirket ve 27 filo sahibi kuruluşu bir araya geldi. 



İmzalanan mutabakat kapsamında hükümetler, piyasalarda en geç 2035 yılına kadar, dünya genelinde ise 2040 yılına tüm yeni otomobillerin ve kamyonetlerin sıfır emisyona sahip olması için çalışacaklar. Filo sahipleri ise mutabakat çerçevesinde en geç 2030 yılına kadar tüm filolarını sıfır emisyonlu olarak sağlayacak. 11 araç üreticisi sıfır emisyon uygulaması için 2035 yılından yada daha önce lider piyasalarda yüzde 100 oranında sıfır emisyonlu satış grafiğine ulaşacak. 
 

sıfır emisyon benzinli ve dizel araç mutabakat