4857 sayılı İş Kanunu 17. Madde nedir ? 4857 sayılı İş Kanunu 17. Madde'de neler var?

TAKİP ET

4857 sayılı İş Kanunu 17. Madde nedir ? 4857 sayılı İş Kanunu 17. Madde'de neler var? İhbar sürelerine uymadan işten çıkarıldım ne yapmalıyım? İhbar sürelerine uymadan işten çıktım, işveren borç çıkardı ne yapmam gerekli? İşten çıkarılan çalışanlar tarafından merakla araştırılan 4857 sayılı İş Kanunu 17. Madde'sinde nelerin olduğunu siz değerli okurlarımıza aktarmaya çalıştık. İşte 4857 sayılı İş Kanunu 17. Madde'sindeki kurallar...

Reklam
Reklam

Vatandaşlar tarafından merakla merak konusu olan 4857 sayılı İş Kanunu 17. Maddesi özellikle işten çıkartılan işçilerin araştırdığı bir maddedir. İhbar tazminatıyla ilgili olan bu maddenin ne olduğu ve nelere dikkat edilmesi gerektiği ve İş Kanunu 17 madde gerekçesi ve konu hakkındaki detaylar vatandaşlar tarafından merakla araştırılıyor.

4857 sayılı İş Kanunu 17. Madde nedir?

4857 Sayılı Kanunun 17. maddesine göre süresi belirlenmemiş olan bir sözleşmenin feshinin önceden belirlenen sürelerde karşı tarafa bildirilmesi gerekmektedir. İş Kanunu 17. madde gereği tanımlanan bu süreler mevzuatımızda ihbar süreleri olarak tanımlanmaktadır.

4857 Sayılı Kanunun 17. Maddesi tam olarak şu şekildedir;

Madde 17:

Belirsiz süreli iş sözleşmelerinin feshinden önce durumun diğer tarafa bildirilmesi gerekir.

İş sözleşmeleri;

a)

İşi altı aydan az sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak iki hafta sonra,

b)

İşi altı aydan 1 buçuk yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak dört hafta sonra,

c)

İşi 1 buçuk yıldan üç yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak altı hafta sonra,

d)

İşi üç yıldan fazla sürmüş işçi için, bildirim yapılmasından başlayarak sekiz hafta sonra, Feshedilmiş sayılır. Bu süreler asgari olup sözleşmeler ile artırılabilir.

e)

Bildirim şartına uymayan taraf, bildirim süresine ilişkin ücret tutarında tazminat ödemek zorundadır. İşveren bildirim süresine ait ücreti peşin vermek suretiyle iş sözleşmesini feshedebilir.

İşverenin bildirim şartına uymaması veya bildirim süresine ait ücreti peşin ödeyerek sözleşmeyi feshetmesi, bu Kanunun 18, 19, 20 ve 21 inci maddesi hükümlerinin uygulanmasına engel olmaz. 18 inci maddenin birinci fıkrası uyarınca bu Kanunun 18, 19, 20 ve 21 inci maddelerinin uygulanma alanı dışında kalan işçilerin iş sözleşmesinin, fesih hakkının kötüye kullanılarak sona erdirildiği durumlarda işçiye bildirim süresinin üç katı tutarında tazminat ödenir. Fesih için bildirim şartına da uyulmaması ayrıca dördüncü fıkra uyarınca tazminat ödenmesini gerektirir. Bu maddeye göre ödenecek tazminatlar ile bildirim sürelerine ait peşin ödenecek ücretin hesabında 32‘nci maddenin birinci fıkrasında yazılan ücrete ek olarak işçiye sağlanmış para veya para ile ölçülmesi mümkün sözleşme ve Kanundan doğan menfaatler de göz önünde tutulur.

Yukarıda belirtilen 4857 Sayılı Kanunun 17.maddesi hükmünden hareketle;

İşveren ya da işçi belirsiz süreli iş sözleşmesini feshedecekse bunu kanunen belirlenen sürelerden önce karşı tarafa yapmalıdır.

Belirlenen bu süreler 6 aydan az çalışması olanlar için 2 hafta, 6 aydan fazla 1,5 yıldan az çalışması olanlar için 4 hafta, 1,5 yıldan 3 yıla kadar çalışması olanlar için 6 hafta, 3 yıldan fazla çalışması olanlar için ise 8 haftadır.

Bu süreler asgari sürelerdir ve sözleşme ile arttırılabilir.

İhbar sürelerine uymadan işten çıkarıldım ne yapmalıyım?

Eğer işvereniniz sizi yukarıdaki sürelere uymayarak ve herhangi bir gerekçe göstermeden ve bildirmeden işten çıkarttıysa, uymamış olduğu bu süreler kadar size tazminat ödemek zorundadır. İşten çıkarılma tarihi itibariyle en geç 30 gün içerisinde hem ihbar tazminat hem de diğer alacakların ödenmesi gereklidir. 30 günlük sürede ödeme yapılmadığı takdirde noter aracılığıyla ödemenin yapılması için ihtaname gönderilmesi gereklidir. İhtanamede belirtilen süre içinde yeniden ödeme gerçekleştirilmezse arabuluculuk bürolarına başvurulması gereklidir.

İhbar sürelerine uymadan işten çıktım, işveren borç çıkardı ne yapmam gerekli?

4857 Sayılı Kanunun 17. maddesinde belirtilen sürelere uymadan iş sözleşmesini feshetmeniz durumunda işveren sizden uymadığınız sürenin tazminatını talep edebilir. Bu durumda Kanunen yapılacak bir çözüm yolu yoktur ve çıkartılan bu borcu yanı ihbar tazminatını ödemek zorunda kalırsınız.

 

4857 sayılı iş kanunu 17. maddesi 4857 sayılı iş kanununun 17. maddesine 4857 sayılı iş kanunun 17. maddesine göre 4857 sayılı iş kanununun 17 maddesi nedir 4857 sayılı iş kanunu 17. madde gerekçesi